Uimarit mitalivauhdissa Budapestin MM-altaalla

#UUTINEN 17.8.2017

Budapestissa ovat käynnissä sunnuntaihin asti mastersien MM-uinnit, joissa mitalitilikin on avattu. Raakel Luoto on uinut jo kolminkertaiseksi maailmanmestariksi.

Budapestin tuliterä Duna Arena. Kuva: Jussi Salminen

Masters-uimarit aloittivat urakkansa Budapestin MM-kilpailuissa jo viime torstaina. 10.–12. elokuuta kisattiin avovesiuinnin kolmen kilometrin matkat eri ikäluokissa. Suomea Balaton-järvellä edustivat Cetuksen Lauri Malk ja Savonlinnan Uimaseuran Markku Makkonen. Malk ui 80–84-vuotiaiden sarjan nuorimpana MM-pronssia hieman yli 67 ja puolen minuutin tuloksella. Makkonen saavutti 16. sijan 65–69-vuotiaissa uituaan tunnin ja 28 sekuntia.

Luoto on lämmitellyt jo triplamestariksi

Altaassa alkoi kuohua jo maanantaiaamuna 800 metrin vapaauinneilla. Saman aikaisesti kisoja käydään neljällä eri altaalla, joista kaksi sijaitsevat MM-kisojen pääuimalassa Duna Arenalla ja kaksi puolestaan Margit-saaren ikonisessa Alfred Hajos -uimalassa, jossa on uitu lukuisia kertoja Euroopan mestaruuksista.

Altaassakin on jo menty reippaasti mitalivauhtia. ÅSK:n Raakel Luoto on voittanut jo kolme maailmanmestaruutta ikäluokassaan 40–44 vuotta. Ensimmäinen tuli jo tiistaina satasen vapaauinnissa kisaennätysajalla 1.00,23. Keskiviikkona Luoto voitti 50 metrin perhosen Euroopan ennätyksellä 28,68, eroa hopealle yltäneeseen Cindy Bertelinkiin (CAN) kertyi yli kuusi kymmenystä! Torstaina turkulainen voitti myös 50 metrin vapaan ylivoimaisesti PE-ajalla 27,29.

Lauantaina ja sunnuntaina luvassa ovat vielä Luodon "leipälajit", selkäuinnin 100 ja 50 metriä, niissä hän puolustaa maailmanennätyksiä parin vuoden takaa.

Lisää mitaleja ja kovia sijoituksia

Altaassakin Suomen mitalitilin avasi Lauri Malk. Hän ui hopealle 800 metrillä tuloksella 13.52,85. Hopeaa Malkin kaulaan ripustettiin myös 200 metrin vapaassa ajalla 2.59,24.

Vantaan Vandersin Juri Logvin pokkasi myös hopeaa 55–59-vuotiaiden satasen vapaassa. Puolta lyhyemmällä matkalla hän oli myös kiusallisen lähellä mitalia, vain sadasosasekunti erotti hänet palkintopallilta ajalla 26,52. 200 metrin vapaasta Logvin pokkasi pronssia tuloksella 2.09,10.

50 metrin vapaassa melkein mitaleille ui myös Janne Virtanen. Hän oli 50–54-vuotiaiden viides vain pari kymmenystä pronssimitalistin takana.

Alisa Ponomareva ui neljännelle sijalle 25–29-vuotiaiden satasen rintauinnissa ajalla 1.14,39. Matkaa mitaleille jäi hieman yli puoli sekuntia.