Parauinnin EM-mitaliputki jatkui Dublinissa

#UUTINEN 21.8.2018

Suomi kisasi peräti yhdeksän uimarin voimin viime viikolla Irlannissa parauinnin EM-kisoissa. Meri-Maari Mäkinen ja Antti Latikka onnistuivat jatkamaan kaksi vuotta sitten Madeiralla alkanutta mitalimenestystään.

Meri-Maari Mäkinen on vakiinnuttanut sekarivauhtinsa EM-mitalitasolle. Kuva: Helen Ovaska

Kirkkaimpina saavutuksina Dublinin EM-uinneista saatiin Raision Urheilijoiden Meri-Maari Mäkisen hopeamitali 200 metrin sekauinnissa ja SC Rovaniemen Antti Latikan pronssimitali 100 metrin selkäuinnissa. Molemmat ottivat siis täsmälleen samat mitalit kuin keväällä 2016 Funchalin EM-kisoissa.

Lisäksi saaliina tuli yhdeksän EM-finaalipaikkaa niissä lajeissa, joissa uitiin myös alkuerät. Joukkue kirjautti useita vammaisuinnin SE-tuloksia ja omaan ennätysvauhtiinsa kurotti neljä uimaria yhdeksästä. Ennätystehtailussa kunnostautui erityisesti Helsingfors Simsällskapin William Söderling, joka kellotti parhaan tuloksensa kaikissa viidessä startissaan.

– Kisathan menivät tosi hyvin, ja vaikka joukkueessa oli niin monta arvokisojen ensikertalaista, toimivat he hyvin yhtenä joukkueena. Vaikka joillakin selvästi näkyi ensimmäisten isojen kisojen jännitystä, osasivat kaikki toimia niin kuin arvokisoissa pitääkin, joukkueenjohtaja Helen Ovaska kertoi.

Mäkinen erilaisella tekniikalla mitalille

Suomen mitalitili aukesi jo kisojen toisena päivänä, kun Meri-Maari Mäkinen kiiti palkintopallille 200 metrin sekauinnin SM7-luokassa. Luokittelukriteereiden muututtua SM7-luokan uimarit joutuivat uimaan perhosuintinsa kahdella kädellä aiemman yhden käden tekniikan sijaan. Mäkiselle tämä merkitsi selkeää vauhdin hidastumista sekauinnin avausosuudella, mutta hän ei lannistunut, vaikka olikin suorana finaalina uidun kisan perhososuuden jälkeen vasta viidentenä. Siitä raisiolainen kohosi joka osuudella yhden sijan ylöspäin kirkastaen aivan kisan viime senteillä kolmossijansa kakkossijaksi. Tulos 3.37,23 on yli kuusi sekuntia Mäkisen yhden käden perhosella uitua ennätysaikaa hitaampi, mutta toi hänelle jo uran kolmannen arvokisamitalin. Voiton vei Ukrainan Anna Hontar (3.20,30) ja pronssille jäi Judit Rolo Marichal alle kymmenyksen päässä Mäkisestä.

Latikka hurjasteli kovan ajan ja mitalin

Hyvän harjoituskauden treenannut kolminkertainen paralympiakävijä Antti Latikka yllätti itsensä ensimmäisen kerran jo 100 metrin selkäuinnin suoran finaalin call roomissa. Latikka luuli lähtevänsä kisaan neljänneltä sijalta, mutta hänet vietiinkiin eri radalle, sillä edeltä oli yksi uimari siirtynyt luokittelussa toiseen luokkaan, joten Latikka lähti kisaan kolmantena ja piti paikkansa maaliin asti. Tulos 1.02,17 on rovaniemeläisen toiseksi paras kautta aikain, eikä uupunut kuin 0,24 sekuntia Rion paralympialaisten S13-luokan Suomen ennätyksestä. Voittoon ui odotetusti maailmanennätysmies Ihar Boki Valko-Venäjältä (57,00) ja hopeaa sai Ukrainan Kyrylo Garashchenko (1.01,20). Marginaalit olivat siis suhteellisen selviä.

Lähteenmäellä sadasosakamppailuja

Kaksien edellisten EM-uintien hopeamitalia puolustanut Swimming Jyväskylän Leo Lähteenmäki oli todella lähellä jatkaa mitalisaldoaan. Dublinissa jyväskyläläinen ei yltänyt aivan omalle tasolleen, mikä maksoi tällä kertaa mitalin. Lähteenmäki oli S9-luokan 50 metrin vapaauintifinaalin neljäs ajalla 26,53, ainoastaan kolme sadasosasekuntia pronssista. Viimekesäinen ennätysvauhti 26,01 olisi nyt tuonut kirkkaasti EM-hopeaa. Lähteenmäkeä kiusattiin jo kisojen avauslajissa, kun hän jäi yhdellä sadasosalla ulos satasen vapaauinnin EM-finaalista.