EYOF-kisojen ainoa kulta tuli uinnissa!

#UUTINEN 19.7.2013

Aurajoen Uinnin Roosa Mört nosti uinnin Suomen menestyksekkäimmäksi lajiksi Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla, joissa kisattiin yhdeksässä lajissa. Suomeen tuli yhteensä kuusi mitalia.

Roosa Mört tuulettaa EYOF-voittajana. Kuva: Olympiakomitea

Suomi saavutti kolme mitalia Euroopan nuorten olympiafestivaalien päätöspäivänä Hollannin Utrechtissa. Uimari Roosa Mört huipensi Suomen joukkueen kisat ottamalla kultaa kisojen viimeisessä suomalaislajissa, 50 metrin vapaauinnissa. Muut mitalit kuuden kokonaissaldosta Suomi sai judossa (hopeaa ja pronssia) ja yleisurheilussa (kaksi hopeaa, pronssi). Kisojen mitalitaulukossa Suomi oli 19. sijalla, kun kaikkiaan 38 maata ylsi mitaleille.

Edellisissä EYOF-kisoissa vuonna 2011 Suomi jäi ilman kultamitalia, joten Roosa Mörtin voitto oli Suomen ensimmäinen sitten Nooralotta Nezirin vuonna 2009 Tampereella saavuttaman 100 metrin aitajuoksukullan. 

Mört oli päämatkallaan voittamaton

Roosa Mört oli sekä alkuerien että välierien nopein uimari ja paransi ennätystään päivän aikana 66 sadasosalla, tasaisesti joka vaiheessa. Kisoihin lähdettäessä ennätys oli 26,89, alkuerissä tuli tulos 26,69, välierissä 26,42 ja lopulta finaalissa Mörtin voittoaika oli 26,23.

"Jännitin hirveästi finaaliuintia, mutta rauhoitin itseni ajattelemalla, että kyseessä on alkueräuinti eikä kannata ottaa paineita. Uinti menikin sitten ihan nappiin", iloitsee Mört.

Turkulaisen voitto oli aivan selviö, kakkoseksi ui Hollannin Marrit Steenbergen (26,47) ja pronssille Slovenian Neza Kocijan (26,81).

"Sain tästä paljon motivaatiota treenata lisää, tavoitteeni on päästä mukaan jo Rion olympialaisiin", toteaa Mört. 

Aurajoen Uinnissa Erkki Härkösen valmennuksessa uiva Mört loikkasi tilastoissa melkoisen harppauksen. Nyt hän on viidenneksi nopein suomalaisnainen olympia-altaan 50 metrin vapaassa. Edellä ovat Hanna-Maria Seppälä, Marlene Niemi, Laura Kurki, Lotta Nevalainen ja Anna Mäkinen. EYOF-kisoissa Mört ohitti matkan tilastoissa muun muassa Emilia Pikkaraisen ja Linda Laihorinteen.

Uinnissa hyvä vire

Suomi saavutti uinnissa neljä finaalipaikkaa, Mörtin lisäksi Aino Otava ui kahdesti loppukilpailussa. Myös tyttöjen vapaauintiviestijoukkue ylsi finaaliin. Mörtin kultamitali oli ensimmäinen suomalainen arvokisakulta sitten Hanna-Maria Seppälän vuoden 2003 maailmanmestaruuden. 

"Roosan kisat alkoivat vaikeasti, ensimmäisenä päivänä hänellä oli kuusi starttia, mikä oli liikaa. Jätimme tämän illan perhosfinaalin väliin, jotta Roosa pääsi levänneenä päämatkalleen", kertoo uinnin lajijohtaja Ippe Natunen.

"Toivon, että voittamisen kulttuuri saa nyt jatkoa suomalaisessa uinnissa. Saamme tästä paljon uskoa omaan tekemiseen", sanoo Natunen.

Roosa Mörtin EYOF-kulta oli Suomi-uinnille vasta toinen, Manu Mäntymäki nappasi vuonna 2001 kultaa ja pronssia. Noora Laukkanen toi vuonna 2007 Belgradista hopeaa, ja vuoden 2009 Tampereen kotikisoista saatiin kolme rintauintihopeaa, kaksi Jenna Laukkasen toimesta ja yksi Matti Mattssonin tuomana.


Uinnin suomalaistulokset EYOF-kisasivulla 

Uinnin tulospalvelu 

Viralliset EYOF-sivut 

Olympiakomitean EYOF-sivut 


Teksti: Olympiakomitea – Uimaliitto