A-P. Liukkonen viesti-SE:n takuumiehenä

#UUTINEN 26.3.2016

Helsingin SM-uintien kolmas kisapäivä päättyi kovaan SE-parannukseen miesten sekauintiviestissä. Hanna-Maria Seppälä koki harvinaisen hylkäyksen sprinttifinaalissa.

Ari-Pekka Liukkonen innostui viestin ankkuriosuudella jopa 48,82 sekunnin osuusvauhtiin. Kuva: Mika Ruusunen

Miesten 4x100 metrin sekauintiviestissä Cetus Espoo otti selvän Suomen mestaruuden, uudella upealla Suomen ennätysajalla 3.42,82. Vanha ennätys parani reilut 1,5 sekuntia. Vapaauintiosuudella Ari-Pekka Liukkonen ui hirmuisen ajan 48,82. Vaikka aika ei ole virallinen, se kertoo paljon miehen kovasta kunnosta.

– Uinti tuntui paljon raskaammalta kuin torstainen SE-uinti, verrattaen aika oli samaa luokkaa. Huomaa, että kisat alkavat jo painamaan lihaksissa. Toivottavasti saan nyt hyvät unet alle ja palauduttua huomiseen 50 metrin vapariin. Siinä tarvitaan räjähtävyyttä, katsotaan, miten se menee, iloinen Liukkonen virnuili heti viestin jälkeen.

Liukkonen yllätti myös 50 metrin rintauinnissa parantamalla henkilökohtaista ennätystään lähes neljä sekunnin kymmenystä. Mies ui selkeään Suomen mestaruuteen ajalla 27,98 ja jätti Oulun Uinnin Sami Aaltomaan hopealle ajalla 28,25.

50 metrin selkäuinnissa Cetus Espoon Christoffer Fredrikson paransi omaa ennätystään puoli sekuntia ja lähestyi finaaliuinnillaan Jani Sievisen nimissä olevaa Suomen ennätystä. Vuonna 1997 syntynyt Fredrikson hurjasteli ajan 26,20, joka jäi vain 21 sadasosaa SE:stä. Toiseksi ui Swimming Jyväskylän Janne Markkanen ajalla 26,81.

Kampuksen Plaanin Mimosa Jallow otti suvereenin voiton 100 metrin selkäuinnissa ajalla 1.01,12. 21-vuotiaan Jallow’n viime elokuussa kellotettu Suomen ennätys on 1.00,64.

Tanja Kyllösellä ehjä kausi kohti Rioa

200 metrin sekauinnissa Rion olympiauintien A-rajan saavuttanut Tanja Kylliäinen on pystynyt harjoittelemaan talvella kovaa ja keskittymään täysillä kesän koitokseen. Amerikassa kasvanut ja elämänsä asunut 23-vuotias matkuri on keventänyt hieman treeniään SM-kisoihin. Hän on tullut hakemaan kisoista ennen kaikkea kovia vetoja.

Aikaeron aiheuttamasta rasituksesta kärsivä nainen voi huonosti tämän päiväisissä 400 metrin sekauinnin alkuerissä ja kellotti ajan 4.55,45. Voiton lajissa vei illan finaalissa Raision Urheilijoiden Patricia Aschan todella kovalla ajalla 4.49,05. llalla toiseksi kovimman ajan uinut Kylliäinen valitettavasti hylättiin.

– Lähdin aamulla uimaan siten, että keskityn pieniin yksityiskohtiin. Olisin toivonut, että uinti tuntuisi helpolta, mutta pahalta se tuntui. Olen koittanut kofeiinin avulla sopeutua aikaeroon, voi olla, että paha olo johtui kofeiinista.

Vaikka Kylliäinen on keventänyt SM-kisoihin, hän herkistelee kunnolla vasta toukokuisiin Lontoon EM-kisoihin, joissa hän panostaa koviin aikoihin aamujaksoissa. Kauden päätavoite on luonnollisesti olympialaisissa.

– EM-kisoissa on täysi tsemppi päällä ja pyrin jo aamun uinneissa lähelle ennätyksiäni. Riossa tulee uida kovaa alkuerissä, jotta saavuttaa semifinaalipaikan. Tavoitteenani on uida finaalissa.

Suomen kisoissa Kylliäistä ei tulla ennen olympialaisia enää näkemään, EM-kisojen lisäksi neito osallistuu pienempiin kisoihin rapakon takana. Maanantaina luvassa on 155 senttisen tehopakkauksen toinen päämatka, 200 metriä sekauintia, kirittäjänä toimii rintauimari Jenna Laukkanen.

Hanna-Maria Seppälä iloinen hylkäyksestä huolimatta

Cetus Espoon Hanna-Maria Seppälä ui paraatimatkallaan 50 metrin vapaauinnissa aamun alkuerissä ajan 26,18, joka ei vielä vakuuttanut Rion rajaa havittelevaa Seppälää. Illalla 31-vuotiaan vaparistin vauhti oli uudella tasolla, ja hän iskikin kätensä maaliin ajassa 25,76. Jaettuun kultamitaliin riittänyt aika kuitenkin hylättiin vilppilähdön vuoksi, ja Eura Swimming Teamin Tessa Nurminen kruunattiin yksin matkan Suomen mestariksi.

– Harvemmin olen tullut hylätyksi! Tunsin startissa liikahtamiseni. Olen kuitenkin tosi iloinen hyvästä ajasta, hylkäys ei haittaa, Seppälä naureskeli finaaliuintinsa jälkeen.

Australiasta kuuden viikon treenileiriltä Suomeen juuri palannut Seppälä ei ole ehtinyt SM-kisoihin keventää, joten suurempia odotuksia ei näille kisoille alunperinkään ollut. Naisella on allaan ehjä kausi, ja hän on saanut treenattua kovaa. Vielä aikaerosta kärsivä Cetus Espoon edustaja lähtee kisavalmiina ensi viikon Ruotsin avoimiin. Hänellä on siellä vielä mahdollisuus alittaa 50 metrin vapaauinnissa Rion olympiaraja, joka uupuu vain neljä sadasosaa.

– EM-kisojen herkistely riippuu paljon Ruotsin kisoista, kuinka lähelle Rion rajaa siellä menee.

Cetus Espoo otti kolmantena kisapäivänä seurojen välisen pistekilpailun johtopaikan aikuisten sarjassa. Simmis on toisena 59 pisteen päässä, Raision Urheilijat kolmantena.  Nuorissa tilanne on tasaisempi, Cetus johtaa vain kolmella pistellä ÅSK:ia, kolmantena on Simmis.


Lisää valokuvia kuvagalleriassa 

Kisasivut: www.sm-uinnit.fi

Tulospalvelu: www.livetiming.fi/results.php?cid=2667

Seurapisteet ja mitalitaulukot: www.livetiming.fi