Mattsson taktikoi itsensä Rion välieriin

#UUTINEN 9.8.2016

Matti Mattsson nappasi suomalaisten ensimmäisen olympiavälierän Riossa 200 metrin rintauinnissa tiistaina. Hän ui hallitulla suorituksella jatkoon, ja aikoo illan välierissä parantaa aikaansa.

Matti Mattssonin hymy oli herkässä välieräpaikan tultua rutiiniuinnilla. Kuva: Jussi Salminen

11. sija tuli Mattssonille rutiiniuinnilla. Aika oli 2.10,09, porilaisen kolmanneksi paras kautta aikain, eikä välieriin tarvinnut hänen mukaansa uida sata lasissa.

– Tarkoituksella en laittanut vielä ihan kaikkea peliin. En nyt säästellyt, mutta katselin käännöksissä, mitä vauhtia muut menee, eli pikkaisen taktikoin, Mattsson raportoi.

Ensimmäinen satanen taittui lähes samaa vauhtia, kuin henkilökohtaisen satasenkin kilpailussa. Väliaikaa 1.02,53 voi Mattssonin mukaan nipistää vielä sekunnin verran.

– Startin otin nyt varman päälle, kun täällä on lähetykset tosi outoja, välillä nopeita, välillä hitaita, kun niitä olen seurannut.

Italian Luca Pizzini asetti välierien karsintarajaksi 2.11,26, joten Mattssonilla jäi vielä turvallinen marginaali jatkopaikkaan. Kahdeksikkoon edettiin alkuerissä tuloksella 2.09,63, mutta siitä pitänee illan välierässä painella kovempaa olympiafinaaliin mieliäkseen.

– Minun veikkaus on sellainen 2.09,30, Mattsson ennusti.

Alkuerien nopein oli Venäjän Anton Chupkov ajalla 2.07,93. Suurin yllätys oli se, että puolustava olympiavoittaja ja Euroopan ennätyksen haltija Daniel Gyurta Unkarista putosi ensimmäisenä välieristä vain kahdella sekunnin sadasosalla.

200 metrin rintauinnin välierät kisataan Suomen aikaa varhain keskiviikkona klo 5.03 alkaen.

Liukkonen avasi kisat raskaalla uinnilla

Ari-Pekka Liukkonen avasi olympiauintinsa tiistaina satasen vapaalla, jossa tavoitteena oli ottaa hyvä startti ajatellen torstaina koittavaa 50 metrin vapaauintia. Satasen lähtölistoissa 41:ksi rankattu Liukkonen tuli maaliin jaettuna 42:na tuloksella 50,14. Omasta SE-ajastaan Liukkonen jäi tasan seitsemän kymmenystä.

– Pääasia, että sain tämän startin tähän alle, sitä tässä haettiin. Eikä tuo 50,14 nyt mikään huono aika ole, maaliin tullessa tuntui, että aika olisi voinut olla jopa 51, Liukkonen kertoi.

Startti ja käännös sujuivat häneltä ongelmitta, ja kaakeleiden välisiin etappeihinkin jyväskyläläinen oli tyytyväinen.

– Ensimmäisen vinstan lopussa olisi ehkä ollut varaa jopa vähän kiristää, Liukkonen mietti.

Tie nousi pystyyn alkuerissä, sillä välieriin vaadittiin 48,58. Korkeampi rima on ollut vain vuonna 2009 kumipukuisissa Rooman MM-uinneissa. Kaksi päivää on aikaa Liukkosen 50 metrin vapaaseen, jossa hän uskoo pystyvänsä parhaimmillaan jopa alle 21,5 sekunnin aikaan, jos kaikki on kohdallaan.

– Nyt kaivetaan vauhtia esiin pari päivää. Pientä samankaltaista tässä on ollut kuin Lontoossakin, sanoi Liukkonen viitaten EM-uinneissa kärsimäänsä flunssaan.


Suomalaistulokset Uimaliiton kisasivulla 

Tulospalvelu: www.rio2016.com