Olympiapaikan tavoittelua Riossa

#UUTINEN 16.2.2016

Taina Karvonen ja Jouni Kallunki osallistuvat uimahyppyjen maailmancupkisaan Riossa 19.–24. helmikuuta. Kisat ovat elokuisten olympialaisten esikisat, ja jaossa on uimahyppyjen viimeiset maapaikat olympialaisiin.

Floridassa leireilivät Otto Lehtonen, Iira Laatunen, Taina Karvonen ja Jouni Kallunki. Kuva: Jari Komulainen

Sekä Karvonen että Kallunki kisaavat kolmen metrin ponnahduslaudalla, Kallungin kisa alkaa sunnuntaina 21. helmikuuta ja Karvosen maanantaina 22. päivä. Mukana on yhteensä noin 270 urheilijaa 50 maasta.

Semifinaalilla maapaikka olympialaisiin

Uimahypyissä olympialaisten lajivalikoimaan kuuluu kolmen metrin ponnahduslauta ja 10 metrin kerroshypyt. Henkilökohtaisella telineellä voi kisata enintään kaksi hyppääjää maata kohden, parihypyissä yksi pari.

Ensimmäiset maapaikat Rion olympialaisiin jaettiin viime heinäkuussa Kazanin MM-kilpailuissa, jolloin henkilökohtaisten telineiden 12 MM-finalistia saivat maapaikan ja lisäksi kolme parasta paria kustakin parihyppylajista.

Rion maailmancupissa jaossa on maapaikat henkilökohtaisissa lajeissa semifinaaleihin yltäville, eli alkukilpailun 18 parhaalle. Juuri semifinaalien ulkopuolelle jääneilläkin on vielä mahdollista saada kevään ja kesän aikana olympiapaikka, kun kansainvälinen uimaliitto FINA allokoi olympialaisten uimahyppylajit täyteen siten, että isäntämaan paikkojen lisäksi olympiahyppyjen kokonaisurheilijamäärä on 64 miestä ja 64 naista. Tämä ratkeaa vasta sen jälkeen, kun ne maat, jotka ovat saavuttaneet parihyppypaikat, ovat valinneet urheilijansa. Jos parihyppyihin valitaan urheilijoita, jotka kilpailevat myös henkilökohtaisissa lajeissa, jää urheilijakiintiöön mahdollisesti tilaa myös maailmancupissa juuri henkilökohtaisten semifinaalien ulkopuolelle jääneiden urheilijoiden maille.

Olympiamitalit ulkoaltaalla 24 vuoden tauon jälkeen

Rion olympialaisten uimahypyt kisataan Barran alueella, Maria Lenk -uintistadionilla, jossa vain katsomot ovat katettuja. Allas ja hyppytornit ovat taivasalla. Edellisen kerran olympialaisten uimahypyt kisattiin ilman katetta Barcelonassa 1992.

Karvonen ja Kallunki ovat viettäneet maailmancupin kisaa edeltäneet pari viikkoa Floridan Fort Lauderdalessa viimeistellen kisakuntoa juurikin ulkoilmaolosuhteissa samalla taklaten aikaeron vaikutusta. Suomessa uimahyppyjen stadionolosuhteiden harjoittelumahdollisuudet ovat hyvin rajalliset kesälläkin.

Kisasivu 

Henkilöt

Jouni Kallunki