Aaltomaa ja Nurminen ykkösinä finaaleihin

#UUTINEN 25.4.2015

Vaasan SM-uintien podiumilla nähtiin lauantaina ensikertalaisia. Niko Mäkelä ja Janne Markkanen debytoivat pitkän radan mestaruuksissa. Sunnuntaille on luvassa vielä hyvä kattaus.

Niko Mäkelä kiipesi korkeimmalle korokkeelle, vaikka hopean jakaneet Anton Herrala ja Ari-Pekka Liukkonen ylsivät alalauteelta samoille mitoille. Kuva: Jussi Salminen

SM-uintien neljännen illan parhaasta tuloksesta vastasi aamujakson tapaan Oulun Uinnin Sami Aaltomaa. Hän ui 50 metrin rintauinnin välierävoittoon ajalla 27,82, mikä uupui tasan kymmenyksen aamun alkuerissä syntyneestä jymytuloksesta. Aaltomaa nähdään vielä sunnuntai-iltana matkan SM-finaalissa.

Tessa Nurminen jäi myös hieman aamun alkuerävauhdistaan 50 metrin vapaassa. Hän oli kuitenkin nopein ajalla 25,62, kun aamulla uinti kulki reilut kaksi kymmenystä kovempaa. Nurmisella on vielä yksi startti edessään tällä matkalla, sunnuntai-illan finaali.

Jenna Laukkanen voitti naisten satasen rintauintimestaruuden. Perjantainen välierien SE-aika ei kuitenkaan parantunut, kun Laukkasen kello pysähtyi aikaan 1.08,84.

Vammaisuimari Leo Lähteenmäki starttasi lauantaina päämatkallaan 50 metrin vapaassa. EM- ja MM-mitalisti jäi hieman omasta ennätyksestään ajalla 26,36 ollen kuitenkin suvereeni Suomen mestari.

Mäkelä ja Markkanen saivat haluamansa kultamitalit

Perjantaina 50 metrin perhosen nuorten Suomen ennätyksen uinut Riihimäen Uimaseuran Niko Mäkelä nappasi tyylikkäästi mestaruuden lauantai-illan finaalissa. Mäkelä ui liki samanlaisen uinnin kuin välierissäkin, kolme sadasosaa hitaampi aika 24,59 tuotti nyt ensimmäisen aikuisten mestaruuden.

– Erittäin hyvältä tuntuu, etukäteen tavoitteena oli mitali, ja välierän jälkeen uskalsin jo toivoa kultaakin. Tiesin myös, että nuorten SE oli mahdollinen ja senkin sain eilen, tosi hienoa rikkoa tuo vanha ennätys, Mäkelä kertoi.

Mäkelä edustaa todennäköisesti Suomea juhannuksen jälkeisellä viikolla European Games -kisoissa Bakussa. Hänellä on mahdollisuus nuorten EM-mitaleille.

Miesten 50 metrin selkäuinnissa nähtiin huojentunut mestari, kun Swimming Jyväskylän Janne Markkanen kiiti voittoon ajalla 26,83. Kisa oli todella tiukka, sillä Miro Vasko oli kakkonen vain viisi sadasosaa hitaampana ja Sergei Haukka kolmas neljän sadasosan erolla Vaskoon. Markkanen ui välierissä hieman kovempaakin, uusi ennätys kirjattiin perjantaina lukemiin 26,75.

– Olen molempiin uinteihin tyytyväinen ja tämä oli ensimmäinen pitkän radan aikuisten mestaruuteni, Markkanen tuumi.

Jyväskyläläinen tiesi olevansa kovassa kunnossa, ja olisi odottanut jopa 26,5 sekunnin alittavaa aikaa, joka vielä jäi odottamaan tulevaisuuteen.

– Ainahan sitä haluasi kovempaa uida, mutta vinstalla kaikki on niin pienestä kiinni, mutta tiedän mistä pitää parantaa. Nyt tuntuu hyvältä mutta tämä on kyllä ollut yksi huonoimmista kausistani, Markkanen jatkoi.

Vaasan SM-uinnit ovat 20-vuotiaalle Markkaselle kauden pääkisa. Kesällä luvassa ovat toki GP-uinnit, mutta seuraavat isot tavoitteet ovat syyskaudelle, jolloin tarkoitus on päästä mukaan maajoukkueympyröihin.


SM-kisasivu