Kivelä ja Kallunki nauttivat kotiyleisön tuesta

#UUTINEN 13.7.2010

Uimahyppyjen viimeisenä EM-kisapäivänä B-tyttöjen Tiia Kivelä ja A-poikien Jouni Kallunki pääsivät omissa loppukilpailuissaan nauttimaan kotiyleisön tuesta. Kivelä sijoittui kolmen metrin laudalla kahdeksanneksi ja Kallunki A-poikien kerroksilla 11:nneksi.

Tiia Kivelä ponnisti tiistaiaamuna A-tyttöjen tiukassa 3 metrin lautakarsinnassa hienosti neljäntenä finaaliin. Helsinkiläinen kokosi kotihallissaan 336,50 pistettä, kun kolmantena jatkoon edennyt Venäjän Olga Kulemina kokosi pari pistettä enemmän. Ylivoimaisen keulapaikan laudalta haki kuitenkin Kuleminan joukkuetoveri Evgenia Selezneva pistein 364,10. Selezneva näyttää olevan näiden kisojen tyttöjen sarjoissa näyttävintä työskentelyä tehnyt hyppääjä. Hän on saalistanut suomalaislaudoilta jo kaksi mestaruutta

Loppukilpailu tiistai-iltana on kokonaan taas oma kisansa. Karsinnoissa tytöt hyppäsivät kahdeksan kierroksen sarjan, viisi pakollista, kolme vapaavalintaista. Finaalissa ovat vuorossa vain vapaavalintaiset, joista saadut pisteet ynnätään karsintojen pakollisten pisteisiin.

Jouni Kallunki viidentenä kerrosfinaaliin

Jouni Kallunki eteni paraatitelineellään kerroksilla viidentenä loppukilpailuun. Voiton tässä A-poikien karsinnossa vei hieman yllättäen Saksan Martin Wolfram. Viime vuonna vastaavissa kisoissa Kallunki sijoittui loppukilpailun 10:nneksi. Oululainen on hieman vaikeuttanut sarjaansa sitten edellisten EM-kisojen.

Kivelä nautti tunnelmasta finaalissa

Suomalaisten kaksi finaalipaikkaa tarkoitti sitä, että kaikkiaan Suomi saavutti kotikisoissaan yhden pronssimitalin ohella neljä finaalipaikkaa. Kivelä paransi tiistaina aamukarsinnoissa ennätyksensä pisteisiin 336.50 ja eteni peräti neljäntenä jatkoon. Loppukilpailussa kotihallissaan esiintynyt 14-vuotias Kivelä kokosi 326,45 pistettä.

- Upea tunnelma, hyvä kisa, vielä peruskoulua käyvä hyppääjä iloitsi kisan jälkeen ja tunnusti jännittäneensä finaalia paljon.

Kolmosen kisaansa enemmän kuin metrin kisaansa jännittänyt Kivelä luonnehti loppukilpailuhyppyjensä parantuneen loppua kohden. Kivelä sijoittui uransa toisissa nuorten EM-kisoissa kahdesti 12 parhaan joukkoon, kun hän paria päivää aiemmin ponnisti metrin laudalla seitsemänneksi. Viime vuoden sijoitukset paranivat reilusti.

Lautafinaalin voiton vei Venäjän Evgeniya Selezneva 389.60 pisteellä. Kaikkiaan venäläinen saavutti kolme kultamitalia ja kohosi kisojen parhaaksi tyttöhyppääjäksi.

Kallungin lisättävä vaikeutta

Jouni Kallunki eteni kerrosfinaaliin viidenneltä sijalta, mutta putosi lopulta 11:nneksi. Aamukarsinnassa aiemmin tiistaina oululainen kuitenkin kokosi ennätyksensä, 461,80. Finaalihypyissä ilmeni epävarmuutta, minkä ohella myös liian monet hypyt viidestä metristä kympin sijaan verottivat vaikeusasteissa. Ylisummaan kerroskisaa sävyttivät ukuisat hypyt viidestä metristä. Vuosi sitten taso oli korkeampi. Toisaalta se, että urheilijat hyppäävät paljon vielä viidestä metristä, kielii hyppyjen olevan vielä vaiheissa