Nean paluu taitouinnin EM-kilpailuihin

#UUTINEN 13.4.2016

Suomella on edustus neljän vuoden tauon jälkeen taitouinnin EM-kisoissa. Nea Hannula on valmistautunut jo pitkään Lontoon karkeloihin, joiden alkuun on enää alle kuukausi aikaa.

Nea Hannula aloittaa EM-kisansa Lontoossa 9. toukokuuta. Kuva: Iris Lucenius


Espoo Cetuksen taitouimari Nea Hannula on nimetty edustamaan Suomea taitouinnin EM-kilpailuihin Lontooseen toukokuussa. Kilpailut ovat Nean kauden päätavoite.

– Tietenkin alkaa olemaan jo pientä jännitystä, kun kisoihin on enää vajaa kuukausi aikaa mutta enemmän on sellainen odottavainen fiilis. En malta odottaa, että pääsen Lontoon altaalle uimaan ja näyttämään ohjelmani, joiden eteen olemme tehneet paljon työtä, Nea kommentoi.

Nea on hiukan sairastellut alkukeväästä, joka hieman haittasi harjoittelua, mutta nyt sairastelu on ohi ja Nea on päässyt harjoittelemaan normaalisti ja kovempaa. Harjoituskertoja tulee viikossa 11–13 ja niistä tulee yhteensä noin 28 tuntia. Harjoitusten pituudet vaihtelevat yhden tunnin oheisharjoittelusta neljän tunnin lajiharjoitteluun. Tällä hetkellä Nea valmentaa Espoo Cetuksen nuorempia tyttöjä muutaman kerran viikossa, mutta muuten hän keskittyy täysillä harjoitteluun.

Lontoo on tuttu paikka

Kisa-aikataulussaan Nealla on soolon vapaaohjelma ja tekninen ohjelma, 9.–12. toukokuuta.

– Molemmissa ohjelmissa olemme keskittyneet korkeuteen ja rentouteen uinnissa. On tärkeää että uinti näyttäisi mahdollisimman kevyeltä ja rennolta, eli mitä korkeammalla uimari on, sitä vähemmän vettä tulee liikkeisiin mukaan, jolloin uinti on selkeämpää. Molemmissa ohjelmissa yleinen teema on "maksimi korkeus plus kohotukset". Teknisessä ohjelmassa olemme erityisesti keskittyneet teknisten osioiden puhtauteen sekä suoritus varmuuteen, Nea kuvailee.

Kisapaikkana on London Aquatics Centre, jossa järjestettiin myös kesäolympialaiset vuonna 2012. Nea on itse asunut nuorempana Englannissa, mutta se ei niinkään vaikuta kisajännitykseen, mutta se, että hän on kisannut kyseisessä altaassa aikaisemmin olympialaisten karsinnoissa, tuo tietynlaista varmuutta auttaen esimerkiksi mielikuvaharjoittelussa.

Luvassa näyttävät EM-kisat

Kilpasiskot tulevat olemaan todella kova vastus, ja se vaatii Nealtakin nappisuorituksia kummassakin ohjelmassa.

– Tietenkin Venäjä on vahvoilla soolossa kuten kaikissa muissakin sarjoissa, mutta myös Espanja ja Ukraina ovat vahvoilla. Odotan myös mielenkiinnolla miten Itävallan sooloedustaja menestyy aikuisten arvokilpailuissa, sillä hän voitti viime vuonna Bakussa nuorten Euroopan mestaruuskilpailuissa soololla pronssia, Nea kertoo.

Nean kausi huipentuu EM-kisoihin, mutta treenaaminen jatkuu kisojen jälkeenkin.

– En ole vielä pahemmin miettinyt, että mitä EM-kisojen jälkeen tehdään, kun on ollut nyt täysi keskittyminen niissä. Katsotaan sitten kilpailujen jälkeen ja keskustellaan yhdessä valmentajan kanssa, että mikä sitten on suunnitelma, Nea toteaa.

Ennen Lontoon kisoja Nea käy vielä hakemassa startin huhtikuun loppupuolella Tšekin avoimista kilpailuista.

Nealle kovasti tsemppiä loppurutistukseen ja erittäin hyviä suorituksia Lontoossa!


Kisasivut

Get to know synchro

Teksti: Anne Tuuli