Nuorten MM-kisoissa historiallista menestystä

#UUTINEN 5.8.2018

Suomelta nähtiin uimahyppyjen nuorten MM-kilpailuissa ennätyssuuri joukkue, kun peräti seitsemän hyppääjää kilpaili maailman parhaiden joukossa Ukrainan Kiovassa heinäkuussa.

Nuorten MM-joukkue kisa-altaalla Kiovassa.

Nuorten MM-kisat hypättiin 23.–29. heinäkuuta Kiovan uudehkolla Liko-areenalla, jossa nuorten maajoukkue kilpaili aiemmin keväällä Ukrainan avoimissa mestaruuskilpailuissa. Samalla areenalla hypättiin viime vuonna myös aikuisten EM-kilpailut.

Nuorten MM-kilpailut ovat uimahypyissä todellinen suurtapahtuma. Osallistujia oli tänä vuonna 48 maasta ja kilpailijoita noin 240. Suuren osallistujamäärän vuoksi osa lajeista kesti todella pitkään, jopa nelisen tuntia. Lajin luonteesta johtuen huipulle noustaan usein nuorena, minkä johdosta Kiovassa kisasi niin tulevaisuuden olympiakävijöitä kuin jo aikuisten arvokisamenestyjiä.

Suomalaiset venyivät hienosti kauden päätteeksi

Nuorten MM-kilpailuissa nähtiin tuloksellisesti selkeä parannus Suomelta edellisiin vuosiin verrattuna ja useita hienoja suomalaisonnistumisia. Tuloksellisesti parhaiten menestyivät Helsingin nuorten EM-kilpailuissa mitaleille yltäneet B-tytöt Anni Paloheimo ja Lauren Hallaselkä. Molemmat hyppäsivät metrin finaaliin, jossa Paloheimo sijoittui upeasti 7:nneksi ja Hallaselkä 12:nneksi. Paloheimo ja Hallaselkä tekivät Kiovassa suomalaisen uimahypyn historiaa, sillä nuorten MM-finaaleissa ei tätä ennen ole koskaan nähty suomalaistyttöjä. Suomen edellisestä NMM-finaalipaikastakin ehti kulua peräti 18 vuotta.

– Metrin kilpailusta ei jäänyt kuin hyviä fiiliksiä ja olin vaan tosi iloinen, kun pääsin finaaliin, kertoo 15-vuotias Paloheimo, joka onnistui vielä finaalissa nostamaan tasoaan omille ennätyspisteilleen.

Molemmat B-tytöt kolkuttelivat finaalin ovia myös kolmen metrin laudalla, jossa Paloheimo karsiutui lopulta finaalista vain parin pisteen marginaalilla.

– Kolmen metrin kisasta jäi vähän sellainen epämukava fiilis, kun jäin niin vähän finaalista ja tiedän, että useampi hyppy olisi voinut mennä sen verran paremmin, että olisin saavuttanut toisen finaalipaikan, Paloheimo harmittelee, mutta jatkaa:

– Kokonaisuutena nuorten MM-kisat oli tosi hyvä kokemus, kun sai ensimmäistä kertaa kokea millaista on treenata ja kisata oikeasti huipputason kisoissa. Viikon aikana näki sairaan hyviä hyppyjä ja hyppääjiä sekä tutustui uusiin ihmisiin.

Rundgren antoi näyttöjä nuorten olympialaisiin

Osallistujia Kiovassa nähtiin eniten A-sarjoissa, joissa karsittiin samalla lokakuussa Buenos Airesissa pidettäviin nuorten olympialaisiin. Suomen ainoa mahdollisuus kisapaikkaan oli ikä- ja telinerajoitteiden vuoksi Ronja Rundgrenilla. Hän sijoittui A-tyttöjen kerroksilla 21:nneksi, kun suoran kisapaikan saa 9 parasta urheilijaa. Valintajärjestelmä YOG-kisoihin on uimahypyissä kuitenkin monimutkainen mm. maakiintiöiden vuoksi ja onkin todennäköistä, että suomalaisväriä nähdään myös Buenos Airesin kilpailuissa. Lopulliset tiedot kisapaikoista saadaan elokuun aikana.

Kokonaisuutena nuorten MM-kilpailut olivat erittäin onnistuneet kilpailut sekä järjestelyjen puolesta että suomalaismenestyksen osalta. Joukkue oli iältään nuori ja kaikki jatkavat ikänsä puolesta vielä nuorten sarjoissa yli ensi vuoden. Valtaosalla on mahdollisuus tavoitella NMM-menestystä myös seuraavissa kilpailuissa kahden vuoden kuluttua. Kovatasoisen kilpailukokemuksen hankkiminen on erittäin tärkeää lahjakkaille suomalaisnuorille.

– Oli hyvä nähdä millainen taso maailmalla on. Nyt hahmotan omia mahdollisuuksiani paremmin ja tiedän, miten paljon pitää treenata, jotta pääsen ihan sinne kärkeen, päättää Paloheimo.

Suomalaistulokset

B-tytöt 1 m
alkukilpailu: 4) Anni Paloheimo 313,40 Q, finaali: 7) Anni Paloheimo 325,05
alkukilpailu: 10) Lauren Hallaselkä 299,60 Q, finaali: 12) Lauren Hallaselkä 283,25