Matti Mattsson kuuli leirillään ”jostakin kiinalaisesta viruksesta” – sitten korona vei uran jatkoajalle

Matti Mattsson harkitsi vakavasti lopettavansa uintiuransa tähän vuoteen. Ei harkitse enää.

Huippu-uimari Matti Mattsson esittelee Porissa 7-metristä uima-allasta, jossa hän joutui harjoittelemaan koronaviruksen takia.

Tunnelma on suorastaan absurdi, kun rintauimari Matti Mattsson esittelee allasta, jossa hän pahimmassa tapauksessa olisi joutunut pidemmän aikaakin tekemään ”lajiharjoituksiaan”.

Mattssonille avautui lähipiirin kautta mahdollisuus käyttää porilaisen keskustakerrostalon saunatilan peräti 7-metristä uima-allasta, kun koronavirus paukautti Porin liikuntapaikkojen ovet säppiin.

– Periaatteessa yhdellä potkulla menisin altaan päästä läpi. Treenasin tässä päätypotkuja ja rintauintiin lähtöjä paikaltaan. Noin viikon näytti siltä, että tässä todella harjoiteltaisiin pidempäänkin.

Matti Mattsson ”yhden potkun altaan” äärellä Porissa.

Toiseksi harjoituspaikaksi oli jo vakiintunut Porinmetsän liikunta-alueen legendaarinen ”metsäpunttis”.

Lähes kaksimetrinen uimari naurahtaa, että hän on koko uransa karttanut kilpailemista edes lyhyessä 25 metrin altaassa. Nyt siitä oli tarjolla runsaan neljänneksen verran.

”Symboli”

Jo olympiakisoihin paikkansa varmistanut Mattsson on viime aikoina antanut kasvot sille, miten suomalaiset huippu-urheilijat ovat epätoivoisestikin etsineet harjoituspaikkoja, kun koronavirus on niitä sulkenut – ja samalla ulkomaanmatkat ovat pannassa.

– Olen huomannut olevani sen asian symboli, mutta varmaan sattumalta. Laitoin someen videon tästä pikkualtaasta, ja se varmaan räjäytti pankin.

Mattssonin tarina sai tässä vaiheessa onnellisen käänteen, vaikka Porin kaupungin koronatyöryhmä päätti sulkea uimahallit aivan kaikilta. Mattsson ei asiaa purnaa, sillä hän on tähän asti aina saanut treenata keskustan uimahallissa silloinkin, kun se on ollut muilta kiinni.

Matti Mattsson palaamassa harjoituksista Harjavallan uimahallista.

Harjavallan kaupungin vapaa-aikasihteerin Vesa Hakalan, mäkihypyn MM-mitalistin, sitkeä lobbaus avasi Mattssonille ovet.

Nyt lajiharjoittelumahdollisuudet ovat taas hyvät.

– Muutokset ovat olleet nopeita ja pää vähän pyörällä. Mutta en varmaan ole ainoa.

Tulevaisuus?

Mattsson rikkoi Tokion olympiakisoihin suoraan oikeuttavan aikarajan jo viime huhtikuussa Tukholmassa uimalla 200 metriä rintaa 2.10,30. Hänen olympiavalintansa on varma.

Se ei muutu, mutta peliin astui toinen, paljon suurempi muuttuja. Mattsson ei ole salaillut sitä, että Tokion olympiakisoista oli tarkoitus tulla uran päätepiste, 26-vuotiaana.

Ulkoharjoittelua Porissa Isomäen kuntoilualueella.

Uransa jälkeen Mattsson haluaisi opiskella Kuopion Pelastusopistossa pelastajatutkinnon.

– Tulevaisuutta on pakko alkaa miettiä. En ole käynyt kuin rima väpättäen lukion.

Kun Tokion olympiakisat koko kevättalven jatkuneen veivaamisen päätteeksi päätettiin siirtää vuoteen 2021, todennäköisesti alkuperäiselle kalenteripaikalleen heinä-elokuulle, se merkitsi Mattssonin perheessä melkoista mullistusta. Perheenisä ui vielä ylimääräisen vuoden.

– Niin, onhan se mielenkiintoinen ajatus, että ensin treenaan Tokion kisoihin vuosikaudet ja sitten jättäisin ne siirron takia väliin. Eli totta kai ura jatkuu siihen saakka, että ne kisat on uitu.

Henkinen valmentaja tukena

Mattssonin harjoitusohjelmaan on integroitu yhteistyö henkisen valmentajan, urheilupsykologi Aapo Kilpeläisen kanssa. Mattsson kertoo puhuneensa Kilpeläisen kanssa samasta asiasta kuin muutkin suomalaisurheilijat omien mentaalivalmentajiensa kanssa: näkymän sumeudesta.

– Aapo halusi keskustella syvällisesti siitä, että miten tästä eteenpäin? Se onkin aika ajatuksia dominoiva asia, kun tähän asti kymmenen vuotta on käytännössä aina tiennyt täsmälleen, minä päivinä kunakin vuonna pitää olla optimaalisessa kunnossa.

Mattsson on päättänyt suunnata autonsa keulan sitkeästi kohti uimahallia joka aamu ja olla aina altaassa paras itsensä.

– Kun kilpailukauden näkymä muuttui, se tietysti vaikuttaa myös siihen, mitä tehdään. Valmentaja Eetu Karvonen piirtää näinä päivinä uudet suuntaviivat. Palataan isossa kuvassa perusharjoittelun pariin eikä suunnitella mitään herkistelyjä kisoihin ennen kuin tiedetään missä ja miten kilpaillaan.

Matti Mattssonin huippu-ura jatkuu vielä vuodella, kun Tokion olympiakisat siirrettiin koronaviruspandemian takia.

Tällä hetkellä Mattsson treenaa maanantaista lauantaihin altaassa kello 8.30–10.30 ja tekee sen päälle noin tunnin oheisharjoittelua, joka koostuu punttiharjoittelusta ja aerobisesta liikunnasta.

”Joku kiinalainen virus”

Mattsson on siitä edullisessa asemassa, että hänen tukijansa ovat pysyneet kelkassa jo pitkään ja pysyvätkin uran päättymiseen saakka. Toimeentuloa ei tarvitse sikäli murehtia.

– Olen treenannut ammattimaisesti noin vuodesta 2011 ja vuodesta 2012 Porin hallissa pääasiassa yksin. Ei ole pelkoa siitä, että tässä enää kasetti hajoaisi, vaikka kisoja vähän siirrellään.

Matti Mattssonille avautui harjoittelupaikka Harjavallan uimahallista mäkihypyn MM-mitalistin Vesa Hakalan avulla.

Mattsson hämmästelee sitä, miten äkkiä asiat ovat muuttuneet. Alkuvuodesta hän vielä kävi harjoitusleirillä Thaimaan Phuketissa.

– Silloin uutisoitiin jostain kiinalaisesta viruksesta. En tiedä, moniko silloin mietti, että se joskus Suomeen asti tulisi.

Koronaähky

Koronavirus on vieraillut jo rintauinnin maailmassa. Uransa äskettäin lopettanut eteläafrikkalainen olympiavoittaja Cameron van der Burgh sai virustartunnan, joka sairastutti hänet todella vaikeasti.

Van der Burgh on tuttu mies Matti Mattssonille, joka itse yrittää jo välttää ylenpalttista koronaähkyä.

– En viitsi enää kuunnella autoradiotakaan.

Aihe ei kuitenkaan väisty perheestä, sillä puoliso Maiju Mattsson työskentelee ensihoitajana Satakunnan sairaanhoitopiirissä, jossa eletään koronaviruksen suhteen kuin tyyntä myrskyn edellä.

– Kaikki tehdään tartunnan välttämiseksi. En käytännössä kulje kuin kodin ja harjoituspaikan väliä, ja tytärtämme hoidetaan kotona. Porin keskustassa olen käynyt todella vähän, kaupungin eteläpuolella asuva uimari kertoo.

Mattssonin kuvauksessa ja haastattelussa on huomioitu koronavirustilanteen edellyttämät varotoimet ja -etäisyydet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?