Uimahyppääjät EM-avauspäivän valopilkkuna

#UUTINEN 9.8.2010

EM-kisat käynnistyivät suomalaisten osalta maanantaina Budapestissa. Päivän paras esitys nähtiin uimahypyissä, kun Ville Vahtola ja Lena Putigina hyppäsivät joukkuekisan kymmenenneksi.

Suomalaisuimarit jäivät alkueriin Budapestin EM-kisojen avauspäivänä. Altaassa nähtiin kymmenen henkilökohtaista suomalaisstarttia ja lisäksi 100 metrin vapaauintiviestit sekä naisille että miehille.

Ainoana suomalaisuimarina ennätysvauhtiin ylsi Andrei Tuomola 100 metrin rintauinnissa. Tuomola kohensi ennätyksensä aikaan 1:03.81, tulos riitti 49. sijaan. Tilastoissa hänen aikaisempi noteerauksensa oli 1:06.12 toukokuun Suomi-Viro-ottelusta. Tuomola on lyhyellä altaalla 50 ja 100 metrin rintauintien SE-mies. Maanantain odotukset kohdistuivat juuri miesten 100 metrin rintauintiin, jossa paras suomalainen oli Iisakki Ratilainen kauden parhaallaan 1:03.34, mikä uupui joensuulaisen viime kesäisestä ennätyksestä 0,63 sekuntia. Eetu Karvonen kauhoi aivan ennätyksensä tuntumaan, mutta hänet hylättiin delfiinipotkun vuoksi.

Miesten lyhyimmässä perhosuinnissa Ville Tirroniemi piti vauhdistaan, vaikka aavistuksen kovempaa oli vielä toiveissa.

- Sellanen 24,6 olisi saanut mennä, mutta kyllä tuo nyt oli ihan hyvä aamu-uinti, vielä kun pääsisi illalla kiskaisemaan niin sitten... Tirroniemi haikaili jatkopaikan perään.

Rovaniemeltä Helsinkiin siirtynyt Tirroniemi ui ensimmäisessä EM-startissaan 33. sijalle ajalla 24.83. Ennätys kirjoitetaan kiiltävien pukujen ajalta lukemin 24.42.

- Se on uitu puvulla, ei niitä aikoja voi edes vertailla, hän totesi.

Uimahypyissä uuden kisan makua


Uimahyppyjen testilajissa, Team eventin suorassa loppukilpailussa Suomen joukkue Lena Putigina - Ville Vahtola hyppäsi hyvin ja sijoittui kymmenenneksi 13 joukkueen kisassa. 315.40 pisteellä taakse jäi muun muassa Ruotsi. Uusi kisamuoto saatetaan jatkossa hyväksyä arvokisojen ohjelmistoon, kokemukset olivat positiivisia.

- Joo, mutta tiiviimpi tahti pitäisi kyllä olla, nyt kuulutettiin pisteet ja hyppääjät kahdella kielellä, mikä venytti kisan pituutta, sillä tahdilla kuuden parin finaali olisi sopiva, tuumi Ville Vahtola.

- Samaa mieltä, olen tottunut nopeampaan tahtiin, nyt oli haasteita lämpimänä pysymisessä ja verryttelyssä, komppasi Vahtolan hyppytoveri Lena Putigina.

Kisassa hypättiin mies-naisparein kuusi kierrosta, kolme yksilöhyppyä kolmosesta ja kolme kympistä. Team event oli varsin yleisöä miellyttävä kisamuoto erilaisine hyppyineen ja hyppääjineen.
Ville Vahtola oli pääosin tyytyväinen kolmeen kisahyppyynsä. Hyvänä käsiseisojana tunnettu Vahtola myönsi jännittäneensä kympistä tehtävää käsiseisontahyppyä.

- Käsillä seisonta olisi pitänyt olla vakaampi, niin olisi tullut enemmän pisteitä, Vahtola mietti.

Vahtolan tehdessä yhden hypyn kympistä ja kaksi kolmosesta, Putigina suoritti päinvastoin. EM-kisojen ensikertalaisena Putigina hyppäsi hienosti.

- Jännitin sitä ensimmäistä hyppyä, sitten rauhoituin. Kerrokset eivät ole päälajini, enkä siksi ole harjoitellut sitä paljoa, joten siihen nähden kisa meni hyvin, varsinkin viimeinen kierros meni tosi hyvin, Putigina iloitsi.

Hän kertoi kokeneen kisakumppanin vaikuttaneen rauhoittavasti EM-avaukseen. Henkilökohtaisiin lajeihin on nyt paljon helpompi lähteä, kun Team event on alla.

- Villen kokemus ja läsnäolo auttoivat, hän kertoi ihan pieniä asioita arvokisarutiineista, joita en itse osannut ajatella lainkaan, Putigina sanoi.

Tiistaina Lena Putigina ja Taina Karvonen hyppäävät henkilökohtaisen yhden metrin kisan. Alkuerät alkavat Suomen aikaa klo 11.00.

Andrei Tuomola ylsi ennätysvauhtiin 100 metrin rintauinnissa.

Ville Tirroniemi sääti jakkaran kohdalleen ensimmäistä EM-starttiaan varten.

Kuvat:Jussi Salminen

1. kisapäivän suomalaistulokset


UINTI
N 50m PU
31) Linda Laihorinne 28.19
40) Marlene Niemi 29.27

M 100m RU
44) Iisakki Ratilainen 1:03.34
49) Andrei Tuomola 1:03.81
59) Ari-Pekka Liukkonen 1:06.43
Eetu Karvonen DSQ (dolphin kick before armstroke)

N 200m SU
36) Anni Alitalo 2:25.23

M 50m PU
33) Ville Tirroniemi 24.83
41) Manu Mäntymäki 25.00
52) Ari-Pekka Liukkonen 25.86

UIMAHYPYT
Team event (testikilpailu)
10) Lena Putigina - Ville Vahtola 315.40

Suomalaistulokset myös EM-kisasivulla.

"