18 PM-mitalia Jönköpingistä!

#UUTINEN 13.12.2014

Suomen 13 uimahyppääjän joukkue saavutti kuusi mestaruutta Ruotsissa kisatuissa PM-kilpailuissa.

Uimahyppyjen PM-kilpailut hypättiin Jöngköpingissä 5-7.12. Kilpailuissa nähtiin kovan tason urheilijoita, sillä mukana oli nuorten maailmanmestari, Andreas Sargent Larsen Tanskasta, nuorten olympialaisten kultamitalisti, Norjan Daniel Jensen, MM-finalisti Daniella Nero Ruotsista, EM-finalisti Iira Laatunen Suomesta sekä useita muita arvokilpailujen finalisteja.

Suomesta mukana oli pienehkö, 13 hyppääjän joukkue: Tiiroista Iira Laatunen, Ellen Sirkka, Juho Junttila, Saija Paavola, Tino Tapio ja Anni Paloheimo, VanDi:sta Taina Karvonen, Ville Vahtola, Roosa Kanerva, Mari Mäkelä ja sisarukset Ronja ja Roope Rundgren sekä AUi:sta Jouni Kallunki. Suomen kärkihyppääjiin kuuluva, Berliinin EM-finalisti, Tiia Kivelä ei tällä kertaa päässyt vamman vuoksi mukaan mitalijahtiin.

Suomen mitalisaalis oli 6 kultaa, 7 hopeaa, 5 pronssia. Kultamitaleista suurimman osan kahmivat joukkueen nuorimmat. Hyviä tuloksia voidaan odottaa jatkossakin, sillä alle 13-vuotiaiden C-sarjassa Suomen tulevaisuuden lupaukset veivät kuudesta jaossa olevasta kullasta neljä. Suomi hallitsi C-ikäisissä kerroskilpailuja ja 3m lautakisoja, kun Saija Paavola hyppäsi tuplamestariksi tytöissä ja Tino Tapio pojissa. Vuodenvaihteessa B-tyttöihin siirtyvä Saija nähtäneen ensi vuoden NEM-joukkueessa. Tino puolestaan joutuu ikänsä vuoksi odottelemaan isompia arvokisoja vielä muutaman vuoden. 

Pohjoismaiden mestariksi kruunattiin niin ikään Roosa Kanerva B-tyttöjen metrillä sekä 3m parihypyissä Berliinin EM-finalistit Iira Laatunen ja Taina Karvonen. Roosa ylitti samalla kirkkaasti NEM-kisojen A-valintarajat. Naisten 1 metrillä Ruotsin Daniela Nero vei voiton, mutta Iira Laatunen hyppäsi upeasti hopealla ylittäin samalla reilusti EM- ja MM-kilpailujen A-valintarajat. Pronssin nappasi kotiin Taina Karvonen. Miehissä suomalaiset kirivät hopealle molemmilla laudoilla: Jouni Kallunki 3 metrillä ja Ville Vahtola 1 metrillä. Team-kisassa Jouni ja Ellen ottivat pronssia.

A-poikien 1m kilpailussa Juho Junttila ylitti NEM A-valintarajan ja sijoittui kolmanneksi. NEM-rajat ylittivät myös tyttöjen 3m synkropari, Saija Paavola ja Roosa Kanerva sekä A-tyttöjen kerroksilla Ellen Sirkka. C-pojissa hopeaa ja pronssia kotiin toi Suomen joukkueen kuopus, vasta 9-vuotias Roope Rundgren.

Lupaavaa juniorityötä nähtiin myös ruotsalaisilta. Huimia tuloksia voidaan tulevaisuudessa odottaa C-tyttöjen kerroskisan hopealle hypänneeltä Ruotsin Amanda Lundinilta. 9-vuotiaan Amandan kilpailusarjat eivät vaikeudessa tai tekniikassa kalpene lainkaan vanhemmille kilpasiskoilleen. Hänellä oli jo nyt sarjassaan mm. 405c eli sisäänpäin kaksi ja puoli volttia kerien seitsemästä ja puolesta metristä. Harjoituksissa hänen nähtiin myös tekevän 3m laudalta taaksepäin kahta ja puolta volttia kerien. Amandasta odotellaan varmasti jo uutta Anna Lindbergiä, joka aikanaan nousi maailmanmenestykseen lapsitähtenä ja jatkoi uraansa kolmenkympin paremmalle puolelle käyden mm. 5 olympialaiset.

Draamaakin nähtiin kesken kilpailujen, kun naisten metrin yksi ennakkosuosikki, ruotsalainen Veronika Lindahl, epäonnistui vauhdissaan niin pahoin, että putosi laudalta vaarallisen näköisesti ja keskeytti kilpailun. Onneksi vakavammalta loukkaantumiselta kuitenkin vältyttiin.

Kisojen kärkimaaksi nousi Norja, jonka kansallislaulu ehti viikonlopun aikana tulla liiankin tutuksi 11 voiton mukana. Norjan voitoista peräti 8 otti Daniel Jensen.


Tulokset