SM-altaassa kisaa lähes 600 uimaria

#UUTINEN 17.4.2014

Pääsiäisen jälkeen keskiviikkona alkavissa Turun SM-uinneissa on mukana 582 uimaria. Kisoissa on erittäin mielenkiintoinen kattaus, kun mukana on myös useita ulkomailla asuvia suomalaisia.

Uudistuneet SM-uinnit ovat nyt viisipäiväiset, kun lajiohjelmaa on laajennettu 50 ja 100 metrin matkojen välierillä. Kisoissa ratkotaan myös nuorten ja vammaisuinnin Suomen mestaruudet. SM-uinnit ovat myös tärkein ja toiseksi viimeinen näyttöpaikka Berliinin elokuisiin EM-uinteihin (18.-24.8.).

Turun Impivaaran uimahalli isännöi SM-uinteja 11 vuoden tauon jälkeen. Alkuvuonna 2012 peruskorjauksen ja laajennuksen jälkeen avautunut uintikeskus on varusteltu erinomaisesti kilpailuja varten videotauluineen ja uusine ajanottojärjestelmineen.

Kattava osanotto

SM-uinneissa ovat mukana kaikki kotimaassa asuvat huippu-uimarimme Emilia Pikkaraista lukuun ottamatta. Yhdysvalloista SM-altaaseen saapuu lisäksi EM-viestimitalisti Andrei Tuomola (Järvenpään Uintiklubi) ja viime kesän MM-välierissä uinut Eetu Karvonen (Uinti Tampere).

"EM-rajathan ne ovat mielessä, ja tietysti hyviä startteja. Vaikuttaa kyllä tosi mielenkiintoiselta, kun ohjelmassa on nyt välierätkin", tuumi Andrei Tuomola.

Barcelonan MM-pronssimies Matti Mattsson (Porin Uimaseura) on myös mukana, kuten vammaisuinnin MM-pronssia kauhonut Leo Lähteenmäkikin (Swimming Jyväskylä).

Hanna-Maria Seppälä (Cetus Espoo) puolustaa edellisistä Impivaaran SM-uinneista peräti viittä Suomen mestaruutta. Olympiauimari Jenna Laukkanen kohtaa rintauintimatkoilla tutut kilpasiskonsa Noora Laukkasen (Cetus Espoo), Silja Känsäkosken (Oulun Uinti), Veera Kivirinnan (Oulun Uinti) ja Anna Mäkisen (Uinti Tampere).

Uusia tuttavuuksia Suomen ulkopuolelta

Sveitsistä SM-uinteihin saapuu 17-vuotias Aleksi Schmid, jolla on Sveitsin ja Suomen kaksoiskansalaisuus. Schmid voitti pari viikkoa sitten kisatuissa Sveitsin mestaruusuinneissa kaksi mestaruutta sekä hopeaa ja pronssia. Päälajit nuorukaisella ovat 50 ja 100 metrin perhosuinnit, joissa ennätykset ovat tuoreet ja komeat 24,70 ja 55,55. Sveitsin mestaruuden lisäksi hän voitti perhossprintin viime viikonlopun Multinations-uinneissa Kreikan Alexandroupolissa.

Sveitsin juniorimaajoukkueeseen kuuluva Schmid aloitti uinnin jo 8-vuotiaana ja on asunut Suomessa sitä ennen vain vähän aikaa. Suomalaisen äidin myötä hän puhuu kuitenkin sopivasti Suomea. Schmid haluaa tulla kisaamaan Suomeen ensimmäistä kertaa ja on valinnut yhteensä kuusi lajia Turun SM-kisoihin.

Venäjältä saadaan myös SM-uintien kärkikahinoihin kova nimi, Evgeny Lomtev. Hänellä ei ole Suomen kansalaisuutta mutta Kajaania kotipaikkanaan pitävä Lomtev saa osallistua SM-kisoihin erityisluvalla. Hän on parhaimmillaan 50 metrin rintauinnissa, joka tulee varmasti olemaan yksi SM-uintien kovimmista lajeista, sillä finaaliin on todella kova tungos.


SM-uintien kisasivu: www.uimaliitto.fi/sm-uinnit 

Tulospalvelu: www.livetiming.fi