Talentit leireilivät vuoden alkajaisiksi

9.1.2017

Uimahyppyjen Talent-ryhmä leireili tammikuun ensimmäisenä viikonloppuna Vantaalla ja Helsingissä. Tikkurilan ja Mäkelänrinteen halleissa opittiin taas uutta ja monipuolista harjoittelua.

Talent-ryhmään valittiin viime syksynä testileirin perusteella Aaron Hoffman, Altti Timonen, Eerika Repo, Jade Hakala, Emilia Orava, Greta Avonius, Julianna Vuohtoniemi, Odessa Käck, Wilma Perkiö, Saana Hämäläinen ja Helmi Mälkiä. Talent-ryhmän toiminnan tavoitteena on koota yhteen ikäryhmän potentiaalisimmat, tutustuttaa heidät toisiinsa sekä motivoida heitä harjoittelemaan ja kilpailemaan. Vuoden ensimmäisellä leirillä valmentajina toimivat Salla Keckman, Karin Immonen ja Sirja Rytkönen.

Jokaiseen harjoituspäivään kuului allasharjoittelun lisäksi kuivaharjoittelua, muun muassa voimistelua ja lihaskuntoa sekä liikekehittelyä esimerkiksi trampoliinilla ja kuivalaudalla. Leirin teemaksi oli valittu uimahyppääjän polun mukaisesti ikävaiheelle erityisen tärkeät taaksepäin ja ulospäin pyörivät hypyt sekä voltilliset kierteet. Tekniikan kehittely vaatii runsaasti toistoja, valmiutta ottaa vastaan valmentajan palautetta sekä rohkeutta tehdä aina vaikeampia suorituksia. Kun hyppääjiltä kysyy, mikä leirillä on parasta, vastaa 9-vuotias Altti:

– Oppiminen - saa tehdä uusia hyppyjä, kuten taaksepäin voltti reunalta ja härveli-voltti 3m:n kerrokselta.

Aaron, Wilma, Emilia ja Odessa jatkavat:

– Kaverit ja yhdessä oleminen – se, kun tutustuu paremmin eri seurojen hyppääjiin.

Kaverit ovatkin todella tärkeitä kannustajia, varsinkin silloin, jos toinen tarvitsee rohkaisua tai kun välillä sattuu läsähdyksiä. Leirin aikana tehtiin paljon uusia hyppyjä, esimerkiksi taaksepäin 1,5 volttia eri telineiltä. Nämä hyppääjät tietävät jo, että hyppyjen oppimiseksi ei ole mitään oikotietä, vaan on jaksettava treenata ja tehdä sisukkaasti uudestaan ja uudestaan. Uudet ja vaikeat taidot harjoitellaan aina ensin kuivalla ja noin puolet uimahyppääjien harjoittelusta onkin ”kuivaa”.

Kehittymisen edellytyksenä on harjoittelun mahdollistavat välineet ja telineet sekä altaalla että kuivalla. Olosuhteissa Suomessa ollaan vielä paljon jäljessä lajin kärkimaita. Erityisesti olosuhteet kuiva- ja allasharjoittelun yhdistämiseksi ovat Suomessa vielä heikot ja uimahyppääjien kehittymisen kannalta olosuhteiden parantaminen on yksi avainasia. Mäkelänrinteessä ja Tikkurilassa olosuhteita on viety lajin kannalta hyvään suuntaan ja näissä halleissa kuivaharjoittelutilat ovat asialliset.

Niin hyppääjien kuin valmentajien mielestä leirin parasta antia on treenien erilaisuus ja monipuolisuus. Esimerkiksi pallopelit peilisalissa tuovat treeneihin hauskaa vaihtelua. Tällä energialla ja motivaatiolla on hyvä jatkaa omiin treeneihin. Tavataan taas leirillä myöhemmin keväällä ja muistakaahan venytellä!