Kymmenen välierää ja kaksi finaalia

#UUTINEN 15.12.2013

Suomen saldo EM-uintien henkilökohtaisissa lajeissa jäi laihahkoksi. Viesteissä finaaleja tuli enemmän kuin henkilökohtaisissa lajeissa ja parhaina sijoituksina oli seitsemännet sijat molemmissa.

Anni Alitalo teki Herningissä ainoan henkilökohtaisen Suomen ennätyksen. Kuva: Jussi Salminen

Sunnuntain kilpailujakson 50 metrin välierissä aloittaneet Hanna-Maria Seppälä ja Riku Pöytäkivi karsiutuivat finaaleista. Seppälä petrasi 50 metrin vapaassa alkueräaikaansa kymmenyksen lukemiin 24,83, mutta finaaliin olisi tarvittu 24,48. Sijoitus oli 14:s.

Riku Pöytäkivi ei onnistunut kaventamaan marginaaliaan alkueräajasta Matti Rajakylän kahdeksanvuotiaaseen Suomen ennätykseen (23,17) 50 metrin perhosen välierissä. Välierässä vauhti oli 0,11 sekuntia aamua hitaampaa luvuin 23,64, ja sijoitus 18:s.

Tanja Kylliäinen starttasi 400 metrin sekauinnin finaalissa tavoitteenaan parantaa aamun tulostaan, mutta vauhti kehittyi päinvastaiseen suuntaan heti perhosuintiosuudella. Kylliäinen sijoittui kymmenenneksi ajalla 4.41,50.

Viestifinaaleissa miesten vapaauintiviesti kauhoi seitsemänneksi ja naisten sekauintiviesti kahdeksanneksi. Molemmat onnistuivat hieman parantamaan aikojaan aamun alkueristä. Miesten viestissä järjestykseksi finaaliin vaihdettiin Andrei Tuomola, Ari-Pekka Liukkonen, Tatu Waltari ja Toni Kurkinen. Naisten viestin kokoonpanoksi muutettiin Anni Alitalo, Jenna Laukkanen, Sini Kuutamo ja Hanna-Maria Seppälä.

Historian toiset lyhyen radan EM-kisat ilman mitalia

Suomen parhaat sijoitukset Herninigissä olivat Ari-Pekka Liukkosen 50 metrin vapaan seitsemäs sija ja miesten vapaauintiviestin sekä sekajoukkueen vapaauintiviestin seitsemännet sijat. Ainoat henkilökohtaiset finaalit tulivat Liukkosen ja Kylliäisen toimesta. Henkilökohtaisia välieräpaikkoja kertyi kymmenen.

Suomen ennätyksiä tuli sekajoukkueviesteissä yhteensä kolme, mutta osittain lajien virallistumisen takia. Ainoan henkilökohtaisen SE:n Tanskassa ui Anni Alitalo 50 metrin selkäuinnissa viestin aloitusosuudella. Parannusta vuoden takaiseen SE-aikaan tuli seitsemän sadasosaa.

100 prosentin onnistumiset kirjattiin lyhyen radan EM-kisojen ensikertalaisilta Silja Känsäkoskelta ja Matias Koskelta, jotka kellottivat ennätysaikansa kaikissa starteissaan.

Suomalaistulokset Uimaliiton EM-kisasivulla.

Tulospalvelu LEN:n sivuilla.