Laukkanen käänsi taas kelloaan – nyt alle 1.05!

#UUTINEN 4.12.2015

Jenna Laukkanen nappasi toisen finaalipaikkansa Israelin EM-uinneissa. Nyt kirkastui satasen rintauinnin Suomen ennätys uuden sekuntiluvun puolelle, kun Laukkanen oli semifinaalien kakkonen.

Jenna Laukkanen sai taas syyn loistaa Israelin EM-altaan maalissa. Kuva: Jussi Salminen

SC Vuokatin Jenna Laukkanen raivasi tiensä lauantai-illaksi 100 metrin rintauintifinaaliin. Sotkamolainen oli välierien toiseksi nopein ajalla 1.04,87. Hän kohensi omaa Suomen ennätystään 15 sadasosasekuntia.

– Boom! Aika kova aloitus, Laukkanen yllättyi nähtyään väliaikansa.

– Vähän alkoi lopussa hyytyä, mutta hyvä, että lähti nyt noinkin kovaa. Huomenna saan onneksi levätä aamun ja pääsee sitten fressinä finaaliin.

Laukkasta kaksi kymmenystä nopeammin välierissä ui Hollannin Moniek Nijhuis, joten hän saa lauantai-illan finaaliin nelosradan. Melkein tarkalleen seitsemän vuotta nuorempi Laukkanen haastaa Nijhuisin radalta viisi. Muut eivät yltäneet välierissä alle 1.05. Hollantilaisella on pelottavan kova ennätys satasella, 1.03,96, ja nyt kymmenen 1.05:n alitusta. Hän oli viime joulukuisissa Dohan lyhyen radan MM-uinneissa satasen pronssimitalisti.

Liukkonen pettyi rutiinisuoritukseensa

Miesten 50 metrin vapaauintifinaalissa oli mitaliodotukset Ari-Pekka Liukkosen leveillä harteilla. Jyväskyläläinen ei kuitenkaan onnistunut kohentamaan vauhtiaan finaalissa, vaan kellotti 21,39 ja sijoittui kuudenneksi. Mitaleille olisi vaadittu uusi Suomen ennätys, 21,21. Liukkosen sarja alkueristä finaaliin oli todella tasainen, 21,35 – 21,31 –21,39.

– Tuollainen ihan hyvä perusuinti siihen samaan kasaan, mitä tässä on jo useamman vuoden tullut ja tänäänkin kolme kertaa, Liukkonen harmitteli.

Kesän 2014 pitkän radan EM-pronssimitalistina Liukkonen janosi mitalia myös lyhyeltä radalta.

– Odotin tietysti enemmän, ja varsinkin, kun tiedän, että se 21 sekunnin alitus on mahdollinen. Mutta sitä nyt sitten odotellaan vielä, Liukkonen jatkoi.

Viestifinaalissa aikaparannus ja seitsemäs sija

Naisten 4x50 metrin vapaauintiviestin finaali päättyi suomalaisittain seitsemännelle sijalle, joten sijoitus säilyi aamusta. Tuloksena oli 0,35 sekunnin parannus alkueristä aikaan 1.38,96. Mitalikorokkeelle vaadittiin 1.36,62.

Suomen vauhdikkain oli taas Mimosa Jallow, hän ui sadasosan hitaammin kuin aamulla, 24,26. Startilla Jallow ei ole koskaan yltänyt alle 25 sekuntiin.

– Olisi se saanut vähän kovempaa mennä, tai no, ihan hyvä se oli, Jallow mietti.

Aikuisten EM-kisojen ensikertalainen, Oulun Uinnin Reetta Kanervo, pääsi maistamaan EM-finaalin tunnelmaa, ja oli haltioissaan. Hän kiiruhtikin nopeammin kuin alkuerissä osuusaikaan 25,13.

– Maaliintulo oli vähän sellainen, mutta kyllä tämä oli hauskaa, Kanervo loisti.

Suomen viestin avasi Fanny Teijonsalo ajalla 25,08 ja ankkurina nähtiin Hanna-Maria Seppälä, vauhdissa 24,49.