Ministeri Arhinmäki vihki Haminan uimahallin

#UUTINEN 4.3.2014

Jo helmikuussa avautunut haminalaisten uusi uimahalli vihittiin käyttöön laskiaistiistaina. Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki oli mielissään monipuolisesta ja keskellä kaupunkia olevasta uimahallista.

Uimahallin yläparvelta on hyvät näkymät vaikkapa uintikilpailuihin. Kuva: Jussi Salminen

Paavo Arhinmäen haastattelu Haminan uimahallin vihkiäisissä. Video: Uimaliitto


Kahdeksan vuotta sitten aivan Haminan ytimessä sijanneessa funkisrakennuksessa lopetettiin koulutoiminta ja tiloille alettiin suunnitella uutta käyttöä. Monien vaiheiden jälkeen paikalla avattiin aivan uusi Haminan Linnoituksen uimahalli, josta löytyy yhteensä viisi allasta. Pääallas on viisiratainen ja 25 metriä pitkä, syvyydeltään 1,3-2 metriä. Lisäksi löytyy lasten allas, monitoimiallas, poreallas ja kylmäallas. Saunoja on molemmissa pukuhuoneissa kaksi, toinen liikuntarajoitteisille suunniteltu.

Uutta ja vanhaa – monia mahdollisuuksia

Uimahallin varsinaiset allastilat ovat uudisrakennuksessa, mutta sisäänkäynti, pukuhuoneet, peseytymistilat ja saunat, sekä kuntosalitilat sijaitsevat vanhassa Museoviraston suojelemassa koulurakennuksessa. Arkkitehtitoimisto Arktes on suunnitellut uudisrakennuksen saumattomasti vanhan rakennuksen jatkeeksi ja tyyliä kunnioittaen.

Lisäksi kadun toisella puolella sijaitseva Spa Hotelli on yhdistetty uimahalliin käytävällä. Vanhan koulurakennuksen yhteyteen valmistuu myös kerrostaloasuntoja, joista on suora käynti uimahalliin.

Veikkausvoittovaroista suurin mahdollinen tuki

Haminan uimahalli valmistui aikataulussaan. Se korvasi 1960-luvulla Satamakadulle rakennetun vanhan keskustan uimahallin. Lisäksi Haminassa toimintaansa jatkaa Ruissalon uimahalli.

Uuden uimahallin kustannukset olivat reilut kymmenen miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi uimahallille suurimman mahdollisen liikuntapaikkarakentamisen tuen, miljoona euroa. Kyseessä on suurin mahdollinen veikkausvoittovaroista myönnettävissä olevan paikallisen liikuntapaikkarakentamisen tuki.

Uimahallin vihkiäisissä puhunut kulttuuri- ja urheiluministeri ylisti Haminan uimahallin monimuotoisuutta, sillä se palvelee kaikkia käyttäjäryhmiä ja houkuttelee kaupunkiin matkailijoitakin. Ministeri piti myös tärkeänä, että uimahalli soveltuu myös uimaseuran käyttöön ja kilpailutoimintaankin.