Sadasosapeliä lauantain täydeltä

#UUTINEN 9.3.2013

Lauantaina tehtailtiin kaksi uutta ensi kesän arvokisarajaa pienimmällä mahdollisella marginaalilla. Espoossa alittui MM-raja ja Tukholmassa nuorten EM-raja, tietenkin sadasosan tarkkuudella.

Mira Palovuorta hymyilytti NEM-rajan alituksen jälkeen. Kuva: Jussi Salminen

Cetuksen Anni Alitalo alitti lauantaina Espoossa 50 metrin selkäuinnin MM-kisaesitysrajan päämatkallaan 50 metrin selkäuinnissa. Alitalo pyyhälsi pitkän radan selkäuintisprintissä neljänneksi parhaaseen aikaansa 29,33 ja alitti ensi kesän Barcelonan MM-uintien Uimaliiton esitysrajan komeasti sadasosasekunnilla. Alitalo otti näin kiinnityksen uransa toiseen pitkän radan MM-kisapaikkaan.

Tukholmassa heilui NEM-raja

Tukholmassa lauantaina käynnistyneeseen Ruotsin GP-sarjan toiseen osakilpailuun osallistuu 26 suomalaista, joista 22 edustaa aikuisten ja nuorten maajoukkueita. Vaasan Uimaseuran Mira Palovuori säväytti 50 metrin vapaassa ja paineli A-finaalin kuudenneksi tuloksella 26,97. Aika alittaa sadasosasekunnilla ensi heinäkuun Puolan nuorten EM-uintien B-rajan.

”Tosi kivalta tuntuu, kyllä mä sitä vähän odotin, mutta ei ollut mitään stressiä rajan alittamisesta, onhan tässä vielä aikaa”, Palovuori hehkutti. 

Omaa ennätystään vaasalainen petrasi nyt kolmella sadasosalla. Ennätys oli viime kesän nuorten EM-uinneista Antwerpenista, joissa Palovuori oli maistelemassa ensimmäistä kertaa arvokisafiilistä. Tämänkin vuoden kisavalinnan suhteen hän on vahvoilla B-rajallaan, sillä 50 metrin vapaassa ei tällä hetkellä ole muita aikarajan alittaneita. Palovuori on nyt seitsemäs uimari ensi kesän nuorten EM-uintien tulosrajan saavuttaneiden joukossa.

Ennätystuloksia pitkän radan kauden alkumetreillä

Ruotsin GP:n avauspäivänä ei nähty suomalaisilta 800 FINA-pisteen ylityksiä, mutta useita palkintosijoja ja omia ennätyksiä saavutettiin. Päivän parhaasta tuloksesta vastasi William Wihanto. Raisiolainen oli 50 metrin rintauinnin neljäs ajalla 28,93, mikä tuotti mukavat 783 FINA-pistettä.

Jenna Laukkanen oli toiseksi paras suomalainen lauantaina. 100 metrin rintauinnissa syntyi tulos 1.10,09, mikä toi kakkossijan Joline Höstmanin (1.09,28) jälkeen ja 777 pistettä.

Hanna-Maria Seppälä teki 200 metrin vapaassa hyvän uinnin ajalla 2.03,59 (763), vain alle kolme kymmenystä viime kauden parhaasta ajastaan.

Päivän komeimmasta ennätysparannuksesta vastasi Simmis Granin Eetu Piiroinen. Hän otti lauantain toisen suomalaisvoiton 400 metrin vapaauinnissa ajalla 4.00,13 ja oli hilkulla tulla neljänneksi suomalaiseksi 400 metrin vapaan neljän minuutin alittajaksi pitkällä radalla, kolme tilastokärjessä ovat Antti Kasvio, Matias Koski ja Severi Allonen.

Päivän toisen suomalaisvoiton nappasi Laura Lajunen 1500 metrin vapaassa, tosin ruotsalaisseuransa SK Neptunin riveissä. Lajunen paransi kaksi vuotta vanhaa ennätystään yli 15 sekuntia lukemiin 17.18,91. Samalla hän nousi tilastoissa matkan toiseksi nopeimmaksi suomalaisnaiseksi ohi Anniina Ala-Seppälän. Suomen ennätys on Eva Lehtosella (16.52,77) vuodelta 2009.


Espoon Cetus Games tulokset 

Tukholman GP2-kisan tulokset