Kilpailukutsu

Swimming Jyväskylä järjestää yhteistyössä Suomen Uimaliiton kanssa

Suomen mestaruuskilpailut 2018

28.6.–1.7.2018 Jyväskylässä (AaltoAlvari), 50 m allas, 8 rataa, automaattinen ajanotto.

Kilpailuissa uidaan myös nuorten Suomen mestaruusuinnit ja vammaisuinnin Suomen mestaruusuinnit.

Kilpailujaksot

Kilpailupäivä  Alkuerät  Loppukilpailut  Verryttelyaika 
Torstai 28.6. 10.00 17.00 8.30-9.50 ja 15.30-16.40
Perjantai 29.6. 10.00 17.00 8.30-9.50 ja 15.30-16.50
Lauantai 30.6. 10.00 17.00 8.30-9.50 ja 15.30-16.50
Sunnuntai 1.7. 10.00 16.00 8.30-9.50 ja 14.30-15.50

Verryttelyyn on mahdollisuus myös keskiviikkona 27.6. sekä kilpailun aikana 25 m altaassa.

Lajijärjestys

Lajijärjestys on esitetty erillisessä dokumentissa.

SM-kilpailuissa uidaan alkuerät sekä A- ja B-loppukilpailut 50 m ja 100 m matkoilla. 200 m ja 400 m matkoilla uidaan alkuerät ja A-loppukilpailu. 800 m ja 1500 m matkat uidaan suorina loppukilpailuina niin, että vain kuuma erä on iltajaksossa.

Nuorten SM-viesti uidaan aamujaksossa ja aikuisten SM-viestit iltajaksossa. Molemmat viestit ovat suoria loppukilpailuja.

Mikäli lajissa on uimareita kahdeksan tai vähemmän, uidaan kyseinen laji suorana loppukilpailuna iltajaksossa. 

Nuorten mestaruuskilpailut

Nuorten SM-sijoitukset ratkotaan lajien alkuerissä. Alkuerien perusteella 8 tai 16 parasta lajista riippuen pääsee loppukilpailuvaiheeseen, vaikka aikuisten aikarajaa ei olisi alitettu ennen kilpailua. Kaikissa lajeissa ratkotaan sekä nuorten että aikuisten mestaruudet.

Vammaisuinnin mestaruuskilpailut

 1. Vammaisuimareiden mestaruuskilpailut uidaan WPS:n (World Para Swimmingin) sääntöjen mukaan.
 2. Vammaisuimarit uivat luokissa S1-10 (liikuntavammaiset uimarit), S11-13 (näkövammaiset uimarit) sekä S14 (kehitysvammaiset uimarit). Uimarin tulee olla luokiteltu ennen SM-kilpailuihin osallistumista.
 3. Vammaisuimareiden lajeissa (lajijärjestyksessä sinisellä) uidaan aamulla alkukilpailut ja iltajaksossa loppukilpailu 50–200 m matkoilla, johon pääsee pisteiden perusteella kahdeksan (8) parasta uimaria. Mikäli lajissa on uimareita 3 tai vähemmän, uidaan kyseinen laji suorana loppukilpailuna aamujaksossa. Mikäli uimareita on neljästä kahdeksaan, uidaan kyseinen laji suorana loppukilpailuna iltajaksossa. Kaikilla 400 m tai pidemmillä matkoilla laji uidaan suorana loppukilpailuna aamujaksossa.
 4. Vammaisuimareiden sijoitukset sekä loppukilpailuun päässeet ratkotaan pisteiden perusteella, missä uitua aikaa verrataan saman luokan maailmanennätysaikaan.

Ilmoittautumiset

Osanotto-oikeus on uimareilla, jotka täyttävät Suomen Uimaliiton Yleismääräyksissä mainitut asiat kilpailu- ja osallistumisoikeudesta. Kaikilla osallistujilla tulee olla Suomen Uimaliiton voimassa oleva kilpailulisenssi. Kilpailuihin osallistuvilla tulee olla tilastoaika ja aikaraja saavutettuna ajalta 24.3.2016–18.6.2018. Nolla-ajoilla ei voi osallistua SM-kilpailuun.

Ilmoittautumiset 18.6.2018 mennessä Octoon.

Jälki-ilmoittautuminen on mahdollista kilpailun ensimmäisen jakson peruuttamisaikaan saakka. Edelliseen päivään saakka tämän voi tehdä Octossa ja tämän ajankohdan jälkeen kilpailunjohtajalle joukkueenjohtajapalaverissa. Huomioithan, että varsinaisten ilmoittautumisten muokkaaminen Octossa muuttaa kyseiset ilmoittautumiset jälki-ilmoittautumisiksi. Ilmoittautumismaksu tulee tällöin olla myös maksettuna. Jälki-ilmoittautuminen tulkitaan normaaliksi ilmoittautumiseksi esimerkiksi lähtöjärjestystä tehdessä. Jälki-Ilmoittautumismaksu on viisinkertainen (55 eur) normaaliin ilmoittautumismaksuun (11 eur) nähden.

Ratajärjestyksen laadinnassa huomioidaan Suomen Uimaliiton hyväksymällä tavalla tehty hyvitys 25 m radalla uiduille ajoille.

Viestijoukkueiden kokoonpanot ilmoitetaan OCTOon ilmoittautumisen yhteydessä . Viestijoukkueille hyväksytään vain laskettujen aikojen perusteella luotu ilmoittautumisaika.

Aikarajat

Aikarajat julkaistaan Uimaliiton verkkosivuilla. Aikaraja tulee olla saavutettuna 24.3.2016–18.6.2018 välisenä aikana.

Vammaisuinnin SM-kilpailuun ei ole aikarajoja, mutta uimarilla tulee silti olla tilastokelpoinen aika 24.3.2016–18.6.2018 väliseltä ajalta. Niin sanotulla nolla-ajalla ei voi ilmoittautua.

Osanottomaksu

11,00 € / startti maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä Swimming Jyväskylän tilille:
IBAN: FI81 1045 3000 1789 79
BIC: NDEAFIHH 

Jälki-Ilmoittautumismaksu on viisinkertainen (55,00 €) normaaliin ilmoittautumismaksuun (11,00 €) nähden.

Peruutukset

Kilpailijan tai viestijoukkueen osanotto yhteen tai useampaan lajiin voidaan peruuttaa. Peruutus on tehtävä kirjallisesti. Ilmoittautumisajan päättymiseen asti peruutus tehdään sähköisessä ilmoittautumisjärjestelmässä.

Ilmoittautumisajan päätyttyä peruutus tulee tehdä kirjallisesti kilpailun järjestäjälle viimeistään tuntia ennen aamun kilpailujakson alkua. Tämän jälkeen peruutus on mahdollista vain pakottavista syistä. Myöhemmin kuin tuntia ennen alkukilpailun alkua tehdystä peruutuksesta kilpailun järjestäjä on oikeutettu perimään kolminkertaisen starttimaksun suuruisen peruutusmaksun (33,00 €). Pakottavasta syystä (lääkärintodistus) tehdystä peruutuksesta ei peritä peruutusmaksua.

Peruuttamattomasta poisjäännistä laskutetaan yhdeksänkertainen ilmoittautumismaksu (99,00 €), eikä uimari ole enää saman päivän aikana oikeutettu osallistumaan mihinkään lajiin.

Päivitetyt mestaruuskilpailusäännöt

Huomiona nostettakoon esiin mestaruuskilpailusääntöjen päivityksiä, jotka koskevat näitä kilpailuja

 • Mikäli osanotto-oikeuden edellytyksenä on tietyn tulosrajan saavuttaminen, se on saavutettava kahden vuoden sisällä kilpailun ilmoittautumispäivästä. Ellei ed. mainittu kaksi vuotta sisällä kahta edellistä vastaavaa kilpailua, pidennetään näyttöikkunaa kattamaan kyseiset kilpailut.
 • Viestijoukkueen ilmoittautuminen on mahdollista vain lasketuilla ajoilla.
 • Seuran tulee nimetä joukkueenjohtaja viimeistään joukkueenjohtajien kokouksessa. Tämä henkilö vastaa kyseisen kilpailun aikaisien alkuerien, välierien ja loppukilpailupaikkojen peruutuksista ja vahvistuksista sekä viestijoukkueen kokoonpanomuutosten ilmoittamisesta.
 • Peruutuspaikalta nostetaan välierään tai loppukilpailuun korkeintaan alkukilpailun jälkeen sijalla 24 oleva.
 • Kilpailtavalla lajilla on SM-arvo, jos lajissa on vähintään 2 osallistujaa.
 • Mitaleita ja seurapisteitä jaetaan seuraavasti uimareille:
  • a) Jos lajissa on kaksi uimaria, ainoastaan sijalla 1 oleva saa mitalin ja kyseisen sijan seurapisteet.
  • b) Jos lajissa on kolme uimaria, saa sijoilla 1-2 olevat mitalin ja kyseisen sijan seurapisteet.
  • c) Jos lajissa on neljä uimaria, saa sijoilla 1-3 olevat mitalin ja kyseisen sijan seurapisteet.
  • d) Jos lajissa on enemmän kuin neljä uimaria, saa sijoilla 1-3 olevat mitalin ja seurapisteitä jaetaan enintään kahdeksalle.
 • Mahdollisen uusintauinnin koittaessa, uimareiden edustajat voivat sopia keskinäisen sijoituksen ilman lajin perumista.
 • Aamun alkuerissä käytetään aina ylilähtöä ellei kyseessä ole jonkun suorana loppukilpailuna uitavan lajin tai ikäsarjan kuuma erä.
 • Peruutuksen kautta tarjottava paikka (A-/B-loppukilpailu) on otettava vastaan 5 min kuluessa tarjouksesta. Ajan päätyttyä paikan tarjoaminen siirtyy automaattisesti seuraavalle, mikäli paikkaa ei ole otettu vastaan.
 • Viestijoukkueen kokoonpanon muutos ei vaikuta viestijoukkueen ilmoitettuun aikaan.

Joukkueenjohtajien kokous

Joukkueenjohtajien kokous pidetään uimahallilla keskiviikkona 27.6. klo 19 ja torstaiaamuna 28.6. klo 8.30. Säännöt edellyttävät jokaisen kilpailuun osallistuvan joukkueen edustusta kokouksessa.

Tiedustelut

Ilmoittautumiset (Uimaliitto): Jouni Seppänen, jouni.seppanen@uimaliitto.fi / 044 5490 350

Järjestävä seura (Swimming Jyväskylä): Jaana Kiiskinen, kilpailut@swim.fi / 040 577 8826

Tervetuloa Jyväskylään!