EM-kisat päätettiin Israelissa SE-tunnelmiin

#UUTINEN 6.12.2015

Suomi sijoittui Netanyan EM-uintien mitalitaulukon yhdeksänneksi. Viimeksi näin korkealla on oltu vuonna 2003. Naiset viestittivät kisojen kruunuksi SE-ajan kovatasoisessa sekauintiviestifinaalissa.

Suomen naiset päättivät EM-kisat ja itsenäisyyspäivän hienosti SE-tuloksella. Kuva: Jussi Salminen

Suomen naisten 4x50 metrin sekauintiviestijoukkue ui EM-finaalin viidenneksi uudella Suomen ennätyksellä 1.47,05. Vuoden 2012 EM-uinneista voimassa ollut SE kohentui reilulla sekunnilla. Avausosuudella selkäuimarina oli Mimosa Jallow ajalla 27,50. Jenna Laukkanen ui rintaa taas erinomaista vauhtia 29,35, mikä oli Laukkasen toiseksi paras viisikymppinen Israelin kisoissa. Fanny Teijonsalo perhosteli ensimmäistä kertaa alle 26 sekunnin, 25,92. Hanna-Maria Seppälä innostui ankkuriosuudella kisojen parhaaseen uintiinsa, osuusaika 24,28. Teijonsalo teki omaan tasoonsa nähden ehkä viestin vahvimman suorituksen:

– Alku oli kyllä vähän sohiva, ja käännöskin vähän sellainen, mutta ihan hyvä uinti, Teijonsalo analysoi.

Jenna Laukkasen olo oli tukala viestifinaalin jälkeen:

– Aivan järjetön kipu jalassa, tuntuu, että taju lähtee. Mutta hyvä uinti se oli, Laukkanen kertoi.

EM-mitali karkasi suomalaisilta 1,32 sekunnilla ja neljänneksi uinut Venäjäkin ehti maaliin 0,69 sekuntia ennen Suomea. Olympiapaikkaa ajatellen Suomi sai EM-finaalista arvokasta harjoitusta, ja vaihdot sujuivat melko mallikkaasti, kaikki vaihtoajat olivat 0,1–0,2 sekunnin sisällä.

Vapaauimarit jäivät välierien hännille

Hanna-Maria Seppälä ja Marlene Niemi eivät onnistuneet parantamaan vauhtiaan 50 metrin vapaauinnin semifinaaleissa, vaan jäivät välierien viimeisiksi. Seppälä ui 15. sijalle ajalla 24,98 ja Niemi 16:nneksi lukemin 25,07. Molemmat jäivät suunnilleen saman verran, noin 0,15 sekuntia, aamun alkueräajoistaan.

EM-finaaliin viimeiseen paikkaan tarvittiin uusintauinti Valko-Venäjän Yuliya Khitrayan ja Hollannin Inge Dekkerin välillä, jotka jakoivat välierissä ajan 24,50.

Muhkea saldo

Suomi palasi arvokisojen kultakantaan seitsemän vuoden tauon jälkeen Jenna Laukkasen ansiosta. Kahdella kultamitalilla Suomi oli taulukossa yhdeksäs, taakse jäi muun muassa Tanska. Suomen ennätyksiä syntyi yhteensä yksitoista, joista yksi oli nuorten SE. Henkilökohtaisissa finaaleissa suomalaisia nähtiin kolme kertaa. Viesteistä vain yksi jäi alkueriin, eli viisi viestifinaalia oli huippusaavutus, sillä kisoissa oli mukana ennätysmäärä maita, 48. Semeissä suomalaiset uivat peräti 13 kertaa.