Karvonen kauhoi komeaan ennätykseen

#UUTINEN 28.7.2013

Eetu Karvosella oli resepti, jolla MM-ramppikuume selätetään, ja se toi miehelle hienon parannuksen tällä kaudella tehtyyn ennätysaikaan. Matias Koski ja Riku Pöytäkivi uivat lähelle ennätyksiään MM-avauksessa.

Eetu Karvonen sai mitä halusi ensimmäiseltä MM-startiltaan. Selkeä uusi ennätys ja sen mukaiset tuuletukset. Kuva: Jussi Salminen

Rintauimari Eetu Karvonen onnistui sataprosenttisesti MM-uintien avauksessaan. Neljä vuotta Yhdysvalloissa treenannut tamperelainen ui sijalle 34 ajalla 1.01,77. Karvonen petrasi huhtikuussa uimaansa ennätystään kahdella kymmenyksellä ja oli syystäkin todella tyytyväinen.

"Olen tyytyväinen, tätä haettiinkin. Tulin ihan tarkoituksella hallille vähän myöhässä ja tein vain pienen verryttelyn, näin vältin stressiä ja sehän tuotti ennätyksen. Näin äkkiseltään tuossa uinnissa meni kaikki hyvin, toinen puolikaskin tuli hyvin". Karvonen kertoi tuoreeltaan altaasta noustuaan. 

Uinnillaan Karvonen etsikin juuri sopivaa vauhdinjakoa, jolla loppukin tulisi hyvin, nyt vinstat kirjattiin 29,14 ja 32,63. Välieriin olisi vaadittu 1.00,44, joten karsiutuminen ei Karvosta yllättänyt.

"Ei tuolla missään nimessä jatkoon mennä, mutta olen tosi tyytyväinen. Vinstalla sitten välieriin", Karvonen hehkutti.

Jarno Pihlavan Suomen ennätykseen Karvosella on enää tasan kuusi kymmenystä. Seuraavan kerran hän starttaa Barcelonassa tiistaina päämatkallaan 50 metrin rintauinnissa.

Koskelle ja Pöytäkivelle eivät ennätystuntumat riittäneet

Matias Koski näytti hyvää vauhtia sunnuntaiaamuna 400 metrin vapaassa ollen alkuerien 17. tuloksella 3.51,04. Hän oli noin 250 metriin asti jopa alle 3.50:n vauhdissa, mutta sen jälkeen vauhti hieman hiipui, ja erän kärkiuimarit karkasivat. Aika jää Kosken ennätyksestä vain 0,34 sekuntia, mutta se ei hänelle riittänyt:

"En ole tyytyväinen, olisi pitänyt ennätys tulla", Koski pudisteli päätään.

"Kaksisatanen on huomenna, katsotaan miten se tulee. Pidemmät matkat ovat kyllä täällä ne päämatkani", Koski jatkoi.

400 metrin matkoilla ei uida välieriä. Finaalikahdeksikkoon vaadittiin 3.47,86, viisi sadasosasekuntia heikompi tulos kuin Antti Kasvion Suomen ennätys vuodelta 1993.

Riku Pöytäkivi starttasi 50 metrin perhosessa ja sijoittui 37. sijalle. Aika oli 24,45, ja espoolainen jäi kesäkuisesta ennätyksestään tasan kaksi kymmenystä. Tulos oli hänen kaikkien aikojen neljänneksi paras, ja Pöytäkivi oli pettynyt mies.

"Eipä ole paljoa sanottavaa. Startti oli hidas, uinti tuntui ihan hyvältä, mutta ei vaan lähtenyt", Pöytäkivi harmitteli.

Perhosen sprintti oli Pöytäkiven ainoa MM-startti. Välieriin olisi vaadittu tolkuton ennätysparannus, ajalla 23,53 selviydyttiin jatkoon.

Pikkarainen ja Kylliäinen jäivät tasostaan

Suomalaisten MM-uinnit alkoivat Emilia Pikkaraisen satasen perhosella. Hän jäi reilusti ennätyksestään ajalla 1.00,47 ja sijoittui 28:nneksi. Pikkarainen oli luonnollisesti tulokseensa kovin pettynyt.

"Tällaista se on, kun en ole pystynyt sairasteluiden takia treenaamaan kunnolla, ei vaan kilometrit riitä, siksi jätin 200 metrin perhosenkin pois täältä", Pikkarainen murehti.

Välieriin vaadittiin 59,18, mikä on tasan puoli sekuntia heikompi kuin vantaalaisen Suomen ennätys viime maaliskuulta. Pikkaraisella on MM-kisoissa edessään vielä 50 metrin perhosen startti perjantaina.

Suomen joukkueen toinen yhdysvaltalaisvahvistus, Tanja Kylliäinen, kauhoi 200 metrin sekauinnin alkuerissä 37:nneksi. Kylliäisen aika 2.20,09 ei miellyttänyt uimaria lainkaan, kun tämän kauden ennätyksestä uupui reilut kolme sekuntia.

"Ei hyvä, ei todellakaan hyvä. Olin kyllä tosi rento ennen starttia, varmaan rennompi kuin ikinä. Perhonen tuli tietysti rennosti, mutta sitten selkäuinnissa alkoi puristaminen, rinta ja vapaauinti eivät menneet hyvin. Rintauinti oli ehkä huonoin osuuteni", Kylliäinen ihmetteli.

Välieriin jatkettiin tuloksella 2.13,98. Kylliäisen MM-kisat jatkuvat ensi sunnuntaina 400 metrin sekauinnilla.

Maanantaina kaksi aamustarttia

Suomalaisten osalta MM-uinnit jatkuvat siis maanantain aamujaksossa. Silloin tulessa ovat Jenna Laukkanen satasen rintauinnissa noin klo 11.30 alkaen (Suomen aikaa) ja Matias Koski lyhyimmällä matkallaan, eli 200 metrin vapaassa klo 11.47 alkaen.


Suomalaistulokset kisasivulla