Suomi voitti Viron suvereenisti

#UUTINEN 3.5.2014

Suomen ja Viron välinen 50. uintimaaottelu päättyi lauantai-iltana Espoossa Suomen juhlatunnelmiin. Suomi vei juhlaottelun selvin pistein. Lisäksi saatiin yksi uusi nimi nuorten EM-rajan saavuttaneisiin.

Suomella oli iso joukkue Espoossa kisatussa 50. uintimaaottelussa. Kuva: Jussi Salminen

Nuorten maaottelu päättyi Espoonlahdessa pistein 122–104 ja aikuisten maaottelu peräti 138–90. Kokonaispisteet olivat näin Suomelle komeat 260–194.

Aivan kauttaaltaan Suomi ei ollut paras, sillä pojissa tuli Eestille takkiin seitsemällä pisteellä. Vakuuttavin oli naisten joukkue, joka kärsi tappion Eestille vain yhdessä ainoassa lajissa.

Lauantai-illan ilahduttavin suomalaisuutinen oli Aurajoen Uinnin Nikita Saunosen nuorten EM-kisarajan alitus 50 metrin vapaassa. 16-vuotias Saunonen oli miesten lajissa neljäs ajalla 23,74 ja alitti heinäkuisten nuorten EM-uintien B-rajan 0,19 sekunnin erolla. Saunonen oli toinen kisarajan saavuttanut poika, lisäksi NEM-rajojen alle on kauhonut 13 tyttöä. Nuorten EM-uinnit kisataan 9.-13. heinäkuuta Dordrechtissa.

Hyvää vauhtia monissa lajeissa

Swimming Jyväskylän Laura Lajunen kauhoi uuden ennätyksensä 400 metrin vapaassa. Hän paransi viikko sitten Turun SM-kisoissa uimaansa parastaan kolme kymmenystä lukemiin 4.18,20. Eva Lehtosen Suomen ennätys jäi vain 0,72 sekunnin päähän.

Noora Laukkanenkin lähenteli ennätystään 200 metrin sekauinnissa. 2.17,34 uupui hänen parivuotiaasta ennätyksestään vain alle kolme kymmenystä. Toni Kurkinen hätyytti puolestaan EM-uintien C-rajaa tehtailemalla uuden ennätyksensä 50 metrin vapaassa. 22,84 uupui EM-rajasta vain 13 sadasosaa.

Lauantai-illan parhaan tuloksen tempaisi Swimming Club Vuokatin Jenna Laukkanen. Hän voitti 200 metrin rintauinnin tuloksella 2.30,23. Sotkamolaisen kauden paras on Turun SM-altaan 2.29,66.

Kisan kovimmat pisteet tulostaululle nakutti puolestaaa Veera Kivirinta 50 metrin rintauinnissa lauantaiaamuna. Kivirinnan 31,73 tuotti peräti 828 pistettä. Miehistä paras oli Eetu Karvonen, hänen rintauintisprintti tuotti 822 pistettä ajalla 28,47.

Pojissa myös hyviä esityksiä

”Maaottelun parasta antia oli voiton lisäksi ehkä se, että nuorten EM-rajoihin saatiin toinen poika, Nikita Saunonen. Vaikka poikien joukkueemme kärsikin maaottelussa pienen tappion, mikä kuvastaa hyvin nykytilaammekin kansallisessa kärkijoukossa, nostaisin esiin myös Niko Mäkelän (RiUS), joka ui 50 metrin perhosessa kovan tuloksen 25,49. Hän on vasta 15-vuotias, eikä voi vielä osallistua tämän kesän nuorten EM-kisoihinkaan”, joukkueenjohtaja Jari Varjonen tuumi.

”Hyvä seikka oli myös se, että maaottelu oli nyt sopivaan aikaan, kun uimareidemme kunto oli SM-uintien jäljiltä kova. Siksi maaottelussa nähtiin ennätysvauhtiakin, mikä on erinomainen asia”, Varjonen jatkoi.


Maaottelusivu