Brian Marshall tapasi mentoriohjelman valmentajat. Yksi heistä on Cetuksen Timo Peltola.
Huippu-uinnin valmennuksen kansainvälinen mentoriohjelma on käynnistynyt syys-lokakuun aikana britti Brian Marshallin johdolla. Uimaliitto toteuttaa ohjelman yhteistyössä Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kanssa ja tarkoituksena on vahvistaa kotimaisten uintivalmentajien valmennusosaamista.
- Ohjelman keskeisenä tavoitteena on lisätä valmentajien osaamista ja ymmärrystä valmennuksen kansainvälisen tason vaatimuksista. Tarve mentoroinnille on noussut itse valmentajilta ja osaamisen lisääminen on keskeinen keino suomalaisen huippu-uinnin tulevaisuuden menestymisen kannalta, summaa toiminnanjohtaja Sanna Airaksinen.
Ohjelmaan valitut valmentajat ovat käyneet etäkeskusteluja Marshallin kanssa ja viime viikolla mentori oli vierailemassa valmentajien luona Suomessa. Ohjelmassa on kaikkiaan 11 valmentajaa.
- Ensivaikutelma on hyvä ja olemme päässeet hyvään alkuun. Valmentajat ovat erilaisessa tilanteessa urallaan. Osa valmentaa ikäkausiuimareita, osalla on aikuisia valmennettavaan. Eroja on myös siinä, miten pitkään he ovat valmentaneet ja miten he ovat ajautuneet valmentajiksi, Marshall luonnehtii.
Keskustelua arvoista ja valmennusfilosofiasta
Yksi mentoriohjelmaan osallistuvista valmentajista on Vandersin Anttoni Laitinen. Hän on valmentanut vuodesta 2006 alkaen ja päätoimisena vuodesta 2011.
- Keskusteluista on jäänyt hyvät fiilikset. Mielenkiinnolla odotan, miten homma etenee. Ensimmäisessä tapaamisessa käytiin pitkälti läpi tapaamisen aikana vetämäni treeni ja ajatuksia sen treenin takana. Samalla tuli tarkemmin avattua omaa ajattelua valmentamisesta ja treenaamisesta, Laitinen kertoo.
Ohjelman yksi onnistumisen edellytyksistä on, että valmentajat ovat valmiita jakamaan ajatuksiaan avoimesti valmentamisesta, haasteistaan ja tavoitteistaan.
- Valmentajat ovat olleet avoimia ja se meillä oli toki yksi kriteerikin ohjelmaan pääsyyn. Olemme nyt alussa keskustelleet kahdesta eri osa-alueesta valmentajien kanssa. Toinen heidän haasteensa, ideansa, pinnalla olevat asiat tämän hetken tilanteessa. Toinen on heidän valmennusfilosofiansa, vahvuudet ja heikkoudet valmentajana sekä heidän omat arvonsa arkityössä ja valmentamisessa, Marshall kertoo.
Miten mentoriohjelma jatkuu loppuvuoden aikana?
- Seuraavaksi on vuorossa workshop, jossa keskitymme kahteen teemaan; miltä huippuvalmentaja näyttää, mitä ominaisuuksia huippuvalmentajalta vaaditaan? Sekä lisäksi keskitymme siihen, miten kehittävä ja voittava ympäristö luodaan. Parhaat organisaatiot alalla kuin alalla tietävät, mitä he ovat tekemässä ja miksi he tekevät asioita. He osaavat määritellä, miten he voivat päästä tavoitteisiinsa, Marshall summaa.