Nuoret kaatoivat ennätyksiään Portugalissa

#UUTINEN 30.3.2015

Kansainväliset Multinations-uinnit kisattiin tänä keväänä Portugalin Oeirasissa. Suomi oli mukana 13 maan välisessä kisassa 15 uimarin voimin. Mitalit jäivät kiusallisen lähelle.

Suomen Multinations-joukkue Portugalissa. Kuva: Marjoona Teljo

Suomen joukkueen matka Portugalin Oeirasiin ei sujunut sutjakasti. Sähkökatkojen vuoksi pitkäksi mennyt vaihto Amsterdamin lentokentällä venytti matkapäivän todella pitkäksi.

– Hyvin nuoret kuitenkin tsemppasivat, vaikka meillä oli vaikeuksia saada edes lämmintä ruokaa, joukkueenjohtaja Marjoona Teljo kertoi.

Viikonlopun kisat sujuivat suomalaisilta kuitenkin hyvin. Puolustettavana kevään 2014 kisoista oli kaksi mitalia, mutta tällä kertaa mitalitili jäi avaamatta, kun sinivalkoiset jäivät täpärästi neljännelle sijalle mitaliodotuksia sisältäneessä tyttöjen 4x100 metrin vapaauintiviestissä. Todella lähellä mitalia oli myös Simmiksen Vilma Oura, joka oli 200 metrin perhosen neljäs vain 0,72 sekunnin erolla pronssiin.

– Pojissa rintamamme oli tasaisempi, parhaat sijoitukset 7.–10. tienoilla, mutta voisin nostaa Riihimäen Uimaseuran Jasper Pullisen esiin, hän teki kovat ennätykset 400 ja 1500 metrin vapaauinneissa, Teljo valisti.

Henkilökohtaisia ennätyksiä suomalaiset tekivät lähes 60 prosentissa starteistaan. Tämä on hyvä saldo, sillä valtaosa uimareiden ennätyksistä oli kuitenkin varsin tuoreita. Pistetaulukossa kyyti oli kylmää, Suomi oli 11., kun voiton otti vakuuttavasti esiintynyt Puola.

Leirillä hyvät oltavat, kunhan sääkin lämpenee

Kisaviikonlopun jälkeen Suomen joukkue siirtyi puolentoista tunnin ajomatkan päähän Rio Maioriin leireilemään. Leirikeskuksessa on hyvät olosuhteet, 50 metrin sisäaltaan lisäksi käytössä on hyvät oheisharjoittelu kylmä- ja kuuma-altaineen sekä fysioterapiatilat. Suomelle seuraa tuo myös irlantilainen uintiryhmä.

– Hyvä ettei ole ulkoallas, täällä on vähän viileää, mutta harjoittelukeskus on kyllä laadukas, Teljo kertoi Portugalista.

Kuten kisoissa, myös leirillä on mukana fysioterapeutti Linda Laihorinne, joka tekee uimareille lihastasapainokartoitukset. Nuoret uimarit saivat myös hyvää oppia siitä, kuinka fysioterapiaa voi, ja kannattaa, hyödyntää tärkeiden kisojen aikana.

Suomalaisten leiri kestää torstaihin asti, ja joukkueen henki ja tunnelma on kohdallaan.

– Parasta Multinationseissa on vuorovaikutus ulkomaisten kanssa, ja nyt varusteita on vaihdettu siihen tahtiin, ettei meillä enää juuri näy Suomi-paitoja, enemmänkin meillä on nyt Puolan ja Brasilian varusteissa harjoittelevia uimareita, Teljo naurahtaa.


Multinations tulokset 

Suomen joukkue (tytöt 2001–2002, pojat 1999–2000)

Raakel Bärlund, LaUS
Ada Nyström, BS-PU
Vilma Oura, HSS
Paula Peltola, AUi
Mia Pentti, SWIM
Reetta Rantakokko, AUi
Sini Silvennoinen, ÅSK            
Vuokko Suomäki, AUi 

Niki Karlsson, HSS
Mikael Karuveha, TaTU
Elias Kuusisto, AUi 
Peik Lindberg, ÅSK 
Jasper Pullinen, RiUS 
Otto Rannikko, ÅSK
Wilhelm Suominen, ÅSK