Suomi sai MM-uinneista kiitettävän

#UUTINEN 4.8.2013

Suomalaisten osalta Barcelonan MM-uinnit päättyivät sunnuntain aamujaksoon. Kisasaldo oli huikea, ja Suomi teki paluun myös MM-mitalitaulukkoon. Joukkueen onnistumisprosentti oli korkea.

Tanja Kylliäinen 400 metrin sekauinnissa. Kuva: Jussi Salminen

Suomalaisuimareita ei selviytynyt MM-uintien viimeiseen iltajaksoon. Naisten 400 metrin sekauinnissa startannut Tanja Kylliäinen jäi 29. sijalle ajalla 4.55,54. Kylliäinen jäi kauden parhaastaan reilut neljä sekuntia, ja omasta vuoden 2010 Suomen ennätyksestään yli viisi sekuntia. Finaaliin vaadittiin 4.37,77.

Suomen naisten 4x100 metrin sekauintiviestijoukkue karsiutui finaalista. Tuloksena oli 14. sija ajalla 4.09,10. Suomen ennätys on vuoden 2012 EM-uinneista 4.07,55. Viimeisenä joukkueena finaaliin selviytyi Saksa ajalla 4.01,30.

Ankkuriosuudella 100 metrin vapaauinnin kauhonut Hanna-Maria Seppälä onnistui Suomen joukkueesta parhaiten, hänen osuusaikansa oli 54,41. Selkäuintiosuuden hoiti Anni Alitalo ajalla 1.03,78. Alitalon oma ennätys on 1.03,22. Jenna Laukkasen rintauintiosuus kulki 1.08,49 ja Tanja Kylliäisen perhosuinti 1.02,42.

Erinomainen saldo

MM-uinnit päättyivät suomalaisten osalta sunnuntaiaamuun. Kisoissa saavutettiin yksi mitali, miesten 200 metrin rintauinnin pronssia Matti Mattssonin toimesta. Sen lisäksi tuli neljä välieräpaikkaa (Anni Alitalo 50 m SU, Jenna Laukkanen 100 m RU, Eetu Karvonen 50 m RU ja Hanna-Maria Seppälä 50 m VU), ja välierättömissä lajeissa kaksi sijoitusta 16 parhaan joukkoon, yhdeksäs ja viidestoista sija (Matias Koski 800 ja 1500 m VU).

Suomen ennätyksiä uitiin kahdeksan, joista yksi oli myös Pohjoismaiden ennätys 0,73 sekunnilla (Matti Mattsson 200 m RU). Lisäksi Suomen uimarit kauhoivat kolme henkilökohtaista ennätystä ja kolme kauden kärkitulosta. Yhteensä suomalaiset starttasivat 26 kertaa.

Päävalmentaja Bo Jacobsen oli erittäin tyytyväinen joukkueen suorituksiin Barcelonassa. Hän laski, että 78 % suomalaisten lajeista päättyi ilmoitetun sijan parantamiseen kisassa, mikä on poikkeuksellisen korkea prosentti ja kiitettävä arvosana.

Seppälä odottaa innolla ensi kautta

Hanna-Maria Seppälä päätti MM-uintinsa onnistumiseen sekauintiviestin ankkuriosuudella. Hän ui satasen vapaauinnin lentävällä lähdöllä hyvään aikaan 54,41.

"Ja se vaihto ei ollut kyllä mikään paras, siihen tuhraantui 0,41 sekuntia", Seppälä huomautti.

Teoreettisella reaktioaikalaskulla Seppälän ajaksi lähetyksellä olisi tullut 54,6-54,8, mikä olisi jo riittänyt reippaasti satasen vapaauinnin välieriin. Aika on myös erinomainen, kun Seppälä on sairastanut tyhjentävää oksennustautia MM-uintien viime päivinä.

"En ole vieläkään voinut syödä normaalisti, ja se kyllä näkyi, siinä 70 metrin kohdalla energiat loppuivat, enkä oikein jaksanut loppua", Seppälä kertasi ankkuriosuuttaan.

Hän on kuitenkin tyytyväinen Barcelonan kisoihin.

"Olen niin iloinen, että joukkueelle tuli mitali. Vaikken sitä itse saanutkaan niin se tuntuu ihan mahtavalta. Ja hienoa, että se tuli taas täältä Barcelonasta, toivottavasti täällä olisi arvokisat taas pian uudestaan", hän hehkutti.

Barcelonasta Suomi on saavuttanut kolme merkittävää uintimitalia. Antti Kasvion olympiapronssi 1992, Seppälän MM-kulta 2003 ja Mattssonin MM-pronssi 2013.

"Omatkin kisat päättyivät kuitenkin nyt paremmin kuin alkoivat, ja sain näytön siitä, että minulla on kuntoa kropassa. Nyt lomailen pari viikkoa ihan täysin, ja sitten treenaamaan ensi kauteen, jolloin tulevat taas normaalit maailmancupit ja lyhyen radan EM-uinnit, pitkän radan EM Berliinissä sitten kesällä. Voi vitsi, odotan ensi kautta kyllä tosi innolla", Seppälä päätti.


Suomalaistulokset Uimaliiton MM-kisasivulla