Silja Känsäkoski voitti ja rikkoi EM-kisarajan!

#UUTINEN 2.11.2013

GP-uintien avauspäivän sensaatio oli isäntäseuran Silja Känsäkoski, joka siirtyy nuorten EM-tasolta aikuisten EM-tasolle sujuvimmalla mahdollisella tavalla. Cetuksen miehet kauhoivat viestissä Suomen ennätyksen.

Silja Känsäkoski hurjasteli kotialtaassaan EM-kisakoneeseen. Kuva: Jussi Salminen

16-vuotias Silja Känsäkoski voitti Oulun GP-uintien naisten sadan metrin rintauinnin huippuajalla 1.07,77. Tulos alittaa joulukuisten EM-uintien kisarajan 0,28 sekunnilla.

"Olen tosi tyytyväinen, osasin kyllä odottaa, että se voisi mennä alle 1.08, kun pitkällä radalla olen uinut jo 1.10. Alkuerissäkin tuli ennätys (1.08,27)", Känsäkoski hymyili.

Hän oli viime kesänä nuorten EM-uintien paras suomalainen. Oulun GP-finaalissa hän jätti taakseen olympiauimari Noora Laukkasen (1.08,28), MM-uimari Veera Kivirinnan (1.08,76) ja olympia- ja MM-kävijä Jenna Laukkasen (1.09,58).

"En muista kyllä tuosta uinnista mitään, enkä nähnyt muita vierellä", Känsäkoski kertoi.

Oululaisen lyhyen radan ennätys kohentui lauantaina peräti 0,87 sekuntia. Tulokselle mittakaavaa antaa myös se, että viime vuonna EM-finaaliin vaadittiin 1.07,49. Suomen ennätys on Jenna Laukkasen 1.06,46.

Seppälä kauden kärkivauhdissaan

Hanna-Maria Seppälä vastasi GP-uintien avauspäivän kovimmasta tuloksesta. Seppälä kiiti 50 metrin vapaauinnin voittoon tuloksella 24,76 ja kahmi FINA-pisteitä komeat 827. Aika on Seppälän kauden kärkitulos. Hän starttasi ennen sprinttimatkaa myös 200 metrin vapaassa ja ui alle kahden minuutin aikaan 1.59,83.

"Tosi kiva, että parani maailmancupin tuloksista. Vaikka kroppa onkin ihan jumissa, kun ei tänne ole tehty mitään herkistelyjä, niin ei se kaksisatanenkaan tuossa vinstalla tuntunut ollenkaan. Hyvät uinnit tänään", Seppälä mietti.

Rintauinnissa tiukkaa taistoa

Ari-Pekka Liukkonen ei yltänyt alkuerävauhtiinsa miesten satasen vapaan finaalissa. Liukkonen voitti kisan ajalla 48,58.

Päivän tiukin taistelu nähtiin miesten 50 metrin rintauinnissa, jonka voiton vei Helsingfors Simsällskapin Sami Myren ajalla 27,73. Raision William Wihanto tuli toiseksi neljä sadasosasekuntia myöhemmin ja Oulun Uinnin Sami Aaltomaa kolmanneksi ajalla 27,79. Sami Myren ui vielä sadan metrin sekauinnissa lähelle EM-kisarajaa, kun voittoaika uupui EM-tiketistä vain 0,22 sekuntia.

Miesten 200 metrin rintauinti oli odotetusti Matti Mattssonin heiniä. Porilainen voitti ajalla 2.13,26.

Helsingfors Simsällskapin Laura Kurki teki komean ennätysparannuksen sadan metrin perhosessa. Hän kauhoi ensimmäistä kertaa alle minuutin ja saavutti ajan 59,94. Hän petrasi ennätystään liki puoli sekuntia.

Anni Alitalo on jo varmistanut paikkansa joulukuun EM-uinteihin ja vei lempimatkansa Oulun GP-finaalin. 50 metriä selkää taittui aikaan 28,00.

Päivän kovimpiin noteerauksiin kuului myös Raision Mika Solan suvereeni voittoaika 1.58,67 perhosuinnin 200 metrillä.

Cetus SE-aikaan viestissä

Ensimmäinen kisapäivä päättyi SE-tunnelmiin, kun Cetus vei Helsingfors Simsällskapilta miesten 4x50 metrin sekauintiviestin Suomen ennätyksen. Ari-Pekka Liukkosella vahvistunut espoolaisjoukkue paransi SE:tä kolmella sadasosalla lukemiin 1.38,80. Ennen Liukkosen ankkuriosuutta joukkueessa uivat Valtteri Eloranta, Niko Hämäläinen ja Riku Pöytäkivi.

Naisten 4x50 metrin vapaauintiviestissäkin Cetus kääri Suomen mestaruuden Salla Elovirran, Noora Laukkasen, Sini Kuutamon ja Hanna-Maria Seppälän voimin ajalla 1.42,60.

GP-pisteiden johdossa Seppälä ja Lahtinen

GP-sarjan avaus on puolivälissä ja kisasivulta löytyvät ensimmäisen päivän jälkeiset GP-pisteet. Vammaisuintisarjassa palkitaan sunnuntaina kolme parasta ja vammattomien puolella viisi parasta.