Tampereen talkooväki valmiina SM-viikon uinteihin

#UUTINEN 7.6.2017

SM-uinnit kisataan 6. heinäkuuta alkaen osana SM-viikon tapahtumaa Tampereella. Kansainvälinen uintituomari Anne-Marja Hammar on myös mukana uintikisojen toteutuksessa.

Anne-Marja Hammar tuomaroi viime vuonna EM-uinteja Lontoossa. Kuva: Jussi Salminen

Pitkän linjan tamperelainen uintituomari Anne-Marja Hammar on myös itse kilpauimari. Tosin SM-viikolla hän on altaan reunalla, kun uimarit ratkovat Suomen mestaruuksia aikuisten, nuorten ja vammaisten sarjoissa 6.–9. heinäkuuta Tampereen Uintikeskuksessa. 58-vuotias Hammar odottaa kisoja innolla, ja kehaisee, että Tampere on oiva paikka järjestää SM-viikon kaltaisia urheilun suurtapahtumia.
 

Missä tehtävissä voit toimia SM-uinneissa?

Voin toimia ns. pool deckillä periaatteessa missä tahansa toimitsijatehtävässä, sillä kokemusta on kaikesta tarvittavasta eli kilpailunjohdosta, ratatuomarin tehtävistä, käännöstarkastajana ja käännöstarkastajien esimiehenä toimimisesta kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, viimeksi Lontoon EM-uinneissa 2016 ja Swim Open Stockholm -uinneissa 2017.

Miten alun alkaen tulit uinnin pariin?

Suoritin kauan sitten Porin maauimalassa "uimakandidaatin tutkinnon" ja niissä merkeissä tapaamani kaverini kanssa katselimme erään porilaisen seuran treenejä. Näytti niin mukavalta, kun uimarit menivät laudan kanssa potkuja, että mekin halusimme kokeilla. Kun piti olla ensimmäinen treenikerta, olikin uimakoulun promootio ja siihen liittyvät kilpailut. Äitini tullessa minua hakemaan, annoin hänelle ensimmäisen pokaalini ja kipusin palkintopallille hakemaan toista samanlaista. Uinnin parissa pitävät tavoitteellisesti harjoittelevat tyttäret ja valmentajapuoliso sekä oma kuntoilu. Nyt vaan toivon, että ympyrä sulkeutuu ja saan mahdollisimman pian uida Tampereen maauimalassa nykyisenä Masters-uimarina!

Mikä uinnissa on jännittävintä ja mitä katsojan kannattaa ottaa huomioon uintia seuratessa?

Jännittävintä on yleensä seurata uimareiden väliaikoja ja aikaparannuksia, joita on helppo tarkkailla Livetiming-järjestelmästä, jossa erälistoissa ovat uimarien ilmoittautumisajat. Nämä taas ovat viimeisen vuoden aikana uidut parhaat ajat. Tampereella erityisesti jännitystä lisää Budapestin MM-kisojen läheisyys ja se, missä kunnossa kärkiuimarit ovat jo näissä SM-kisoissa.

Uintia seuratessa kannattaa ottaa huomioon, että uintisuorituksessa on yllättävänkin monta osatekijää: starttiin valmistautuminen, itse lähtö, pintautuminen startin jälkeen, uinti sen jälkeen ja ennen käännöstä, käännökseen tulo ja käännös, pintautuminen käännöksen jälkeen, uinti jälleen kohti käännöstä tai maaliintuloa ja lopuksi vetojen sovittaminen maaliintuloon ja itse uinnin päättäminen. Vaikka uimarit uivat samaa lajia erässään ja tekniikka on säännöillä määritelty, jokainen uimari on kuitenkin hieman erilainen ja valmentajansa opastuksella on kuitenkin soveltanut lajiin parhaiten itselleen soveltuvan etenemistavan.

Millainen paikka Tampere on SM-viikon kaltaiselle suurtapahtumalle?

Tampere on urheilukaupunki: hyvät puitteet löytyvät kaikille 30 lajille ja etäisyydet eri kilpailupaikkojen välillä eivät ole pitkät, joten yleisöllä on mahdollisuus seurata useamman eri lajin kilpailuja ja otteluita. Tampereen majoitustarjonta on monipuolista ja sijaitsee keskeisellä paikalla ajatellen liikkumista eri tapahtumapaikkojen välillä, vaikka jalkaisin tai polkupyörillä.

Jos ehdit, mitä muita lajeja haluaisit käydä seuraamassa SM-viikolla?

Melontaseura Pirkka-Melojat täyttää tänä vuonna 70 vuotta ja yksi kisatapahtumista on SM-viikolla tämän uimaritytärteni melontaseuran 70-vuotisjuhlakilpailu Kaukajärven hienoissa maisemissa. Samalla alueella voin seurata hengenpelastusta, lajia jota itsekin joskus nuorempana kokeilin myös kilpailumielessä.
 

Lue lisää SM-viikosta Tampereella 6.–9.7.: www.sm-viikko.fi