SM-viikolla vesipalloa pikkukentällä

#UUTINEN 3.6.2017

8 miesten joukkuetta ja 5 naisten joukkuetta on ilmoittautunut mukaan rantavesipallon SM-turnaukseen Tampereella 6.–9.7. järjestettävälle SM-viikolla. Simmis valmistautuu siellä mastersien MM-turnaukseen.


Tampereen Kaukajärvellä pelataan heinäkuun SM-viikolla rantavesipalloa. Kyseessä on pienellä kentällä ja pienemmällä joukkueella pelattavaa vesipalloa, jossa vauhtia ja tilanteita tulee riittämään.

Helsingfors Simsällskap on päättänyt lähteä mukaan masters-joukkueella, sillä Simmis lähtee peräti kolmen joukkueen voimin mastersien vesipallon MM-turnaukseen Budapestiin elokuussa. Simmiksen riveissä nähdään muun muassa 56-vuotias Kari-Juhani Lehtonen, joka on pelannut pitkällä urallaan myös ulkomailla. Lehtonen pelasi edellisessä MM-turnauksessa espanjalaisjoukkue Real Canoen riveissä saavuttaen peräti MM-hopeaa.


Millainen ura sinulla on vesipallossa, ja kuinka löysit lajin pariin?

Aloitin vesipallon vuonna 1976. Olin 16-vuotias, eli suhteellisen iäkäs, nykyään pelaaminen aloitetaan jo ennen 10 vuoden ikää. Turun Uimareiden Turkka Palken pyysi minua lajin pariin, kun hän tiesi isäni aikoinaan harrastaneen uintia, vesipalloa ja nykyaikaista 5-ottelua. Minulla on vähän uintitaustaa, kun isäni pakotti minut uimaan kolmivuotiaasta lähtien. Kun isäni kuoli ollessani 10-vuotias, lopetin urheilun kokonaan kahdeksi vuodeksi. Sitten harrastin erilaisia lajeja neljä vuotta, löytämättä sitä omaa lajiani.

Millaista on pelata avovedessä verrattuna uimahalliolosuhteisiin?

Lajin henki on ihan toinen. Vesi on haastava, koska ollaan sään armoilla ja vesi voi olla kovinkin aallokkoinen sekä samea, mikä mahdollistaa huomaamattoman sukeltamisen. Kenttä on pienempi ja pelaajia on kentällä kerallaan maalivahdin lisäksi vain kolme. Koska pelaajia on puolet vähemmän, on pelin luonnekin taktisesti erilainen. Heittopaikkoja on lähes missä kohtaa kenttää tahansa, ja kahden pelaajan yhteistyö eli skriinipelaaminen korostuu.

Mikä tekee rantavesipallosta jännittävää seurata?

Tempo on nopeampaa lyhyestä kentästä johtuen, ja pelaaja on hyökkäysalueella aina vaarallinen ja potentiaalinen maalintekijä. Usein avovesipallossa korostuu hienot yksilösuoritukset ja toki mainitsemani kahden pelaajan skriinipelaaminen, jota kaipaan kovasti nykyvesipallossa!

Kummat ovat vesipalloilijalle tärkeämpiä, pallonkäsittely- vai uintiominaisuudet?

Molempia tarvitaan. Avovedessä uinti on toki haastavampaa kuin altaassa. Tämä johtuu sääolosuhteista ja kylmästä vedestä. Lisäksi uinnin rinnalla tarvitaan toimivat ja vahvat jalat, joiden avulla pystyy hyvin liikkumaan: tekee itsensä vaaralliseksi ja pitää puolustajan aisoissa. Kun osaa oikea-aikaisen ja oikeaoppisen uinnin (terävät lyhyet pyrähdykset ja suunnan muutokset sekä vastustajan eteen uimisen), pääsee uinnin kannalta helpommalla.

Mutta vesipallo on ennen kaikkea aina tekniikkalaji, jossa pallonkäsittely on erittäin tärkeässä roolissa. Ja avovesipallossa korostuu hyvät heitot (tarkka, kova ja myös löysä roikku ja puoliroikku, oikea-aikaisuus, yllätyksellisyys), koska kenttä on lyhyt. Lisäksi pitää olla pelisilmää ja hyvät syötöt sekä kykyä hahmottaa tilanteet nopeasti – koska tilanteet muuttuvat tosi nopeasti.

Tähtäätte helsinkiläisjoukkueilla mastersien MM-turnaukseen elokuussa, miten valmistaudutte sinne?

Olemme treenanneet uintia ja vesipalloa läpi vuoden 3–4 kertaa viikossa, lisäksi muut tukiharjoitteet. Lisäksi pyrimme saamaan harjoituspelejä, aina kun se on mahdollista. Muun muassa äskettäin oli yksi hollantilaisseura vierailulla Helsingissä. Tämän ympärille järjestettiin neljän joukkueen pieni turnaus. Lisäksi käymme vaihtelevasti ennen arvoturnauksia ulkomailla eri turnauksissa.

Tänä vuonna meitä oli kaksi kaveria, Vesa Havia ja minä, Team Europa +55 –joukkueessa mukana World Master Games 2017 kisoissa Aucklandissa. Joukkueessa oli 4 pelaajaa Saksasta ja 4 Espanjasta, 2 pelaajaa Englannista ja 2 Suomesta sekä yksi pelaaja Uudesta-Seelannista. Miellä oli ammattivalmentaja (Real Canoe, Madrid) mukana ja pelasimme tosi hienon turnauksen!

Mitä muita lajeja haluaisit käydä seuraamassa SM-viikolla?

Ratagolf, lippupallo, jousiammunta ja rugby – jos aika riittää.

Rantavesipallon SM-turnaus

Miesten rantavesipallo

  • Cetus Espoo
  • Helsingfors Simsällskap
  • Kuhat
  • Kuhat/Stadens Gösär
  • Kuopion Uimaseura
  • Oulun Lohet
  • Sentterit
  • Turun Uimarit

Naisten rantavesipallo

  • Jyväskylän Saukot
  • Kuopion Uimaseura
  • Sentterit
  • Turun Uimarit
  • Uintiseura Kuhat

Lue lisää SM-viikosta Tampereella 6.–9.7.: www.sm-viikko.fi