Raakel Luodolle peräti viisi MM-kultaa!

#UUTINEN 21.8.2017

ÅSK:n masters-uimari Raakel Luoto ei jättänyt kilpailijoilleen mahdollisuuksia Budapestin MM-altaassa. Hän kellotti kahdesti maailmanennätysajan ja nousi yhdeksi koko kisojen kovimmaksi uimariksi.

Selkäuintimatkoilla Raakel Luodolle ei riittänyt maailmanmestaruudet, hän vei ne mastersien ME-ajoilla. Satasella Luoto ui aikaan 1.06,32 ja paransi reilulla kolmasosasekunnilla vuodesta 2015 hallinnoimaansa 40–44-sarjan maailmanennätystä. Hän oli suvereeni, sillä hopealle uinut ruotsalaiskilpailijatar jäi yli kolmen sekunnin päähän.

Sunnuntaina 50 metrin selkäuinnissa Luoto päätti kisansa viidenteen kultamitaliin. Se tuli 50 metrin selkäuinnissa ME-tuloksella 30,47. Parannusta omaan ME-aikaan tuli tyylikäs sadasosasekunti. Voittomarginaali oli todella turvallinen myös 50 metrillä, 1,72 sekuntia.

Budapestin MM-kisojen ensimmäisinä päivinä Luoto voitti kultaa 50 ja 100 metrin vapaauinneissa, sekä 50 metrin perhosessa. Viimeksi mainitussa mastersien Euroopan ennätyksellä.

Yhteensä Budapestissa tehtiin 29 mastersien maailmanennätystä henkilökohtaisilla matkoilla ja kuusi viesteissä. Syyskuussa 42 vuotta täyttävä Luoto oli yksi kuudesta uimarista, jotka venyivät useampaan kuin yhteen ME-aikaan. Viisinkertaisia kultamitalisteja Budapestissa olivat ainakin myös Yhdysvaltain Laura Val 65–69-vuotiaissa kolmella henkilökohtaisella ME-ajalla, saman saldon ui myös Turkin Serkan Atasay 45–49-vuotiaissa.

13 uintimitalia Suomeen

Cetuksen Lauri Malk otti Raakel Luodon tapaan MM-mitalin kaikilla matkoillaan. Malkin saldona oli 80–84-vuotiaiden sarjassa komeat viisi hopeaa altaasta ja pronssimitali 3 kilometrin avovesiuinnista. Hopeamitalit hän ansaitsi 200–800 metrin vapaauinneista sekä 100 ja 200 metrin perhosista.

Altaassa Suomen kolmas mitalisti oli Vandersin Juri Logvin kahdella hopeallaan. Kaikkiaan nämä uimarit kotiuttivat Budapestista hurjan mitalisaldon: viisi kultaa, seitsemän hopeaa ja yksi pronssi.

Mitalistien lisäksi tukku suomalaisia ui myös kisojen kymmenen parhaan joukkoon. Todella lähelle mitaleja ylsivät muun muassa Alisa Ponomareva rintauintimatkojen 4. ja 5. sijoillaan 25–29-vuotiaissa, Miia Hurskainen 200 metrin perhosen nelossijallaan myös nuorimmassa ikäluokassa ja Mari Ääri satasen perhosen viidennellä sijallaan 35–39-vuotiaissa.

Suomesta osallistui Budapestin mastersien MM-uinteihin yhteensä 49 uimaria, 9 uimahyppääjää, 4 taitouimaria sekä Simmiksen vesipallojoukkueet kahdessa ikäluokassa.


Mastersien MM-uintien tulospalvelu 

Lisää aiheesta

17.8.2017 Uimarit mitalivauhdissa Budapestin MM-altaalla