Oskarin Uinnit avaa kotimaiset näyttökilpailut – Laukkanen hakee Jyväskylästä rutiinia suorituksiin

#UUTINEN #UINTI 18.3.2021

Jenna Laukkanen avasi kisakautensa Latviassa helmikuun lopussa.

Jyväskylän AaltoAlvarissa lauantaina ja sunnuntaina järjestettävät Oskarin Uinnit avaa kevään kotimaiset uinnin näyttökilpailut Tokion olympialaisiin. Kilpailut järjestää Swimming Jyväskylä.

Jyväskylässä olympiarajoja tavoittelevat huippuryhmän uimarit Jenna Laukkanen, Mimosa Jallow, Laura Lahtinen sekä Ari-Pekka Liukkonen. Lisäksi huippuryhmän parauimareista Oskarin Uinneissa kisaavat Leo Lähteenmäki sekä Nader Khalili.

Laukkanen avasi Jallowin ja Liukkosen tavoin kisakautensa Latviassa helmikuun lopussa.

– Oli hienoa päästä kilpailemaan ja pistämään itseään ahtaalle. Kisojen jälkeen on ollut hyvä fiilis treenaamisessa ja sain kisoista puhtia harjoitteluun, Laukkanen kertoo.

Tällä viikolla Laukkanen on saanut harjoitteluseurakseen Vuokattiin huippuryhmän toisen rintauimarin Ida Hulkon.

– On kiva, kun on oman tasoista treeniseuraa ja pääsemme jakamaan ajatuksia, ja samalla myös valmentajat pääsevät jakamaan ajatuksiaan. Yhdessä treenaamalla harjoituksiin tulee vähän enemmän keskinäistä kilpailua ja ehkä itsekin tulee uitua hieman kovempaa ja tehtyä asiat paremmin.

Latvian kilpailuiden jälkeen harjoittelussa on keskitytty erityisesti rintauinnin tekniikkaan, ja tulevalta viikonlopulta Laukkanen hakee rutiinia kisasuorituksiin.

– Olemme keskittyneet kokonaisvaltaisesti rintauinnin tekniikkaan, esimerkiksi uinnin rytmitykseen. On hyvä, että tulevana viikonloppuna pääsee jälleen tekemään kisastartteja. Kisojen myötä saa lisää rutiinia suorituksiin ja jos sitä kautta myös ajat lähtisivät paranemaan, Laukkanen kertoo.

Laukkanen ui viikonloppuna 50 metrin, 100 metrin sekä 200 metrin rintauinnin ja 200 metrin sekauinnin.

Mattsson avaa kisakautensa

Olympiarajan 200 metrin rintauinnissa rikkonut ja olympiajoukkueeseen valittu Matti Mattsson avaa kisakautensa Jyväskylässä. Mattsson ui viikonloppuna 100 metrin rintauinnin.

– On hyvä fiilis päästä taas kisaamaan. Treenit ovat kulkeneet hyvin ja olemme alkuvuoden hakeneet vauhtia vielä lyhyellä radalla. Viikonloppuna testataan vauhtia satasella. Keväämmällä siirrymme sitten myös harjoittelussa pitkälle radalle, Mattsson kertoo.

Mattsson kertoo, että nyt on tärkeää saada kisasuorituksia harjoittelun rinnalle.

– Erityisesti 200 metrin rintauinti on sellainen laji, että hyviä kisasuorituksia on saatava tehtyä. Kevään EM-kilpailut tulevat olemaan todella hyvä välietappi matkalla olympialaisiin.

Mattsson rikkoi 200 metrin rintauinnissa Tokion A-rajan jo lähes kaksi vuotta sitten, joten olympialaisten odotus on ollut pitkä.

– Toki hyvä asia tässä on ollut se, ettei ole tarvinnut stressata rajasta tai näyttöjen antamisesta, mutta kyllähän tässä on odottamista ollut, eikä tilanne vieläkään ole helppo. Nyt kuitenkin ollaan onneksi jo todella lähellä ja päivä päivältä mennään lähemmäksi, Mattsson kertoo.

Henkilökohtaisten rajojen lisäksi Suomi tavoittelee Oskarin uinneissa hyvää tilastoaikaa naisten 4x100 metrin sekauintiviestissä olympialaisia silmällä pitäen. Viestijoukkueessa uivat Mimosa Jallow, Laura Lahtinen, Jenna Laukkanen ja Fanny Teijonsalo.

Oskarin Uinteja voit seurata Livetimingista sekä SuperLivestä.

Suomessa järjestetään kevään ja kesän aikana neljä FINAn vahvistamaa uinnin näyttökilpailua Tokion olympialaisia varten. Olympialaisten näyttöikkuna umpeutuu 27.6.2021.

Uinnin näyttökilpailut Tokion olympialaisiin:
20.–21.3.2021 Oskarin uinnit, Jyväskylä
22.–23.4.2021 Helsinki Swim Meet, Helsinki
6.6.2021 Oskareiden jatkot, Jyväskylä
17.–20.6.2021 SM-Uinnit, Kuopio