Laukkaselle Suomen ennätys, Vuorela alle 1:50

#UUTINEN 1.7.2012

Nuorten lyhyen radan mestaruusuintien päätöspäivä oli yhtä ilotulitusta Tampereella. Jenna Laukkanen ja Teemu Vuorela palkittiin parhaina uimareina, Cetus vei seurapisteet.

Jenna Laukkanen yllättyi iloisesti SE-vauhdistaan, Veera Kivirinta taputtaa. Kuva: Pauli Krankkala

Jenna Laukkanen teki sunnuntaina kaksi nuorten mestaruusuintien kisaennätystä ja yhden Suomen ennätyksen. Hän riisti Jane Kaljoselta satasenkin selkäuinnin kisaennätyksen ajalla 1:01,19. Päätösjaksoon hän oli herkistynyt jo niin hurjaan kuntoon, että satasen rintauinnissa kaunistui vajaa puolitoistavuotias SE-aika lukemiin 1:06,57, mikä irrotti sotkamolaiselta hurjan tuuletuksen.

”En kyllä tiedä mistä se tuli, viimeinen käännöskin meni niin pieleen, että aika oli kyllä hirveä yllätys. Mutta nyt tuntuu tosi hyvältä”, Laukkanen hehkutti.

Hän petrasi omaa ennätystään liki neljällä kymmenyksellä, vaikkei ollut varsinaista herkistelyä Tampereelle tehnytkään. Satasella humpsahti rikki myös loppuvuonna uitavien lyhyen radan EM- ja MM-kisojen aikarajatkin.

”Meinasin, etten taida tänne tullakaan, kun ei oikein ole kulkenut ja olympiapaikkakin jäi, ja pudotin harjoitusmääriä sinne kolmen kilsan tuntumaan, kai siinä on vähän herkistynyt itsestään. Nyt tuli kyllä paljon motivaatiota lisää ja vapautta syksyyn, kun nuo EM- ja MM-rajatkin meni rikki”, hän jatkoi.

Ensi viikolla Laukkanen kisaa Helsingin SM-uinneissa vielä kaikki rintauinnit ja 50 metrin selkäuinnin. Tampereen tulos satasella antaa aihetta odottaa aikuisten SM-altaasta hyvää aikaa myös 200 metriltä.

Tampere palkitsi kuningattaren ja kuninkaan

Nuorten EM-uinteihin valmistautuva Teemu Vuorela oli sunnuntaina liekeissä 200 metrin vapaassa. Jyväskyläläinen hurjasteli aikaan 1:49,68, mikä oli hänen ensimmäinen 1:50:n alitus, ja tietenkin uusi kisaennätys, joka katosi seuratoveri Severi Alloselta

Muutkin NEM-joukkueen uimarit esittivät hyviä tuloksia Tampereen kenraalissa. Sunnuntaista voi mainita moniakin loistohetkiä, mutta komeimpia olivat Janne Markkasen satasen selkäuintivoitto ajalla 55,29, mikä uupui Jani Sievisen kisaennätyksestä vain 0,29 sekuntia, sekä Eetu Piiroisen 400 metrin vapaa ajalla 3:56,49, mikä jäi Vesa Hanskin kisaenkasta niukat 1,22 sekuntia.

Hilla Kortetjärvi teki myös komean ennätysparannuksen 200 metrin vapaassa ajalla 2:02,62, samoin 400 metrisillä lahtelaiset Alexei Mokichev (SKU) ja Vaula Vekkeli (VU). William Wihanto isännöi poikien satasen rintauinnin vakuuttavalla ennätyspetrauksella.

Kisojen parhaina uimareina palkittiin Jenna Laukkanen (836 FINA-pistettä) ja Teemu Vuorela (744 FINA-pistettä). Seurapisteissä Cetus oli pitelemätön 226,5 pisteellä ennen Raisiota (158,5) ja Lahden Uimaseuraa (112,5). Tiukin taistelu käytiin kärkikolmikon takana, neljännen sijan jakoivat VanVe ja HSS, ja kuudennen sijan AUi ja OU. Kisaennätyksiä Tampereella tehtailtiin tyylikkäät kymmenen. Vain tyttöjen 4x100 metrin vapaauinti oli ainoa viesti, missä ei nähty ennätystä, muuten viestien taso oli historiallisen kova.

Tulokset, ennätykset ja seurapisteet kisasivulla.

Tsemppiä ensi viikolle Antwerpeniin!

Onnea ja menestystä koko nuorten EM-uintien joukkueelle! Kisat kauhotaan 4.-8. heinäkuuta.