Kulta kiersi suomalaiset Bergenissä

#UUTINEN 14.12.2015

Kolmipäiväiset lyhyen radan Pohjoismaiden mestaruusuinnit kisattiin Norjan Bergenissä. Maamme-laulua ei aivan päästy laulamaan, mutta himmeämpää mitalia ropisi oikein mukavasti.

Ronja Riihinen, Julia Bruneau, Nina Haltia ja Nea-Amanda Heinola toivat Suomelle ainoan viestimitalin Bergenin PM-kisoista. Kuva: Marjoona Teljo

PM-uintien taso oli kova. Mukana oli yhdeksän maata, joista osa marssitti Bergeniin myös Israelin lyhyen radan EM-uinneissa kilpailleita huippujaan, sillä nuorten ikäsarjan lisäksi jaossa oli myös avoimen ikäluokan tittelit. Suomesta paikalla oli yhteensä 30 uimaria, 15 junioria ja 15 aikuista.

Junioreissa selvä pistetaulukon ykkönen oli Tanska. Toisesta paikasta ottelivat tiukasti isäntämaa Norja ja Ruotsi. Suomi oli junioreissa vasta viides, Virokin ehti suhteellisen selvästi Suomen edelle neljänneksi.

Aikuisten pistetaulukossa Suomeen saatiin kolmas sija. Norja isännöi senioreiden sarjaa ylivoimaisesti. Suomi jäi Tanskan viemästä kakkossijasta vain 14 pistettä, mutta mikä tärkeintä, Ruotsi kukistui 1,5 pisteen erolla. Ratkaiseva ohitus Ruotsista tapahtui sisukkaasti vasta viimeisenä kisapäivänä.

Vanhin SE-tulos oli hilkulla parantua

Hopeisia ja pronssisia mitaleja tuli Suomelle runsaasti, mutta kultamitalit jäivät monesti harmittavan lähelle. Vaikka kaikille Suomen uimareille syyskauden pääkisat olivatkin marraskuiset SM-kilpailut, ei taso notkahtanut PM-mittelöissäkään.

– Kyllä aamullakin piti uida ihan kunnon karsinnat, että finaaleihin pääsi mukaan. Ja kyllä uimarit ennätyksiäänkin tekivät, joten ei Bergenissä jääty yhtään SM-uintien tasosta, hyvin olivat uimarit ja valmentajat panostaneet PM-kisaan, totesi joukkueenjohtaja Marjoona Teljo.

Kovasta tasosta kertoi myös se, että viesteissä Suomi sai vain kaksi mitalia, tyttöjen vapaauintiviesteissä. 4x100 metrin vapaauintiviestistä hopeaa tuli kokoonpanolla Julia Bruneau, Nina Haltia, Ronja Riihinen ja Nea-Amanda Heinola. Pitkässä vapaauintiviestissä voitettiin pronssia.

Miesten samalla matkalla oltiin puolestaan vähällä nähdä Suomen ennätys. Miikka Ruohoniemi, Teemu Vuorela, Janne Markkanen ja Valtteri Halonen jäivät pronssimitalista 0,46 sekuntia. Sen sijaan vuodesta 1992 asti voimassa ollut maajoukkueen Suomen ennätys jäi vain 0,15 sekunnin päähän. Melkein 24-vuotias SE olisi ollut erittäin makea päivitys, sillä kyseessä kaikkein vanhin voimassa oleva SE-tulos.

Metallikuningas Kalle Pyykkönen

Peräti neljä hopeaa Bergenistä kerännyt Uinti Tampereen Kalle Pyykkönen oli suomalaisten ässä mitalien määrässä. 200 ja 400 metrin sekauintien lisäksi 200 metrin rinta- ja perhosuinti toivat hänelle hopeaa. Lyhyempi sekauinti ja rintauinti tuottivat myös ennätysparannuksen. 200 metrin sekauinnin tulos oli mairitteleva, ensimmäinen kahden minuutin alitus ja 1,41 sekunnin ennätysparannus ajalla 1.59,90. Mestaruus karkasi vain 0,24 sekunnin erolla. Matkan kaikkien aikojen tilastossakin Pyykkönen nousi neljänneksi, edellä, ja alle kahden minuutin kerhossa, ovat vain Jani Sievinen, Sami Juopperi ja Petteri Lehtinen.