Minitalenteissa tahto tehdä tulosta

#UUTINEN 13.2.2018

9-10-vuotiaiden uimahyppytaitureiden minitalent-ryhmässä hiotaan taitoja kohti monipuolisen uimahyppääjän ominaisuuksia. Helmikuun alussa kokoontunut ryhmä on koottu varttuneempien talent-ryhmän positiivisten kokemusten innoittamana.

Aurinko paistaa sisään Tikkurilan uimahalliin. 9-vuotias Elsa Korhonen roikkuu puolapuilla. Hengitysfrekvenssi on tihentynyt, posket ovat jo vähän punaiset, silmissä on päättäväinen katse. Suorat jalat ja kauniisti ojennetut nilkat kohoavat pään yli puolapuun yläreunaan yhä uudestaan ja uudestaan. Nilkat koskettavat joka kerta sitä kohtaa, josta kädet pitävät kiinni. Viidennentoista taittonoston kohdalla väsyttää jo hirveästi, ja jalat tärisevät. Silti yläpuolaan nousee vielä viisi taittoa lisää. Elsa voittaa taittokilpailun ylivoimaisesti, ja saa suorituksen jälkeen kehuja kovasta yrityksestä ja loppuun asti tekemisestä. Ansaitut aplodit raikuvat auringon lämmittämässä hallissa. 

Harjoittelua piristetään pienillä kilpailuilla

Hetkeä aikaisemmin 11 hyppääjän minitalent-porukka on päättänyt päivän viimeisen vesiharjoituksen. Kerroksilla ohjelmassa olivat perushypyt sekä veteenmenot yhden, kolmen ja viiden metrin korkeuksilta. Lopuksi kilpailtiin 2-3 hengen joukkueissa siten, että suoritettavat hypyt nostettiin suljetusta pussista. Kukaan ei siten tiennyt kilpailuhyppyjään etukäteen. Valttia oli monipuolisuus: eri hyppysuuntien hallitseminen, rohkeus hypätä korkealta ja siistit veteenmenolinjat eri suuntiin. Yksi pussista nostettu hyppy oli niin vaikea, että sen pystyi tekemään vain 9-vuotias Tiiroissa harjoitteleva Kerttu Toivonen: sisäänpäin puolitoista volttia kerien viidestä metristä. Kerttu ja parinsa Vantaa Divingin Elias Ojanperä osoittivat kerroksilla taitoa hypätä perushypyt pystyyn, ja veivät kilpailussa ylivoimaisen voiton.

Kuivaharjoittelu painottui perusakrobatiaan, erityisesti eteenpäin puolivoltin harjoitteluun. 8-vuotiaan Nelli Perkiön mielestä kivointa olivat ponnahtavien pallojen päältä harjoitellut voltit, koska niitä tehtiin ensimmäistä kertaa. Kova yritys tuotti tulosta, ja lyönnin parantuessa Nelli ponnisti voltin lopulta melkein jaloilleen. Kerttu Arnkil tykkäsi harjoitella taakse- ja ulospäin pyöriviä hyppyjä kuivalaudalla Hilma Leppiojan kanssa, sillä hän on pian oppimassa ulospäin hypyn ilman valmentajan avustusta. Kuivalaudalla hypyn saa tehdä jo tässä vaiheessa yksin.

Monipuolisuus on tärkeää nuorille uimahyppääjille

Minitalent-ryhmä on jatkoa nuorten esimaajoukkue- eli talent-ryhmälle, joka on toiminut hyvällä menestyksellä jo yli viisi vuotta. Hyppääjät ovat syntyneet 2008-2009, ja uimahyppyvuosia on takana yhdestä kolmeen. Nuoresta iästä huolimatta harjoitustunteja kertyy viikossa toista kymmentä, mikä on tyypillistä varhaisen erikoistumisen lajeissa. Uimahyppyjen lisäksi voi ja ehtii harrastaa muutakin, mutta tärkeää on hyppyjen asettaminen etusijalle riittävän harjoittelumäärän saavuttamiseksi.

Ensimmäisen leiripäivän perusteella ryhmän tason voi todeta korkeaksi. Nuorilta urheilijoilta löytyi monipuolinen valikoima uimahyppääjän ominaisuuksia, joita ovat muun muassa motorinen taitavuus sekä fyysiseltä puolelta nopeus, voima ja liikkuvuus. Hyppyjä alkaa löytyä jo useampaan eri suuntaan, ja näillä näkymin myös minitalentryhmäläiset hyppääjät voivat tavoitella Aachenin kansainvälistä juniorikilpailua tämän vuoden marraskuussa. Ajankohtaisempi oli kuitenkin vuoden Finn Cup -sarjan startti Kokkolassa, jossa päästiin testaamaan uusia hyppyjä ja omia taitoja. Sekä tietysti viettämään kiva kisapäivä kavereiden kanssa.