Taitouinnin edustajat COMEN Cup -kilpailuihin

#UUTINEN #TAITOUINTI 17.6.2019

kuva Anne Tuuli

2019 COMEN Cup (Mediterranean Artistic Synchronized Swimming Cup) järjestetään tänä vuonna 1.-4.8.2019 Sveitsissä, Genevessä. Kilpailu on alun perin ollut Välimeren rannikkomaiden välinen, mutta on jo monta vuotta ollut avoin kaikille COMEN, FINA tai LEN -maille, 2004-2006 syntyneille tytöille ja pojille. Tänä vuonna mukana on Suomen lisäksi 20 maata: Itävalta, Belgia, Valkovenäjä, Bulgaria, Columbia, Kroatia, Georgia, Kreikka, Unkari, Israel, Italia, Kazakhstan, Liechtenstein, Malta, Portugali, Venäjä, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Turkki. Perinteisesti uimareita kilpailuissa on ollut yli 200.

Suomen edustajiksi on valittu Oulun Uinti (duo ja solo) sekä Swimming Jyväskylä (combo).

Oulun Uinnin taitouimarit Mari Moilala, 15, ja Iida Lukkarila, 14, ovat Suomen taitouinnin AG15-ikäsarjan kärkiuimareita.

kuva Saana Annunen

- tytöt ovat uineet duoa yhdessä vasta yhden kauden, mutta heidän ahkera työskentelynsä on tuottanut erinomaisia tuloksia; tytöt toivat kotiin kuluneen kauden Ikäkausimestaruuksista kultaa AG15 sarjan jokaisesta lajista ja lisäksi sekä nuorten että aikuisten SM-kilpailuista duo vapaaohjelmalla hopeaa, kertoo valmentaja Saana Annunen.

Marin ja Iidan vahvuus on notkeus, jota on hyödynnetäänkin koreografiassa runsaasti. Duo-ohjelman koreografia ilmaisee pakoa soittorasiasta. Koreografiasta onkin saatu hyvää palautetta tuomareilta.

kuva Saana Annunen

Mari on uinut soloa jo parin vuoden ajan, mutta erityisesti tällä kaudella uinnissa näkyy kypsyys ja lajitekniikoiden yleinen kehittyminen sekä Marin oma panostus ojennuksiin ja liikkuvuuteen.

- Marin tinkimätön työmoraali on johtanut upeaan pistekehitykseen; solon loppupisteet ovat nousseet vuodessa yli 16 pisteellä. Molemmat tytöt ovat harjoitelleet kuluneena vuotena myös nuorten maajoukkueessa, mikä on tukenut tavoitteellista harjoittelua ja mahdollistanut oppimista muiden seurojen uimareilta ja valmentajilta, kertoo Saana.

kuva Anne Tuuli

COMEN Cup on tytöille kauden pääkilpailu yksilöohjelmilla. Kesä kuluu rippileirin lisäksi hyvin pitkälti treenatessa ja hioessa ohjelmia sekä kuvioita entisestään. Tavoitteena on tarkentaa ja yhtenäistää ilmaisua sekä kasvattaa ohjelmakuntoa, jotta parannetaan loppuohjelman suorituspuhtautta. COMEN Cupissa tavoitteena on suorittaa ohjelmat puhtaasti ja hyvin omaan tasoon nähden.

kuva Piia Laitinen

Swimming Jyväskylän yhdistettyyn vapaaohjelmaan eli comboon kuuluu 10 uimaria, jotka ovat vuonna 2004-2006 syntyneitä eli tällä hetkellä 12-15-vuotiaita: Helmi Alanko, Minea Eskelinen, Alisa Hynninen, Milla Kronqvist, Kiia Kunelius, Pirita Pakarinen, Helka Riekkinen, Sara Sinivuo, Unna Sinivuo sekä Elvi Tourunen.

Tyttöjen viikkottaisiin harjoituksiin kuuluu viisi kuivaharjoitusta sekä viisi allasharjoitusta, jotka kukin kestävät kahdesta neljään tuntia. Tytöt ovat saavuttaneet kyseisellä kokoonpanolla tänä vuonna Ikäkausimestaruuskilpailuissa pronssia. Uimarit ovat erittäin motivoituneita tähän projektiin ja halu kehittyä on kasvanut hurjasti COMEN Cupiin pääsyn ilmoituksen jälkeen. Tyttöjen iskulauseena on "Täysillä loppuun asti!" sekä "We want, We will, We Can!" He näyttävät toteen sen, että jos jotain oikein kovasti haluaa, on sen eteen tehtävä töitä ja kaikki on saavutettavissa kunhan riittää suomalaista sisua, tahtoa ja asennetta!

kuva Piia Laitinen

Joukkueen vahvuuksia ovat sisukkuus, joukkue- ja ryhmähenki, toisten kannustaminen sekä akrobatiat. Tytöt odottavat eniten kisoista kokemusta sekä huippu-uintien näkemistä. Kesän aikana treeneissä pitää vielä hioa paljon muodostelmia, esiintymistä, tekniikkaa, yhdenaikaisuutta eli synchroa ja ojennuksia.

- paljon on asioita harjoiteltavana, mutta tyttöjen valmentajana uskon, että kesäprojektin valmentajana toimiva Anna Salmikangas saa tytöistä täydet tehot irti, sillä kehitystä on jo nyt 1,5kk aikana tullut sen verran, että Annan on hyvä jatkaa eteenpäin, kertoo valmentaja Piia Laitinen.

Tytöt olivat positiivisessa mielessä todella yllättyneitä pääsystään edustaa Suomea COMEN Cupissa. Kaikki paukut laitettiin huhtikuun IKM-kisoihin ja se näkyi joukkueen latautumisessa kisoissa. Kesäkuun nuorten SM-kisoissa tytöt esittivät kisacombonsa esiuimareina yleisölle. Ryhmän tahtotila onkin koventunut edustamisen myötä silminnähden.

Kisasivusto