Taitouinnin SM-kilpailut päättivät kauden Oulussa

#UUTINEN 13.6.2017

Viikonloppuna kilpailtiin taitouinnin NSM- ja SM-kilpailut Oulun Raksilassa. Kauden aikana hiotut vapaaohjelmat onnistuivat odotetusti ja katsojat ihastelivat taidokkaita esityksiä henkeä haukkoen.

Kuva: Saana Annunen

Uudenlaista viehätystä kilpailuun toi Oulun Uinnin uusi pisteidennäyttöjärjestelmä, joka otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa lajin historiassa. Tuomarit antoivat pisteensä matkapuhelimilla tai tableteilla ja katsojat saivat reaaliajassa yksittäisten tuomareiden tulokset uimahallin jättiscreenille, josta he pystyivät aktiivisesti seuraamaan suosikkinsa kisatilannetta. Vertailu oli mielenkiintoista ja jännittävää. Tätä systeemiä kehittämällä taitouinnissa pyritään jatkossakin saamaan lajia sekä katsojille että kilpailijoille mukavammaksi seurata.

Oululla on harvinaisen pitkät perinteet taitouinnin puolella ja se on jo vuosia ollut yksi taitouinnin vahvimmista seuroista Suomessa. Nuorten sarjan solon voittaja, Oulun Uinnin Linnea Pitkänen on yksi lajin kärkinimistä tällä hetkellä. 18-vuotias Linnea aloitti taitouinnin harrastamisen jo 9-vuotiaana.

Kysyimme Linnealta mikä sai hänet valitsemaan aikoinaan juuri taitouinnin harrastamisen.

– Näin ensi kerran taitouintia katsoessani telkkarista Pekingin Olympialaisia. Kaveri kysyi, lähdenkö testaamaan lajia ja aloitimme alkeiskurssin heti seuraavana syksynä. Kaverini lopetti heti alkeiskurssin jälkeen, mutta minä jatkoin.

Linnea harjoittelee 9–10 kertaa joka viikko. Treenejä on viikossa 25 tunnin verran. Harjoitukset sisältävät taitouinnin lajiharjoittelun, kehon huollon, venyttelyt, salitreenit ja urheilulukion fysiikkavalmennuksen. Lajiharjoittelu vaatii aikaa ja omistautumista, joten mikä saa sinut jaksamaan harjoittelua viikosta toiseen?

– Kun menestyy, niin se motivoi. Lisäksi tykkään lajista tosi paljon. Laji on semmoinen, joka sytyttää aina. Perhe ja koulu tukevat harrastustani ja hyvä valmennustiimi motivoi treenaamiseen, kertoo Linnea ja jatkaa:

– Olen aina tykännyt ilmaista itseäni musiikin tahtiin ja vesi on elementti, jossa olen pienestä pitäen tykännyt olla. Taitouinti on lisäksi monipuolinen urheilulaji ja sitä harrastamalla kehittyy monilla osa-alueilla.

Ensi kaudella Linnea vaihtaa aikuisten ikäsarjaan ja tavoitteet tulevaisuuteen ovat tiedossa:

– Ensi kaudella yritän kehittyä edelleen ja saada pisterajoja rikki EM-kisoihin, jotta pääsisin edustamaan Suomea. Lisäksi tavoitteena on saada teknistä ohjelmaani paremmaksi niin, että saisin hyvän ja varman suorituksen ohjelmaan.

Kotikaupungissa järjestetyt SM-kisat jättivät Linnealle hyvän mielen kauden lopuksi:

– Sain rikottua omat piste-ennätykseni sekä kuvioissa että kokonaispisteissä. Lisäksi tykkäsin seurata erityisesti muiden yksilöohjelmia, sillä hyviä vapaaohjelmia oli paljon. Kisoissa oli kaiken kaikkiaan hyvä meininki. Kaikki kannustivat kilpailijoita yli seurarajojen ja silloin on aina hyvä tunnelma.

Viimeinen kisapäivä lopeteltiin kesäisen auringon paistaessa. Mitalit kaulassa kohti uusia kisoja lähti monta onnellista kilpailijaa Linnean lisäksi. Taitouinnin kuviot ja teknisten ohjelmien pakolliset elementit muuttuvat jälleen ensi kaudeksi. Harjoittelu aloitetaan siten rivakasti jo heti alkusyksystä uusin ilmein.

Tulokset julkaistaan taitouinnin kalenterissa 


Teksti: Maiju Ojala

Henkilöt

Linnea Pitkänen