Nea-Amanda Heinola ui nuorten EM-pronssia!

#UUTINEN 9.7.2016

15-vuotias Nea-Amanda Heinola värkkäsi jymy-yllätyksen lauantaina, kun hän otti pronssia nuorten EM-kisojen 50 metrin vapaassa uudella nuorten Suomen ennätyksellä.

Kuva: Marjoona Teljo

Nea-Amanda Heinola kauhoi nuorten EM-pronssille lauantai-iltana Unkarin Hódmezővásárhelyssa. Heinola kiiti 50 metrin vapaauinnissa käsittämättömän kovan ennätysparannuksen ja päätyi finaalin kolmanneksi ajalla 25,64. Lähtölistoissa Heinola oli 33. sijalla.

– Aika loistavalta nyt tuntuu, en olisi ikinä uskonut tällaiseen. Hyvällä keskittymisellä ja sellaisella voittajafiiliksellä sieltä sitten tuli tuollainen tulos, Heinola kertoi häkeltyneenä Unkarista.

Ennen Unkarin kisoja Heinolan ennätys oli vaatimaton 26,34, jota hän kohensi lauantain alkuerissä aikaan 26,14 ja illan välierissä vielä lukemiin 25,69. Finaalissa samana iltana tuloksesta lohkesi vielä viisi sadasosaa. Finaalitulos alitti myös sadasosalla Marlene Niemen nimissä vuodesta 2009 olleen nuorten Suomen ennätysajan!

Kotimaassa Heinola edustaa Nummelan Kisaajia ja on Esa Sievisen valmennettava. Aiemmin Heinola teki parhaat tuloksensa 400 metrin sekauinnissa, mutta nyt nuorten EM-kisoissa hyvä lajivalinta on ollut lyhyet vapaauinnit, sillä Heinola kohensi ennätystään myös satasen vapaauinnissa. Esa Sievinen on valmentanut nyt kolme nuorten EM-mitaliuimaria, Jani Sievinen 1990-luvulla ja Manu Mäntymäki 2000-luvun alussa. Heinola täyttää tänä vuonna 16 vuotta, joten hän pääsee edustamaan nuorten EM-kisoissa vielä ensi vuonnakin.

Lauantain tuloksellaan Heinola nousi myös Suomen neljänneksi nopeimmaksi naiseksi kautta aikain, edellä ovat enää Hanna-Maria Seppälä, Tessa Nurminen ja Mimosa Jallow. Aiempi sijoitus oli 13:s.


Tytöt 14–17 vuotta 50 m VU finaali
1) Mariia Kameneva RUS 25,02
2) Julie Kepp Jensen DEN 25,37
3) Nea-Amanda Heinola FIN 25,64