SE, pronssimitali ja kuusi finaalipaikkaa Berliinistä

#UUTINEN 23.10.2011

Berliinin maailmancupuinnit onnistuivat suomalaisittain erinomaisesti. Ari-Pekka Liukkonen siirsi lyhyimmän vapaauintimatkan Suomen ennätyksen 21 sekunnin alaosille ja nappasi pronssia palkintorahoineen. Liukkonen on nyt maailmantilastossa kolmantena! Hanna-Maria Seppälä ja Jenna Laukkanen etenivät puolestaan kovatasoisiin maailmancupfinaaleihin

Suomalaisuimarit olivat mukana uinnin maailmancupin neljännessä osakilpailussa Berliinissä 28 uimarin joukkueella. Uimarit osoittivat olevansa erinomaisessa vireessä jo kauden alkumetreillä.

Seppälä kohensi omaa ennätystään lauantaina

Kisojen avauspäivä tuotti suomalaisille kolme finaalipaikkaa, kun Jenna Laukkanen ja Hanna-Maria Seppälä kauhoivat maailmancupfinaaleihin.

Seppälä starttasi lauantaina kahdessa sprinttifinaalissa. 50 metrin selkäuinnissa hän sijoittui jaetuksi kuudenneksi uudella ennätysajallaan 28,02, parannusta pari vuotta vanhaan ennätykseen tuli lähes kolme kymmenystä. Matkan Suomen ennätys 27,75 on Anu Koiviston nimissä.

50 metrin vapaassa Seppälä oli kahdeksas tuloksella 24,95. Aika on Seppälän kauden paras. Edellisen kerran hän alitti 25 sekuntia kaksi vuotta sitten.

16-vuotias Jenna Laukkanen eteni ensimmäiseen maailmancupin finaaliinsa lauantaina 100 metrin rintauinnissa. Finaalissa Laukkanen ei yltänyt aamuiseen vauhtiinsa ja jäi ajalla 1.07,82 kahdeksanneksi. Aamun alkuerissä sotkamolainen kellotti tasan puoli sekuntia paremman ajan. Laukkasen Suomen ennätys kirjataan lukemin 1.06,96.

Liukkonen räjäytti pankin sunnuntaina

Ari-Pekka Liukkonen hurjasteli ensimmäistä kertaa maailmancupin podiumille sunnuntai-iltana Berliinissä. Liukkonen eteni 50 metrin vapaauinnissa aamun alkueristä nopeimpana finaaliin uudella Suomen ennätyksellä 21,46. Edellinen lähes vuoden ikäinen ennätys parantui seitsemän sadasosaa. Finaalissa Liukkonen ylsi aikaan 21,54, joka uupui aamun SE-ajasta kahdeksan sadasosaa, mutta tuotti silti palkintosijan, pronssia.

- Se aamun uinti oli kyllä kokonaisuutena parempi, mutta kyllä tuo finaalikin hyvin meni. Kolmostilaan olen tietysti tyytyväinen, ovathan nämä maailmancupin kisat kuitenkin MM- ja EM-kisojen jälkeen ne kovimmat, Liukkonen tuumi Berliinistä.

Liukkonen oli erityisen tyytyväinen siihen, että onnistui aamulla uimaan maailmancupin parasta vauhtia päästen finaalin nelosradalle. Finaalin voittoon uinut Venäjän Sergei Fesikov kauhoi vain sadasosan paremman ajan kuin jyväskyläläinen aamulla. Finaalin kakkoseksi ui viime vuoden EM-hopeamitalisti Marco Orsi Italiasta. Uusi SE on erittäin kova, 21,46 sijoittuu tämän vuoden maailmantilaston kolmanneksi!

Liukkonen on hieman keventänyt harjoitteluaan kohti ensi viikonlopun Espoon GP-uinteja, muttei varsinaisesti herkistellyt maailmancupin altaaseen. Jyväskylän uimahallin peruskorjausta Espanjan aurinkoon syyskuun alussa paennut Liukkonen aikoo palata Espanjaan vielä muutamaksi päiväksi ennen kotimaisia GP-uinteja. Berliinin vauhti osoittaa, että Espanjan leiritys on onnistunut erinomaisesti.

- GP:n jälkeen palataan Jyväskylään ja haetaan vauhtia EM-kisoihin hiihtoladulta ja Vaajakosken uimahallista, Liukkonen suunnitteli. EM-uinnit kisataan Puolan Szczecinissä 8.-11. joulukuuta.

Hanna-Maria Seppälä eteni sunnuntaina kahteen finaaliin ja piti sijoituksensa molemmissa. Hän aloitti toisen kilpailupäivän finaaliurakkansa 100 metrin vapaauinnilla. Seppälä paransi hieman alkueräaikaansa mutta sijoitus säilyi kahdeksantena tuloksella 53,71.

Myöhemmin sunnuntai-iltana Seppälä starttasi 100 metrin sekauintifinaalissa päätyen viidennelle sijalle. Tuloksena oli erinomainen 59,75, joka on Seppälän paras aika sitten vuoden 2009, jonka jälkeen uinnissa kiellettiin kelluttavat tekniset kokovartaloasut. Taso sekarifinaalissa oli kivikova, sillä peräti viisi uimaria alitti minuutin rajan.