Kilpaileminen

Kilpailulajit

Uimahypyissä kilpaillaan 1 metrin ja 3 metrin ponnahduslautahypyissä sekä kerroshypyissä.

Kerroskilpailuissa hypätään pääasiassa 10 metristä, mutta (aikuisten arvokilpailuja lukuunottamatta) hyppääjä saa käyttää myös 5 metrin ja 7,5 metrin kerrostasoja. Uusin kilpailulaji on parihypyt (syncro), jossa kaksi hyppääjää hyppää samalta korkeudelta mahdollisimman samanaikaisesti.

Miehet ja naiset sekä tytöt ja pojat kilpailevat omissa sarjoissaan. Poikkeuksena on arvokilpailuihin viime vuosina hyväksytty Team Event -laji, jossa mies- ja naishyppääjä muodostavat parina joukkueen, mutta hyppäävät kuitenkin yksilösuorituksina, joiden pisteet lasketaan yhteen. Team Event otettiin käyttöön ensi kerran vuoden 2010 EM-kilpailuissa Budapestissa.

Uimahyppyjen arvostelu

Uimahyppytuomarit syöttävät hyppääjän pisteet kunkin hypyn jälkeen tulospalveluun.Uimahyppyjen tuomaripaneelissa on kansainvälisissä arvokilpailuissa ja SM-kilpailuissa seitsemän tuomaria. Muissa kilpailuissa käytetään viiden tuomarin paneelia. Parihyppykilpailuja arvio yhdeksän tuomaria.

Tuomarit istuvat telineen sivuilla, molemmin puolin allasta tai vain toisella puolella kahdessa rivissä. Tuomarit arvostelevat hyppysuorituksen pistein 0-10, puolen numeron tarkkuudella. Arvostellessaan hyppyä tuomarit kiinnittävät huomiota hypyn tekniikkaan,suorituspuhtauteen ja esteettisyyteen. Tekniikassa olennaisia osa-alueita ovat muun muassa vauhti, hypyn lentorata ja korkeus, voltin ja kierteen pyöriminen,asennot sekä hypyn avaus ja veteenmenon puhtaus.