Neljän MM-startin illassa ei nähty ennätyksiä

#UUTINEN 14.12.2018

Jenna Laukkanen metsästi jo kolmannen MM-finaalinsa Hangzhoussa, mutta myönsi, että kisat alkavat 12 startin jälkeen tuntua raskailta. Iltajaksossa ennätykset jäivät kaikilta suomalaisilta.

Kuva: Jussi Salminen

Sadan metrin sekauintifinaalilla perjantai-iltansa aloittanut Jenna Laukkanen jäi vauhdistaan verrattuna välierissä syntyneeseen hurjaan Suomen ennätykseen. Aika 59,11 osoitti sotkamolaiselle seitsemännen sijan. Välieräaika 58,60 olisi nostanut vain yhden pykälän ja mitaleille vaadittiin jo 58,11.

– Kyllä sen heti startin jälkeen huomasi, että ei ole ihan samanlainen lento päällä kuin eilen, ja sitten ei käännöksetkään onnistuneet niin hyvin, niin siitä se puoli sekuntia varmaan tuli. Verrassa tuntui vielä ihan hyvälle. Mutta näistä oppii ja tietää, että saa vielä vähän treenata, että pysyy tuolla mukana, Laukkanen hymyili.

Pöytäkivi nautiskeli MM-tunnelmasta mutta manasi käännöstä

Riku Pöytäkiven ensimmäiset MM-välierät päättyivät 15. sijaan, joten parannusta lähtölistaan tuli yksi sija. Kello näytti 22,94, eli aamun swim-offin ennätysajasta lukemat putosivat 0,23 sekuntia.

– Käännös meni niin tolkuttoman lähelle, olisi melkein pitänyt liu'uttaa edelliseltä vedolta. En tajua, mikä siinä on, aina liian lähelle tai liian kaukaa, vaikka startin pintautuminen on pysynyt koko ajan ihan samassa analyysienkin mukaan, uintinopeus vaihtelee, Pöytäkivi pyöritteli.

Ennätyslukemat 22,71 olisi vienyt mustana hevosena MM-finaaliin seitsemännellä sijalla.

– No, sitä se olisi nytkin ollut jos se käännös olisi osunut kohdalleen. Mutta olen tyytyväinen, kun tuli enkka. Ja oli kivaa!

Jallow'lla nyt kasassa kolme välierää

50 metrin selkäuinnin semifinaaleissa Mimosa Jallow kurotti 11. sijalle ajalla 26,74. Alkueräsijoitus siis säilyi mutta finaalipaikan karkaaminen parilla kymmenyksellä kismitti Jallow'ta:

– Kyllä se uinti ihan hyvältä tuntui, mutta en näin äkkiseltään osaa sanoa missä se (pari kymmenystä) meni, käännöksessä varmaankin. Se harmittaa, kun näki enkan riittävän finaaliin.

Marraskuussa Vaasassa syntyi SE 26,38, joka vei jyväskyläläisen maailmantilaston kärkikympin tuntumaan.

– Ei mulla ollut mitään odotuksia tänne lyhyelle radalle, ihan hyvin on silti mennyt, kun on päässyt semejä uimaan. Lihaksissa tietysti jo vähän tuntuu, mutta kyllä näitä vinstoja vielä jaksaa, Jallow kertoi.

Hänen päätösmatkansa on 50 metriä vapaata, joka alkaa lauantaiaamuna.

Laukkanen sai finaalin 13 sadasosan marginaalilla

Jenna Laukkanen poikkesi MM-altaassa vielä perjantai-illan päätteeksi. Sadan metrin rintauinnista hän haki finaalipaikan lauantaiksi välierien seitsemänneksi nopeimpana ajalla 1.05,01. Kauden paras aika kaunistui jälleen, ja suunta on vauhdikkaampaan päin, kuten 50 metrillä kisojen ensimmäisenä päivänä.

– Huh, lihaksissa painaa tosi paljon, tuntuu kuin olisi jäänyt jonkin katujyrän alle. Mutta onneksi huomenna on vapaa aamu, pääsee nukkumaan kunnolla, toivottavasti, Laukkanen puuskutti.

– Uinti lähti hyvin 75 metriin asti, mutta sitten loppui puhti kokonaan, varsinkin jaloista, niin sitten ei päässyt uinnin päälle niin hyvin. Jospa tästä vielä levon kautta saisi kammettua itsensä huomiselle vielä herkempään kuntoon.

Lauantain finaali starttaa Suomen aikaa klo 14.37. Laukkasen Suomen ennätys on viime vuoden EM-kisoista lukemissa 1.04,25.


Uimaliiton MM-kisasivu 

Suorat lähetykset Yle Areenassa 

Seuraa MM-kisoja myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä