WADA julkaisi vuoden 2015 dopingaineluettelon

#UUTINEN 7.10.2014

WADA:n tuore luettelo urheilussa kielletyistä aineista ja menetelmistä tulee voimaan 1.1.2015 eli samaan aikaan kuin uudistettu Maailman antidopingsäännöstö. Muutokset ovat vähäisiä verrattuna vuoteen 2014.

Maailman Antidopingtoimisto WADA on julkaissut vuoden 2015 alusta voimaan tulevan kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelon. WADA:n julkaisu on saatavilla englanniksi ja ranskaksi. Vuoden alusta Suomen Antidopingtoimikunta ADT julkaisee luettelon suomeksi sähköisessä muodossa.

Ei suuria muutoksia uintiurheilussa

Uuden luettelon muutokset ovat vähäisiä verrattuna tämän vuoden luetteloon kielletyistä aineista ja menetelmistä.

Tietyissä urheilulajeissa kielletyissä aineissa on tapahtunut pieniä muutoksia. Alkoholi ei ole enää vuonna 2015 kielletty karatessa. Useassa sukellusurheilun alalajissa on puolestaan kielletty beetasalpaajien käyttö.

WADA on lisännyt seurannan kohteena olevien aineiden listalle verenpainelääke telmisartaanin, joka saattaa parantaa suorituskykyä lisäämällä kestävyyttä insuliini- ja sokeriaineenvaihduntaan kohdistuvien vaikutustensa vuoksi. Seurannan alla on nyt myös sydämen työtä hapenpuutteessa helpottava meldonium eli mildronaatti. Tavoitteena on selvittää näiden valmisteiden käytön laajuutta urheilijoilla, eikä niiden käytöstä seuraa rangaistusta vuonna 2015.

– On järkevää seurata näiden aineiden käytön laajuutta ennen niiden mahdollista kieltämistä, ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä sanoo.


WADA:n 2015 luettelo: www.wada-ama.org/en/ 

Vuoden 2014 luettelo suomeksi: www.antidoping.fi