Uimahyppyjen esittely

 

Mitä uimahypyt on?

Uimahypyt on esteettinen arvostelulaji. Uimahyppääjältä vaaditaan hyvää koordinaatiokykyä, rytmitajua, avaruudellista hahmotuskykyä, voimaa ja nopeutta, rohkeutta ja pitkäjännitteisyyttä, luontaisesti hyvät ojennukset sekä tyylikkyyttä esittämisessä.

Uimahypyn ilmalento kestää 1,2-1,7 sekuntia, jona aikana hyppääjä tekee tarvittavat voltit, kierteet sekä ojentaa hypyn veteenmenoa varten. Veteenmenovaiheessa hyppääjän nopeus on kerroksilta hypättäessä yli 50 kilometriä tunnissa.

Suorituspaikat ja seurat

Ponnahduslautahypyt tehdään ponnahduslaudoilta, jotka ovat yhden tai kolmen metrin korkeudella vedenpinnasta. Kerroshyppykilpailut hypätään vakailta 10 metrin, 7,5 metrin ja 5 metrin kerrostasoilta. Uimahyppykilpailuja hypätään sekä sisä- että ulkoaltaissa. Suomessa 10 metrin kerroksia on uimahalleissa Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Turussa sekä Vantaalla.

Näiden paikkakuntien lisäksi uimahyppyjä tarjoavia seuroja on myös Joensuussa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Lappeenrannassa, Raumalla, Salossa ja Tampereella. Seurojen yhteystietoja voi hakea Etsi seura -sivulta.

Hyppyryhmät

Uimahypyt ryhmitellään 6 hyppyryhmään, jotka määräytyvät sen mukaan, mihin suuntaan hyppääjä telineestä katsottuna pyörii. Omat hyppyryhmänsä muodostavat kierre- sekä vain kerroksilta suoritettavat käsinseisonnasta tehtävät hypyt.

Eteenpäin hypyt:
Hyppääjä lähtee telineestä kasvot veteen päin, hyppy pyörii eteenpäin vähintään ½ volttia.

Taaksepäin hypyt:
Hyppääjä lähtee telineestä selkä veteen päin, hyppy pyörii taaksepäin vähintään ½ volttia.

Ulospäin hypyt:
Hyppääjä lähtee telineestä kasvot veteen päin, hyppy pyörii taaksepäin vähintään ½ volttia.

Sisäänpäin hypyt:
Hyppääjä lähtee telineestä selkä veteen päin, hyppy pyörii eteenpäin vähintään ½ volttia.

Kierrehypyt:
Hyppääjä voi lähteä telineestä eteen-, taakse-, ulos- tai sisäänpäin, ja kiertää pituusakselinsa ympäri vähintään ½ kierrettä tehden samalla vähintään ½ volttia.

Käsiltä hypyt:
Hyppääjä tekee hyppynsä käsinseisonnasta. Lähtöasento voi olla selkä tai kasvot veteen päin.

Suoritustavat

Suorin vartaloin:
Selkä, lantio, polvet ja nilkat ojennettuina.

Taittaen:
Vartalo on taitettuna lantiosta, polvet ja nilkat ojennettuina.

Kerien:
Lantio koukussa, polvet koukussa vedettyinä kiinni rintaan, kantapäät lähellä pakaroita, kädet pitävät kiinni sääristä.

Vapaa suoritustapa:
Käytetään kierrehypyissä, tarkoittaa käytännössä edellä mainittujen suoritustapojen yhdistelmiä kierrehyppyjen aikana.

Vaikeusasteet

Jokaisella hypyllä on vaikeusaste, joka nousee sitä mukaa, kun hyppy vaikeutuu. Vaikeusasteen suuruuteen vaikuttavat volttien määrä, suorituskorkeus, suoritustapa, kierteiden määrä, hyppyryhmä ja luonnoton veteenmenosuunta (selkä veteen päin taaksepäin ja ulospäin hypyissä).

Kuva: Deep Blue Media

Kilpaileminen

Uimahypyissä kilpaillaan 1 metrin ja 3 metrin ponnahduslautahypyissä sekä kerroshypyissä.

Kerroskilpailuissa hypätään pääasiassa 10 metristä, mutta (aikuisten arvokilpailuja lukuunottamatta) hyppääjä saa käyttää myös 5 metrin ja 7,5 metrin kerrostasoja. Parihypyissä kaksi hyppääjää hyppää samalta korkeudelta mahdollisimman samanaikaisesti.

Miehet ja naiset sekä tytöt ja pojat kilpailevat omissa sarjoissaan. Poikkeuksena on arvokilpailuihin viime vuosina hyväksytty Team Event -laji, jossa mies- ja naishyppääjä muodostavat parina joukkueen, mutta hyppäävät kuitenkin yksilösuorituksina, joiden pisteet lasketaan yhteen. Team Event otettiin käyttöön vuoden 2010 EM-kilpailuissa Budapestissa.

Arvostelu

Uimahyppyjen tuomaripaneelissa on kansainvälisissä arvokilpailuissa ja SM-kilpailuissa seitsemän tuomaria. Muissa kilpailuissa käytetään viiden tuomarin paneelia. Parihyppykilpailuja arvio yhdeksän tuomaria.

Tuomarit istuvat telineen sivuilla, molemmin puolin allasta tai vain toisella puolella kahdessa rivissä. Tuomarit arvostelevat hyppysuorituksen pistein 0-10, puolen numeron tarkkuudella. Arvostellessaan hyppyä tuomarit kiinnittävät huomiota hypyn tekniikkaan,suorituspuhtauteen ja esteettisyyteen. Tekniikassa olennaisia osa-alueita ovat muun muassa vauhti, hypyn lentorata ja korkeus, voltin ja kierteen pyöriminen,asennot sekä hypyn avaus ja veteenmenon puhtaus.

Divecalc

Suomessa jo vuodesta 1995 alkaen käytössä ollut Divecalc on uimahyppyjen tulospalvelu- ja kilpailuohjelmisto. Tätä ilmaista Windows-ympäristön ohjelmistoa käytetään myös esimerkiksi Pohjoismaissa. Lisätietoa Divecalcin sivuilla divecalc.net