Juniorit taistelivat EU-Nations Cupissa Tsekeissä

#UUTINEN #VESIPALLO 23.4.2019

Suomen alle 17-vuotiaiden vesipallomaajoukkue pelasi pääsiäisenä Tsekin Brnossa EU-Nations -turnauksessa. Tuloksena oli kymppisija.

Turnauksen nimi on hieman harhaanjohtava, sillä mukana on muitakin kuin EU-maita. Tälläkin kertaa kolme ensimmäistä sijaa meni EU:n ulkopuolisille, sillä Moldova voitti, Etelä-Afrikka oli kakkonen ja Valko-Venäjä kolmas. Paras EU-maa oli Tanska, joka hävisi pronssiottelun Valko-Venäjälle maalein 14-11.

Suomen nuoret sijoittuivat turnauksessa sijalle kymmenen. Sijoitusottelussa Itävalta oli parempi maalein 14-9. Alkusarja oli jaettu kahteen seitsemän joukkueen lohkoon, jonka jälkeen lohkoissa samoille sijoille sijoittuneet kohtasivat sijoitusotteluissa. Suomi voitti alkulohkossaan kaksi ottelua. Wales kaatui maalein 21-2 ja Irlanti 14-7. Suomi pelasi tiukan ottelun turnauksen avauspelissään Ruotsia vastaan, mutta hävisi niukasti maalein 10-8. Voitto ei olisi ollut mahdottomuus, ja tuon pelin voiton myötä sijoitus olisi noussut automaattisesti kahdella. Lohkon muut joukkueet, eli Valko-Venäjä, Etelä-Afrikka ja Tsekin U17 olivat selvästi suomalaisia edellä ja noissa peleissä ei voittajasta ollut epäselvyyttä.

Suomen lohkon voitto muuten ratkesi hieman erikoisesti. Valko-Venäjä ja Etelä-Afrikka pelasivat oman ottelunsa tasan. Valko-Venäjä sai muissa peleissä maalieronsa selvästi suuremmaksi, mutta voitti Tsekin ”vain” 11-5, kun Etelä-Afrikka kaatoi Tsekin 14-6. LEN:n säännöillä Valko-Venäjä olisi ollut ykkönen, mutta nyt pelattiin FINA:n säännöillä, jossa sijoituksen ratkaisee tulos seuraavaksi parasta joukkuetta vastaan. Näin Etelä-Afrikka pääsi finaaliin B-lohkoa dominoinutta Moldovaa vastaan. Pronssiottelussa Tanska laittoi kovasti kampoihin Valko-Venäjälle, mutta joutui lopulta taipumaan.

Suomen sijoitusottelu Itävaltaa vastaan oli kaksijakoinen. Ensimmäisessä erässä puolustus toimi, mutta hyökkäys ei. Erä Itävallalle 3-1. Toinen erä oli sysimusta. Se kirjattiin Itävallalle 7-3 ja kun ottelun alussa kolme maalia iskenyt Juho Ryhänen iski erän lopussa itsensä neljän minuutin jäähylle niin peli oli menetetty. Suomi taisteli pitkän alivoiman hyvin, Itävalta sai vain yhden maalin ylivoimalla. Erä Itävallalle 2-0, eli kolmen erän jälkeen peli 12-4. Päätöserässä Suomi otti käyttöön koko kentän miesvartioinnin. Se hyydytti Itävallan täysin. Suomi nousi parhaillaan jo kolmen maalin päähän lukemiin 12-9. Itävallan maali minuutti ennen loppua kuitenkin katkaisi kirin ja lopulta peli päättyi 14-9.

Tämän turnauksen tulokset tietävät jännittäviä nuorten PM-kisoja marraskuussa. Tanska ja Liettua (täällä kuudes) lienevät ennakkosuosikit, mutta Suomi ja Ruotsi eivät ole kaukana. Ainakin Ruotsi on voitettavissa marraskuussa, vaikka kisat Tukholmassa pelataankin.