ISL

Kuva: ISL / Mine Kasapoglu

International Swimming League (ISL)

International Swimming League eli ISL on kansainvälinen uinnin ammattilaisliiga, joka perustuu joukkuepohjaiseen kilpailuun uinnissa. Kaikki kilpailut uidaan lyhyellä radalla. ISL:n ensimmäinen kausi uitiin vuonna 2019.

ISL:n omat verkkosivut: isl.global

ISL:n ensimmäisellä kaudella mukana oli yksi suomalaisuimari (Jenna Laukkanen, Team Iron). Toisella kaudella vuonna 2020 Laukkasen lisäksi mukana oli myös Ida Hulkko (Team Iron).

Kolmannella kaudella mukana on neljä suomalaisuimaria: Jenna Laukkanen (London Roar), Laura Lahtinen (London Roar), Ida Hulkko (Team Iron) ja Fanny Teijonsalo (Energy Standard).

Perustietoa ISL:stä

ISL:ssä on yhteensä kymmenen joukkuetta: NY Breakers, LA Current, DC Trident, Cali Condors, London Roar, Aqua Centurions, Energy Standard, Iron, Tokyo Frog Kings ja Toronto Titans.

Joukkueiden lopullisen koon oltava vähintään 28 uimaria (14 naista ja 14 miestä), maksimikoko on 36 uimaria.

ISL:n kausi koostuu runkosarjasta (10 joukkuetta), playoffeista (8 joukkuetta) ja finaalista (4 joukkuetta).

Joukkueet kohtaavat toisensa kaksi päivää kestävissä otteluissa (match). Yhdessä ottelussa on mukana aina neljä joukkuetta. Jokaisella uitavalla matkalla on mukana kaksi edustajaa kustakin joukkueesta. Uimarit saavat pisteitä tulostensa mukaan, ja joukkueiden pisteet koostuvat sen uimareiden keräämistä pisteistä.

ISL:ssä uidaan niin henkilökohtaisia matkoja kuin viestejä. Lisäksi ohjelmassa mukana ovat skinit (skin race). Skineissä joukkueiden edustajat kisaavat kolmessa peräkkäisessä erässä niin, että kahdeksan uimarin ensimmäisestä vaiheesta jatkoon menee neljä uimaria ja kolmanteen ja ratkaisevaan vaiheeseen etenee näistä kaksi nopeinta.

Kaikki ISL:n säännöt löydät täältä.

ISL:n uimarit saavat palkkaa liigassa uimisesta ja lisäksi ISL maksaa uimareille bonuksia joukkueelleen keräämistään pisteistä.

Kahdella ensimmäisellä kaudella ISL toimi kutsukilpailuna. Kolmannelle kaudella liiga toteutti ensimmäistä kertaa uinnin historiassa uimaridraftin, eli varaustilaisuuden, josta uimarit valittiin ISL:n kymmeneen joukkueeseen.

Joukkueista viisi on Pohjois-Amerikasta (Cali Condors, DC Trident, LA Current, NY Breakers and Toronto Titans), neljä Euroopasta (Aqua Centurions Italiasta, Energy Standard Ranskasta, Iron Unkarista, London Roar Iso-Britanniasta) ja yksi Aasiasta (Tokyo Frog Kings) .

ISL 2021

Kolmannella kaudella mukana on neljä suomalaisuimaria: Jenna Laukkanen (London Roar), Laura Lahtinen (London Roar), Ida Hulkko (Team Iron) ja Fanny Teijonsalo (Energy Standard). Kaikkien joukkueiden kokoonpanot näet täältä.

Kolmannen kauden runkosarja uidaan Napolissa 26.8.–30.9. Runkosarjassa on yhteensä 11 joukkueiden välistä kaksipäiväistä ottelua. Otteluissa on mukana aina neljä joukkuetta, jotka kilpailevat pisteistä toisiaan vastaan. Koko otteluohjelman näet täältä.

Runkosarjan kaksipäiväiset ottelut uidaan torstaisin ja perjantaisin sekä lauantaisin ja sunnuntaisin. Torstain ja perjantain ottelut uidaan kello 21–23 Suomen aikaa. Lauantain ja sunnuntain ottelut uidaan kello 19–21 Suomen aikaa.

Ottelut näytetään suorana lähetyksenä ISL:n verkkosivuilla. Katseluoikeus on mahdollista ostaa koko kaudelle tai yksittäisiin otteluihin. Lisäksi ISL:n kausi näytetään kokonaisuudessaan discovery+-palvelussa sekä Eurosport Playrissa. ISL:n tulokset löydät ISL:n omien verkkosivujen lisäksi Omega Timingin sivuilta.

Marraskuussa uidaan kahdeksan joukkueen playoffit, joista neljä joukkuetta etenee ISL:n finaaliin. Voittajajoukkue on selvillä joulukuussa 2021.