Pikkarainen perhosteli EM-välieriin

#UUTINEN 12.8.2010

Neljännen kisapäivän aamu oli ensimmäinen suomalaisittain kokonaisvaltaisesti onnistunut EM-kilpailujakso. Emilia Pikkarainen ui välieriin ja lisäksi nähtiin ennätyksiä sekä kauden parhaita uinteja.

Uimahyppyjen osalta suomalaiset viettävät välipäivää torstaina, mutta altaassa nähtiin viisi uimaria. Emilia Pikkarainen onnistui 100 metrin perhosessa ja nappasi välieräpaikan 15. sijallaan ja ajalla 1:00.25. Välieriin käytiin tiukka taisto, sillä viimeinen semifinalisti oli vain sadasosan Pikkaraista hitaampi.

- Hyvältä tuntui, tulin toisen vinstan tosi hyvin, sehän lupaa hyvää kahdelle sataa, Emilia Pikkarainen hehkutti innostuen jo lauantaisesta EM-päätös- ja -päälajistaan.
Emilian kiirehdittyä valmistautumaan illan välierään, isä Jukka Pikkarainen jatkoi analyysiä:

- Emilialla oli hyvä startti, reaktio oli erän nopein. Väliaika 28 puoli oli ehkä hieman alakanttiin ajatellen minuutin alitusta, mutta illalla on uusi mahdollisuus. Myös maalintulossa voisi pikkuisen parantaa.

Välierät uidaan Suomen aikaa klo 18.26 torstai-iltana.
Linda Laihorinne ui aamulla kauden parhaansa ajalla 1:02.99. Hän oli tyytyväinen uintiinsa, joskin kertoi hyytyneensä liikaa loppumetreillä.

Miesten 100 metrin vapaassa nähtiin kolme tasaväkistä suomalaisherraa, Andrei Tuomola, Ari-Pekka Liukkonen ja Jani Rusi. Tuomola oli poppoon nopein ajalla 51.12, joka on hänen kauden parhaansa. Aika ei tosin miellyttänyt Tuomolaa lainkaan, sillä hän odotteli 49 sekunnilla alkavaa tulosta. Sellaisella olisi melko varmasti heilahdettu jo välieriin, 49.97 oli nimittäin viimeisen semifinalistin alkuerätulos. Tuomola oli 42:s.

Ari-Pekka Liukkosesta tuli Andrei Tuomolan ohella nyt toinen EM-altaassa henkilökohtaiseen ennätykseen pystynyt uimari. Liukkonen kaahasi satasen aikaan 51.35 ja päätyi tulosliuskan 50. riville.

- Tästä päivästä nämä kisat oli vähän valmentajan kanssa suunniteltukin tosissaan alkavan. Mietittiin taktiikkaa ja päätettiin kokeilla kovempaa aloitusta ja se toimi ihan jees. Viimeisillä 10-15 metrillä tosin vähän kangistuin. Mutta kovempaa se meni kuin puvulla koskaan, Liukkonen tiivisti.

Jani Rusi piti myös hyvää vauhtia ja kellotti kauden parhaansa 51.49 sijoittumalla heti Liukkosen jälkeen 51:nneksi. Rusin ennätys on kevään 2008 SM-uinneista, tekstiiliajalta siis, 51.28. Kumipuvulla hän on kellottanut parhaimmillaan 51.38 kesän 2009 SM-kilpailuissa, joten kauden paras ja vain parin kymmenyksen tuntuma ennätykseen sai Raisiolaisen tyytyväiseksi.

- Mulla on kyllä ollut tässä koko ajan hyvä, positiivinen fiilis ja nyt lähti hyvin, Rusi hymyili.

Emilia Pikkarainen yritti pidättää hymyään kun välieräpaikka ei vielä ollut selvillä.

Andrei Tuomola oli satasella nopein suomalaismies.

Ari-Pekka Liukkonen pisteli kaikkien aikojen parhaaseensa Budapestin EM-altaassa.

Kuvat: Jussi Salminen

4. päivän suomalaistulokset


M 100 m VU
42) Andrei Tuomola 51.12 (SB)
50) Ari-Pekka Liukkonen 51.35 (PB -0