Aurajoen Uinti uusi Rollo-mestaruutensa

#UUTINEN 11.6.2018

Viime viikonloppuna kisatut Rollo-uinnit olivat menestys paitsi Aurajoen Uinnille, myös kaikille tapahtumaan osallistuneille. Lahden maauimala loi Rolloille upeat puitteet ja isäntäseura teki tarkkaa työtä kisojen onnistumiseksi.

Sää helli Rollo-uinteihin osallistuneita lähes tuhatta nuorta urheilijaa viikonloppuna Lahdessa. Perjantain ja lauantain keli oli viimeaikaisiin lämpötiloihin verrattuina aavistuksen kolea, mutta sunnuntain lähes helteinen auringonpaiste kuittasi viikonlopun muiston kultaiseksi. Mikä parasta, sadetta ei kisapäivinä saatu, ja poutainen koleus on hallittavissa, kun ulkoaltaan kisaolosuhteisiin osataan varautua.

Viime aikoina ulkoaltaalla uitavien kilpailujen määrä on noussut, ja se on osoittanut ulkona kilpailemisen mahdolliseksi myös Suomessa. Seurat osaavat jo varautua melko hyvin maauimalassa mahdollisiin olosuhteisiin. Lahdessakin nähtiin paljon seurojen omia huoltotelttoja, ja uimareiden yllä lämpimiä, mutta nopeasti riisuttavia parkatakkeja. 

Rollo-menestys jakautumassa yhä useammalle seuralle

Rollo-uintien parhaan seuran titteliä puolustanut Aurajoen Uinti valloitti jälleen ansiotaulukot. AUi pääsi nostamaan kisojen päätteeksi Silja-maljaa 13 pisteen erolla Espoon Cetukseen, joka varsinkin päätöspäivänä pisti vielä turkulaisjoukkueen tiukoille. Kolmanneksi pisteissä ylsi toinen turkulaisseura, vuoden 2016 paras Rollo-seura ÅSK. Myös mitalitaulukossa Aurajoki oli ykkönen 10 kullalla, 9 hopealla ja 3 pronssilla.

Viime vuonna Rollo-uinneissa kasvuun räjähtänyt mitaliseurojen määrä sai jatkoa tänäkin vuonna. Toivottavasti alkamassa on trendi, joka tuo kärkikahinoihin mukaan yhä useampia seuroja. Lahdessa palkintokorokkeella kävi mukavat 28 seuraa, mikä kertoo osaamisen kasvusta yhä usemmassa joukkueessa.

Rollo-uintien kisaennätysten määrä jäi tänä vuonna vähäiseksi. Rollo-ennätyksiä kirjattiin neljä, kaikki nuorimpien ikäluokkien 50-metrisillä. Valtakunnallisiin ennätyksiin ylsivät Lev Vlasov (TaTU), Riialiina Kiljala (ViesU) ja Mirelle Hirsiniemi (AUi).

LaUS paiski töitä vieraidensa eteen

Lahden Uimaseura järjesti erinomaiset junioreiden arvokisat. Lahden kaupungin avustuksella hyppyrimäkien montusta oli saatu rouheudestaan huolimatta kelpo kisa-areena. Kilpailualtaan lähtöpäätyyn oli rakennettu tilapäinen laajennus, ja käytössä olivat viimeisimpien vaatimusten mukaiset lähtötelineet ja -avustimet. Altaan profiili on eksoottinen, eikä siitä sijaintinsa vuoksi saa tasapohjaista mistään kohtaa, mutta talviurheilustadionin ympäristö tarjosi mukavan kisatunnelman, ja tilaa riitti. Tunnelma oli huikea.

Vaikka Lahden Uimaseuralla ei mittavaa kokemusta tämän kokoluokan arvokisojen toteuttamisesta olekaan, selviytyi uuttera talkooporukka hyvin. Kaikista kisaorganisaation edustajista huokui sisukkuus tehdä osanottajille laadukas tapahtuma ja myös kisojen viestintä oli erinomaista niin paikallisen tiedotusvälineistön kuin tapahtuman omienkin kanavienkin puolelta.

Myös arvovaltaisia palkintojenjakajia oli kutsuttu paikalle, esimerkiksi hiihdon olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarinen ja räppäri Brädi nähtiin seremonioissa, sekä uintiväelle jo tutut arvovieraat Ari-Pekka Liukkonen ja Marjo Matikainen-Kallström.

Kasviolle ensimmäinen muki

Suomen Uintivalmentajien yhdistys aloitti Rolloilla uuden perinteen, joka jatkuu myös Ikäkausimestaruus- ja Suomen mestaruuskilpailuihin. Yhdistys palkitsee näissä arvokisoissa yhden valmentajan kisan ansioiden perusteella. Ensimmäisen palkinnon pokkasi Rollo-uintien päätteeksi Cetuksen Antti Kasvio, jonka uimarit Louna Kasvio ja Wilma Sundt niittivät erinomaisia tuloksia. Palkinnoksi yhdistys antoi tietenkin komean kahvimukin, josta Vuoden rollovalmentajan tunnistaa.

Tulokset Rollo-kisasivulla 

LaUS:n Rollo-sivut (kuvagalleria Media-osiossa)

Facebook @rollot2018

Instagram @rollot2018lahti