Suomen ensimmäinen viestimitali!

#UUTINEN 23.5.2016

Suomen naiset uivat historiaa sunnuntaina Lontoossa. Pitkän radan arvokisojen viestimitalitili avattiin EM-pronssilla. Vähän aiemmin Jenna Laukkanen ui myös EM-pronssia.

Kuva: Jussi Salminen

Ensimmäisiä mitaleja tuli siis sunnuntaina kaksin kappalein. Ensin Jenna Laukkanen otti ensimmäisen pitkän radan arvokisamitalinsa 50 metrin rintauinnissa.

Kisassa oli tarjolla todella paljon, sillä mestaruus meni puolustavalle maailmanmestarille, Ruotsin Jennie Johanssonille, ajalla 30,81. Tulos oli täsmälleen sama, kuin Laukkasella välierissä, ja Laukkasen SE on vielä pari sadasosaa parempi. 30,95 oli aika, jolla sotkamolainen otti EM-pronssinsa, ja se on hänen kaikkien aikojen kolmanneksi paras aikansa. Hopean haki Islannin Hrafnhildur Luthersdottir ajalla 30,91.

Unelmien viestimitali, unelmien olympiapaikka

Mitaliuintinsa jälkeen Jenna Laukkanen ehti antaa haastattelut medialle ja kiertää kisa-allasta palkintojenjaon merkeissä. Vajaa tunti edellisen startin jälkeen Laukkanen oli taas tositoimissa, kun Mimosa Jallow, Emilia Pikkarainen ja Hanna-Maria Seppälä kisasivat hänen kanssaan naisten 4x100 metrin sekauintiviestissä.

Viestifinaali alkoi loistavasti, kun Jallow pisteli 100 metrin selkäuinnin Suomen ennätyksensä uusiksi lukemin 1.00,42. Laukkanen ui jäätävän rintauintiosuuden vain tasan kuusi sekuntia Jallowia hitaammin, Pikkarainen perhosteli komeat 59,56 ja Seppälä hurjasteli parasta vauhtiaan pitkään aikaan, 55,09. Suomi oli maalissa kolmantena Iso-Britannian ja Italian jälkeen. Viime kesän Kazanin MM-uintien SE-ajasta höyläytyi reilut kahdeksan kymmenystä luvuin 4.01,49.

Suomi paransi siis olympianäyttöään tässä viestissä roimasti. Mikäli FINA:n maailmantilastot ovat oikein ja ajan tasalla, on Suomi reippaalla erolla ykkösenä aikavertailussa, jossa neljä parasta saavat vielä paikan Rioon 31. toukokuuta katkeavan näyttöajan perusteella.

Liukkonen ja Kivirinta viidensiä

Vaikka naisten mitalit veivät Lontoon päätöspäivän huomion, nähtiin muitakin kivikovia suorituksia, sillä Ari-Pekka Liukkonen ja Veera Kivirinta uivat viidennet sijat. Kivirinta ui samassa finaalissa Laukkasen kanssa ja pysäytti kellonsa aikaan 31,12. Jossitteluun oli Kivirinnankin kohdalla pieni houkutus, sillä välieräaika 30,98 olisi vienyt hänet neljänneksi.

Ari-Pekka Liukkosen vauhti päämatkansa 50 metrin vapaan finaalissa oli 22,01. Välierissä Suomen ennätystään sadasosalla viilannut Liukkonen ei olisi kuitenkaan noussut sijoituksissa, vaikka olisi saman ajan kauhonutkin loppukilpailussa. Florent Manaudou otti mestaruuden kuten kaksi vuotta sitten Berliinissäkin, mutta voittotulos 21,73 oli nyt yli neljä kymmenystä vaisumpi. Mitaleille vaadittiin 21,85.