Taitouinnit saatettiin päätökseen Tampereella

#UUTINEN 11.7.2010

Venäjä tuli ja voitti kaikkien lajien mestaruudet taitouinnin nuorten EM-kisoissa Tampereella. Suomi viimeisteli kisaurakan combon 9. sijaan. Kisat olivat onnistuneet kaikin puolin.

Venäjän Vlada Chigireva vei voiton yksinuinnissa pisteillä 92,2. Hopealle sijoittunut Ukrainan Lolita Ananasova sai myrskyvaroitusta muistuttaneella vahvalla esityksellään 90,7 pistettä. Pronssille ylsi Italian Linda Cerruti pisteillä 88,1. Flamencomusiikista voimansa ammentaneella ohjelmallaan hän voitti pisteen sadasosalla neljänneksi sijoittuneen Espanjan Judith Requenan.

Kultaa voittanut Vlada Chigireva on 16-vuotias. Voiton hän vei intiaanimusiikkiin tehdyllä koreografialla. Teknisesti erittäin haastavassa ohjelmassaan hän toi esille huikaisevan notkeutensa ja teknisen taituruutensa.

Yksinuinnin finaalissa ui 12 taitouimaria. Esiuimarina esiintyi Mira Helmiö Suomesta. Tehtävässä hän korvasi sairastumisen vuoksi poisjääneen slovakialaisen Linda Mizerovan.

Tampereen uintikeskuksessa oli yksinuinnin finaalia seuraamassa runsaasti espanjalaista ja italialaista yleisöä. Jos omia kilpailijoitaan palavasti kannustaneiden maiden kesken olisi jaettu mitaleita äänekkyydestä, niin mestaruus olisi tässä kisassa mennyt suvereenisti Espanjaan.

Suomi viimeisteli kisat combon 9. sijalla


Taitouinnin nuorten EM-urakka päättyi sunnuntaina yhdistetyn vapaaohjelman, eli combon finaaliin. Suomen nuorten maajoukkue sai suorituksestaan pisteet 72,3, joka on pisteen verran heikommin kuin alkukilpailussa ja riitti yhdeksänteen sijaan. Muutoin kohtuullisen mallikkaasti sujunutta ohjelmaa varjosti ensimmäisen heiton epäonnistuminen.

- Onneksi muut nostot ja heitot onnistuivat ja erityisesti lopun jalkasarjoissa tytöt tsemppasivat hienosti, valmentajat Iris Lucenius ja Hanna Säynäjäkangas kertaavat.
Heidän lisäkseen joukkueen valmentajana toimii Anna Tanskanen. He olivat luonnollisesti tyytyväisiä jo siihen, että Suomella oli kymmenhenkinen combo arvokilpailuissa ensimmäistä kertaa koskaan.

- Tästä jatketaan harjoittelua kohti elokuussa pidettäviä nuorten maailmanmestaruuskilpailuja, kertoi Lucenius kertoo.
Kilpailun voitto meni jälleen Venäjälle, jonka tekninen suorituspuhtaus toi joukkueelle pisteet 92,400. Ukraina sijoittui jo neljännen kerran hopealle pistein 90,600. Heidän koreografiansa oli versio Joutsenlampi-baletista. Pronssi meni aamuisen soolokilpailun tapaan kannustajien huutomyrskyn saattelemana Italiaan tuloksella 87,800. Orkesteriteemallaan ihastuttanut Kreikka jäi niukasti neljänneksi.

Kiitosta kisajärjestelyistä

Tampereen seurayhtymän vastaava kisajärjestelijä Raimo Jaakkola on EM-kisojen päätyttyä tyytyväinen mies. Erityisen ilahtunut hän on finaaliviikonlopun tunnelmasta ja yleisömäärästä.

- Kumpikin päivä myytiin loppuun eli kisoja oli päivittäin seuraamassa noin 250 katsojaa. Myös alkukilpailuissa riitti yleisöä. Lisäksi joukkueilta on tullut kiitettävää palautetta halliolosuhteista ja hyvin pelanneesta tekniikasta, hän myhäilee.

Jaakkola kiittelee erityisesti tapahtuman onnistumisesta vastanneita kymmeniä vapaaehtoisia.

- Talkooväkeä on ollut riittävästi ja enemmänkin olisi yllätyksekseni ollut tulossa, hän mainitsee.
Suomen Uimaliiton puheenjohtaja Jari Räikkonen pitää haastavaa, taiteellista ja näyttävää lajia erittäin yleisöystävällisenä. Hän toivookin nykyistä useamman uimaseuran ottavan taitouinnin osaksi toimintaansa. Tulijoita kursseille on varmasti.

- Ongelmana on, että tällä hetkellä lajin valmentajista on huutava pula, hän mainitsee.
Myös Räikkönen on erittäin tyytyväinen hyvin sujuneisiin kisajärjestelyihin.

- Ulkomaisilta vierailta on tullut kiitosta Tampereen uintikeskuksen allastilasta. Lisäksi Tampereen kaupunki on suhtautunut kisojen järjestämiseen myötämielisesti. Halutessaan järjestää tämäntyyppisiä isoja arvokisoja, kaupunki on ollut valmis satsaamaan kisaolosuhteisiin, hän mainitsee.

Suomella hieno arvokisadebyytti

Nuorten taitouinnin EM-kisojen lajivastaava Marika Ronkainen on kisojen loputtua huojentunut ja iloinen. Hänen mielestään kisat ovat kokonaisuudessaan menneet hyvin. Myönteistä palautetta kisajärjestäjille on tullut ystävällisestä palvelusta ja hyvin organisoidusta tapahtumasta.

- Parasta oli silti nähdä urheilijoiden ylittävän itsensä. Myös joukkueiden yhteishenki ja tapahtuman järjestelyihin osallistuneiden me-henki on ollut hienoa. Toimitsijat ovat olleet mukana auttavaisella ja avoimella asenteella, hän toteaa.
Ronkainen on luotsannut Suomen Uimaliitossa haastavaa kisaprojektia lokakuusta lähtien. Heinäkuun lopussa osaltaan päättyvää projektia hän pitää suurenmoisena ja kasvattavana kokemuksena.

- Vaativa tehtävä haastoi, mutta samalla se antoi paljon.
Ronkainen on myös tyytyväinen Suomen maajoukkueen kansainväliseen arvokisadebyyttiin.

- Ensimmäistä kertaa näin isoihin kisoihin osallistuneet tytöt ovat osoittautuneet yllättävän kylmäpäisiksi urheilijoiksi. Olen erittäin ylpeä heistä, Ronkainen riemuitsee.

Tuloksia ja valokuvia kisasivuilla.

Teksti: Kristiina Leinonen ja Eija Harju

"