Liisa Lilja upeasti neljäs Riossa

#UUTINEN 11.9.2016

Vuonna 2014 kilpauinnin triathloniin vaihtanut Liisa Lilja suoriutui upeasti ensimmäisissä paralympialaisissaan. Hän sijoittui neljänneksi helteisellä triathlonilla Copacabanan rannalla.

Uintiosuus kisattiin melko vähätuulisessa säässä. Kuva: Paralympiakomitea

750 metriä uintia, 23 kilometriä pyöräilyä ja viisi kilometriä juoksua taittui Liisa Liljalta aikaan 1:26.01. Hän jäi paralympiapronssista vain 37 sekuntia.

Uintiurallaan 24-vuotias Lilja on edustanut Porin Uimaseuraa ja Raision Urheilijoita. Hän on edustanut Suomea myös vammaisuinnin EM-kilpailuissa. Kirkkain menestys on tullut kuitenkin vuonna 2014 alkaneella triathlonuralla, hän on saavuttanut kahdesti EM-hopeaa. Nykyään seurana on Helsinki Triathlon.

PT2-luokassa osallistujia oli kahdeksan ja kolme kärkisijaa menivät Yhdysvaltoihin. Lilja oli uintiosuuden jälkeen neljäntenä ja piti sijan läpi kilpailun. Eroa voittajaan Allysa Seelyyn oli maalissa kolme minuuttia.

Juoksuosuudella Lilja kavensi eroa lähes minuutilla kolmantena juosseeseen Melissa Stockwelliin ja oli juoksuosuuden toiseksi nopein. Kaikkensa antanut Lilja oli tyytyväinen kisaansa, mutta harmitteli aavistuksen heikkoa uintiosuutta.

– Tiesimme että Allison (Seely) on ylivoimainen ja tasaisella käyty pyöräosuus suosi voimakasrakenteisia. Olen tyytyväinen kisaan ja oli hyvä fiilis läpi kisan. Silti on tunne, että pystyn vielä parempaan. Ei tullut mitalia, mutta hienoa olla paras eurooppalainen, Lilja kertoo.

Lilja voitti kisassa viidenneksi tulleen hallitsevan Euroopan mestarin Ranskan Elise Marcin yli kahdella minuutilla. PT2-luokassa urheilijoilla on tuplasääriamputaatio tai reisiamputaatio.

Brasilialaiset ovat löytäneet hyvin paralympialaisten kisapaikoille ja katsomoihin. Triathlon oli yksi vetonauloista ja kisareitti oli yleisöystävällinen, katsomossa oli myös paljon suomalaisia.