Seppälältä irtosi lupaava kauden kärkiaika

#UUTINEN 4.7.2016

Hanna-Maria Seppälä yltyi hyvään vauhtiin Jyväskylän GP-uintien päätöspäivänä, hän kellotti satasen vapaassa paljon kovemman ajan kuin reilu kuukausi sitten EM-uinneissa, mikä lupaa hyvää Rion olympiaviestiä ajatellen.

Hanna-Maria Seppälä Jyväskylän GP-altaalla. Kuva: Jussi Salminen

Viimeisenä kilpailupäivänä käytiin pitkän vapaauinnin T-17 ja P-18 viestit. Poikien viesti kulki länsirannikon komennuksessa. Taiston vei nimiinsä ÅSK:n joukkue ajalla 7.57,51. Raision Uimarit jäi lopulta hopealle 2,27 sekunnin päähän. Tyttöjen puolella kärkikolmikon muodostivat Cetus, ÅSK ja HSS.

Aikuisten 4x50 metrin sekauintiviesti ratkesi ankkuriosuudella Ari-Pekka Liukkosen kiidättäessä Cetuksen voittoon. Hopeaa otti Uinti Tampere ja kolmantena oli Swimming Jyväskylä. Aloitusosuudella Swimming Jyväskylän Mia Pentti sivusi Lotta Nevalaisen hallussa olevaa nuorten Suomen ennätystä ajalla 29,65.

Leo Lähteenmäki otti rutiinivoiton vammaisuinnin 50 metrin vapaauinnissa. Tällä kertaa aika oli 26,88. Leo kommentoi uinnin jälkeen:

– Noh, se oli ihan ok. Aika jumissa on ja tekniikka hieman hajosi, lantio alkoi liikkua.

Ennen paralympialaisia Leo harjoittelee kaksi viikkoa Torremolinoksessa, muuten Jyväskylässä. EM-hopeamitali antoi hyvät eväät paralympialaisiin. Siinä vaiheessa kautta kolme sadasosaa ennätyksestä, aikaa on vielä kehittyä.

100 metrin vapaauinnissa Ari-Pekka Liukkonen ei hakenut tällä kertaa aikaa vaan sijoitusta kolmen joukkoon. AP kommentoi seuraavasti:

– Uinnilla irtosi kuitenkin voitto lajista.

Sekauintiviestin osuutta 21,54 Liukkonen kommentoi:

– Viesti oli hyvä, ei ehkä kuitenkaan niin hyvä kuin eilen ja toissapäivänä. Ei niin hyvin rullaava, olin ehkä väsynyt. Aika oli kuitenkin hyvä.

Hanna-Maria Seppälä otti voiton naisten 100 metrin vapaauinnissa ja millä ajalla 55,85.

– Jee, se on päällimmäinen tunne. Suunta on oikea, kiva nähdä. On tehty paljon töitä, Australiassa syksyllä 2 kuukautta ja keväällä toiset 2 kuukautta. Realistinen aika on 55 sekunnin pintaan. Puoli sekuntia pitää puristaa pois ajasta, se vaatii rentoutta ja rauhallisuutta. Kunto on olemassa, se pitää vain kaivaa esiin. Rentouden kautta usko ja luottamus - henkimaailman juttuja, kommentoi Seppälä.

Miesten 200 metrin sekauintia hallitsi Uinti Tampereen Kalle Pyykkönen. Kallen mielimatka on kuitenkin 400 metrin sekauinti.

– Minussa on masokistisia piirteitä, kiva kun kulkee, toteaa Kalle.

Tänään 200 metrin sekauinti kulki aikaan 2.08,74. Aikaansa Kalle kommentoi kallemaiseen tapaansa:

– Kuntokuuria tarvitaan.

Tällä matkalla Kalle asetti itselleen tavoitteeksi rikkoa kahden vuoden kuluttua Jani Sievisen Suomen ennätyksen (1.58,16). Mitä se sitten erityisesti vaatii?

– Seläristä pois, rinuli olis kiva tulla 33 sekuntiin pitkällä.

Illan ensimmäisenä challenge-uintina nähtiin miesten 50 metrin rintauinti, jota Swimming Jyväskylän Teemu Vuorela hallitsi suvereenisti voittaen kaikki neljä lähtöä. Valmentaja Marjoona Teljo kommentoi suojattinsa suoritusta seuraavasti:

– Teemu on uskomaton, ei voi muuta sanoa. Poikien (Swimming Jyväskylän) challenge-into on uskomaton. Kiva nähdä, kun nauttivat itsensä kiusaamisesta.

Teemu itse kommentoi omaa suoritustaan:

– Toinen tuli kevyesti 29,91. Sen jälkeen ajattelin painaa kaikki alta 30 sekunnin ja sillä mennään pitkälle.

Ja niin mentiin.

Miesten 50 metrin perhosessa nähtiin Cetuksen Tuomas Pokkisen ja Sergey Kuznetsovin kaksinkamppailu. Kaksi ensimmäistä vei nimiinsä Sergey Tuomaksen ollessa toinen. Kolmas ja ratkaiseva neljäs lähtö menivät Tuomaksen nimiin. Tuomas sanaili uinnin jälkeen:

– Lähdin voittamaan. Challenge-kisa vaatii taktikointia, ei aloita täysillä ensimmäistä niin ei hyydy pahasti loppua kohden.

Swimming Club Vuokatin Jenna Laukkanen urakoi loppuun asti peräti kahdessa challenge-finaalissa. Jenna voitti sekä 50 metrin rintauinnin että 50 metrin perhosuinnin finaalit. Perhosen finaalissa oli vastassa Kampuksen Plaanin Mimosa Jallow. Jenna totesi finaalin jälkeen:

– Piti puristaa, tiukka tilanne. Perhonen oli rintaan verrattuna rassaavampi ja haastavampi.

Koko viikonlopun saldoaan Jenna arvioi:

– Tämä oli tosi hyvä viikonloppu. 25–30 starttia. Saatiin paljon kovia startteja, joita tultiin täältä hakemaan.